NAJOPASNIJI GRAD SLOVENIJE: Ovde i lekari hitne pomoći moraju da nose pancire
Foto: Profimedia

Visoka stopa kriminala

NAJOPASNIJI GRAD SLOVENIJE: Ovde i lekari hitne pomoći moraju da nose pancire

Region -

Radnici službe hitne medicinske pomoći u gradu Kočevju u središnjoj Sloveniji nosiće na poslu neprobojne prsluke kakve obično imaju pripadnici interventne policije.

Ta odluka je donesena zbog sigurnosnog stanja u sredini koja ima relativno najviši stepen kriminala u državi.

"Naši lekari i drugo medicinsko osoblje često se u svom poslu susreću s pretnjama, pa i s fizičkim nasiljem", kazala je za lokalni radio službe medicinske pomoći Milena Vidmar Romič.

Četiri para neprobojnih prsluka već su naručeni, a svaki košta 500 evra. Na taj način lekarima, sestrama i tehničarima u ambulantama i prilikom intervencija na terenu žele da uliju sigurnost jer takva oprema štiti od hladnog i vatrenog oružja.

Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

"Oni se skoro svakodnevno susreću s različitim oblicima ucena i pretnji", navela je Milena Vidmar Romič, dok lokalna policija ocenjuje da stanje možda ipak nije tako dramatično.

Ipak, prema službenim statističkim podacima policije taj kraj Slovenije, smešten u dubokoj provinciji, s visokom stopom nezaposlenosti i sa mnogo zavisnika od droga i alkohola, znatno odskače od nacionalnog proseka, kad je reč o kriminalu s elementima nasilja.

Prosečno, izvrši se 59 kriminalnih dela na 10.000 stanovnika, po čemu je Kočevje u samom vrhu u celoj državi, a isto tako se "ističe" prema broju ubistava i pokušaja ubistava. Mnogo je i masovnih fizičkih obračuna, krađa i nasilja nad decom, što većinsko stanovništvo obično zna da pripisuje velikoj i brojnoj romskoj zajednici, dok stručnjaci navode kako se radi o opštem problemu koji se ne odnosi samo na Rome.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track