MIGRANTI DOBROVOLJNO ODLAZE IZ IDOMENIJA: Premeštaju ih na neko drugo mesto
Foto: Anadolija

Izbeglička kriza

MIGRANTI DOBROVOLJNO ODLAZE IZ IDOMENIJA: Premeštaju ih na neko drugo mesto

Region -
Portparol grčkog Koordinacionog tela za rešavanje izbegličke krize Jorgos Kiricis izjavio je danas da izbeglice u Idomeniju, na grčkoj strani granice sa Makedonijom, dobrovoljno napuštaju to mesto.

On dodaje i da će za jednu do dve sedmice biti premešteni u neki od organizovanih prihvatnih centara. Kako prenose makedonski mediji, on je naglasio da policija neće nasilno odstranjivati izbeglice, već će ih informisati da je "balkanska izbeglička ruta" zatvorena i da ne mogu da nastave put preko Makedonije ka bogatim zemljama Evropske unije.

Verujemo da će Idomeni biti ispražnjen za jednu do dve sedmice", rekao je Kiricis, napominjući da se u tom mestu kod graničnog prelaza sa Makedonijom nalazi oko 12.000 ljudi, od kojih su polovina žene i deca, koji poslednjih dana žive u blatu.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti će te izbeglice i migrante ohrabrivati da uđu u autobuse koji će ih prevesti na mesta sa boljim uslovima za život.

Kiricis je istakao da će dislokacija izbeglica biti povezana i sa dogovorom koji će EU postići sa Turskom oko readmisije imigranta koji se sada nalaze na grčkoj teritoriji, prenela je agencija ANA-MPA. Grčke vlasti su sinoć saopštile da su deportovale 81 ekonomskog imigranta iz Pakistana i država severne Afrike u Tursku, odakle su ilegalno ušli u Grčku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track