NI MUVA DA NE PROĐE: Slovenija obnavlja žicu i pojačava zaštitu duž granice sa Hrvatskom
Foto: Reuters, 11.11.2015.

Strah od novih migranata

NI MUVA DA NE PROĐE: Slovenija obnavlja žicu i pojačava zaštitu duž granice sa Hrvatskom

Region -

Slovenačka vlada sprovodi pojačne mere, uključujuci ojačanje žica na granici sa Hrvatskom, kako bi spremno dočcekala jači priliv migranata, prenose danas slovenački mediji.

Zbog bojazni od povećanog migrantskog priliva ako Austrija zatvori granični prelaz s Italijom, slovenačka vlada provodi intenzivne aktivnosti kako bi na jesen spremno dočekala tu situaciju, uključujući i obnavljanje žice na granici s Hrvatskom, navodi ljubljanski list Dnevnik.

"Vode se koordinacijski sastanci od vrha vlade pa do operativnih službi", potvrdio je neimenovani vladin zvaničnik zadužen za izbegličku krizu.

foto: Reuters
foto: Reuters

Kako prenosi Hina, neimenovani izvor tvrdi da vlada od maja ima plan koji predviđa desetak mogućih scenarija, zasnovanih na iskustvima kada je kroz Sloveniju prošlo više od pola miliona izbjeglica. Za ponovo stavljanje u funkciju spremni su i izbjeglički centri u Dobovi, Šentilju i Lendavi, koji su podnijeli najveće opterećenje prihvata izbeglica prošle godine. Zadnjih nedelja u Sloveniji je registrovan dolazak više grupa ilegalnih migranata od kojih su neki vraćeni, a neki su u zemlji zatražili azil.

Pripreme u Ljubljani tumače se kao nesigurnost oko dogovora EU-a sa Turskom o zadržavanju migranata u toj zemlji, posebno posle pokušaja puča u toj državi i približavanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Rusiji, prenosi Hina. Osim toga, hrvatsko-slovenačka granica mnogo je izloženija i otvorenija od one koju Austrija ima s Italijom i Slovenijom, kaže vladin zvaničnik.

Navedeno je da će žičane ograde na delu granice s Hrvatskom i dalje ostati kao sredstvo odvraćanja i upozorenje, pa se žica obnavlja, a teren oko nje čisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track