PUTIN STIŽE U SUBOTU NE KREĆITE NA PUT: Predivđaju kolone duge i do 50 kilometara!
Foto: Profimedia

Jednodnevna poseta Sloveniji

PUTIN STIŽE U SUBOTU NE KREĆITE NA PUT: Predivđaju kolone duge i do 50 kilometara!

Region -

Svi koji ikako mogu neka izbegnu putovanje prema moru u subotu, 30. juna. Ako baš moraju krenuti na put, neka budu jako strpljivi jer se očekuju enormne gužve na putevima prema moru tokom celog dana.

Osim što je reč o udarnom turističkom vikendu, velike gužve prouzrokovaće i poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Sloveniji.

On 30. jula dolazi u Ljubljanu, zbog čega će gotovo celu subotu biti zatvoren tunel Karavanke kao i auto-put od austrijsko-slovenačke granice do Ljubljane.

U Hrvatskim autoputevima i Hrvatskom autoklubu upozoravaju vozače da će zatvaranje saobraćajnice koja povezuje severnu Evropu s Hrvatskom prouzrokovati velike gužve na auto-putu Zagreb - Goričan, Zagreb - Macelj, zagrebačkoj obilaznici te na auto-putu Rupa - Rijeka.

HAK najavljuje da se na naplatnim rampa Zaprešić i Sveta Helena kolone očekuju već od 6 sati, koje će se zatim slivati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru, odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj rampi Lučko.

Najveći pritisak vozila očekuje se upravo na auto-putu Goričan - Zagreb, s obzirom na to da slovenački Prometno-informacioni centar svim vozačima preporučuje da iz smera zapadne i severne Evrope prema Hrvatskoj upute preko Trsta, Grac ili preko Mađarske prema Goričanu. Prema najcrnjem scenariju, u određenom je trenutku moguće formiranje kolone vozila od naplatne ramoe Sv. Helena do naplatne rampe Lučko, što je oko 50 kilometara.

HAK, pak, svima koji u u subotu, 30. srpnja, iz Hrvatske kreću prema severnoj Europi savetuju da koriste najprotočniji pravac, a to je auto-putem A4 Zagreb - Goričan prema graničnom prelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je auto-putem A2 Zagreb - Macelj preko graničnog prelaza Macelj prema Mariboru.

Putin dolazi u Sloveniju u 13 sati iz Moskve i odmah će se nakon sletanja na Brnik uputiti na Vršič, gde će učestvovati na “memorijalnoj ceremoniji” u povodu 100. godišnjice gradnje “ruske kapelice”.

Naime, ruski vojnici zarobljeni u Prvom svetskom ratu sagradili su kapelicu za svoje saborce koji su poginuli u snežnoj lavini 1916. Predviđeno je da kod kapelice ruski predsednik održi prigodni govor, a nakon toga će na ljubljanskom groblju Žale otkriti spomenik ruskim i sovetskim vojnicima poginulima u Sloveniji u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Ali, dolazak ruskog šefa države neće se ograničiti samo na “komemorativnu posetu” jer će se, kako su najavili u Kremlju, obaviti i službeni razgovori “u odabranom i uskom krugu”.

"Posetu bih podelio u dva dela: komemorativni i radni", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track