PUTIN STIGAO U SLOVENIJU: Haos na putevima u Hrvatskoj, kilometarske kolone! Najgore tek sledi!
Foto: Reuters

Jednodnevna poseta

PUTIN STIGAO U SLOVENIJU: Haos na putevima u Hrvatskoj, kilometarske kolone! Najgore tek sledi!

Region -

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je danas u jednodnevnu posetu Sloveniji, gde će razgovarati sa rukovodstvom te zemlje i učestvovati na ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič.

Ruska kapelica podignuta je ruskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata stadalim u igradnji puta preko Vršiča, i sada predstavlja simbol prijateljstva dva naroda koji, kako se ocenjuje, i danas imaju izuzetno dobre odnose.

Putin će, pored toga, na groblju u Ljubljani otkriti spomenik poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Radi se pre svega o memorijalnoj ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice na prevoju Vršič. Takođe će u Ljubljani biti otkriven spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svetskog rata", izjavio je Peskov, prenose RIA Novosti.

Osim toga, Peskov je istakao da će prilikom posete Sloveniji biti održani razgovori Putina sa slovenačim državnim vrhom, a potom su planirane i izjave za medije.

Peskov je, kako se navodi, rekao da bi Putinovu posetu Ljubljani podelio na dva dela: memorijalni i radni.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je u intervjuu za Tass da predstojeća poseta Putina predstavlja potvrdu prijateljstva dve zemlje i da će izgraditi međusobno poverenje.

Putinova poseta predstavlja potvrdu "tradicionalog prijateljstva Slovenije i Rusije, uprkos nekim razlikama zbog stavova dveju zemalja po određenim važnim pitanjima", rekao je on.

Baš zbog tih razlika Putinova poseta je dodatno dobila na značaju, kaže Pahor i dodaje da to "jača uverenje o potrebi dijaloga", navodi se u intervjuu čije delove je prenela slovenačka agencija STA. Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je za posetu Putina rekao da je po svojoj prirodi komemorativna, ali je potvrdio da će na marginama predviđenih ceremonija biti održani i neformalni susreti.

Odgovarajući na kritike upućene slovenačkoj vladi da Putinovu posetu Ljubljana prikazuje kao komemorativnu, dok u Kremlju kažu da je to i radna poseta, Erjavec je rekao da "neformalni razgovori tokom takvih poseta nisu ništa neuobičajeno", prenela je STA.

"To nije zvanična poseta, već komemorativna da bi se obeležila 100-godišnjica Ruske kapelice", rekao je on i dodao da je "takođe planirana radna večera, na kojoj ćemo verovatno razgovarati o drugim temama".

Slovenački izveštavaju da će tokom kratkog boravka prvog čoveka Rusije u Sloveniji biti preduzete najstrože mere obezbeđenja, a predviđeno je da svi koji će se uputili prema Vršiču, gde je Ruska kapelica, na nekoliko mesta prođu bezbednosnu proveru.

Ovo je inače treća poseta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije. Uprkos evropskim sankcijama Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani.

GUŽVA NA HRVATSKIM PUTEVIMA ZBOG PUTINA

Kolona vozila na A1 pred naplatom na Lučkom iz smera čvora Jankomir (A3) duga je oko pet kilometara, a iz smera čvora Buzin (A3) oko 1,5 km, na A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz zemlje oko šest, na A4 Zagreb-Goričan pred naplatnom rampom Sv. Helena u smeru Zagreba oko devet, javio je Hrvatski autoklub u 8:30 sati.

Takođe, zbog dolaska ruskog predsednika u Sloveniju danas se očekuju velike poteškoće u saobraćaju na području Ljubljane i severne Slovenije kao i na auto-putu A4 Zagreb-Goričan, zagrebačkoj obilaznici i auto-putut A7 Rupa-Rijeka, a teškoće u saobraćaju će biti dodatne i zbog špica turističke sezone.

(Tanjug/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track