REAKCIJE IZ REGIONA: Političari iz Hrvatske i BiH šokirani presudom Šešelju
Foto: Printscreen

Zatečeni

REAKCIJE IZ REGIONA: Političari iz Hrvatske i BiH šokirani presudom Šešelju

Region -
Presudu Haškog tribunala po kojoj lider srpskih radikala Vojislav Šešelj, nije kriv ni po jednoj tački optužnice, prokomentarisali su zvaničnici zemalja iz regiona.

Orešković: Ovo je sramota i veliki poraz Haškog suda

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković iz Vukovara je komentarisao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, koju je nazvao sramotnom.

"To je poraz Haškog suda i tužiteljstva. Danas sam u Vukovaru kome je učino zlo i nije pokazao kajanje. Palio je hrvatske zastave i zastave EU. Nažalost, Haški sud je osudio svoje. Ja se nadam da će tu i Srbija intervenisati i da ćemo videti prave odluke i ponašanja od strane komšija", rekao je Orešković.

Zvizdić: Zatečen sam oslobađajućom presudom

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić na pitanje novinara o tome kako komentariše oslobođenje Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice, rekao je kako je zatečen takvom odlukom.

Zvizdić se obratio novinarima na konferenciji povodom godišnjice rada aktuelnog saziva Saveta ministara BiH. “Zaista ste nas zatekli, ne mogu da razumem da neko ko je dokazano učestvovao u planiranju svega što se desilo u BiH bude oslobođen.”, rekao je kratko Zvizdić.

Stevandić: Presuda Šešelju dokaz da je pravda dostižna

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

"Ovakva presuda je kompenzacija za visoku prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Dugogodišnja upornost srpskog naroda u dokazivanju istine konačno je počela da daje rezultate", rekao je Stevandić.

On je podsetio da su Srbi do sada u Haškom tribunalu osuđivani i za verbalni delikt.

"To je bilo nedopustivo jer oni koji su ubijali Srbe u proteklom ratu nisu osuđivani", dodao je Stevandić.

Mesić : Odluka suda je skandalozna, projekat "Velike Srbije" zasnovan je na genocidu

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić odluku Haškog tribunala o oslobađanju Vojislava Šešelja ocenio je skandaloznom i politički motivisanom.

"Projekat Velike Srbije može biti politički cilj, ali se on ostvarivao zločinima i genocidom. Taj projekat se realizovao najbrutalnijim sredstvima. Sud nije shvatio o čemu se radi, jer su verovatno ispolitizovani", ističe Mesić.

On dodaje da je presuda Šešelju politički motivisana i delom kompenzacija Evrope Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Sud je doneo ovakvu odluku verovatno da bi dali mogućnost naporima Srbije da ostvaruje evropske standarde. Obeshrabren sam i po pitanju nove tužbe BiH protiv Srbije. Očigledno je da postoji nekakav plan da se sve stavi pod tepih. Postavlja se pitanje šta ćemo sa hiljadama nevino ubijenih žrtava, to sada kao da se nije ni dogodilo", naglašava Mesić.

Savčić: Pozitivne posledice i za konačnu presudu Karadžiću

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da će oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju imati pozitivnih posledica po konačnu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali i da će da dovede u pitanje neke pravosnažne presude.

"Pošto su neke nove činjenice utvrđene u presudi Šešelju to možda može dovesti i u pitanje neke od već pravosnažnih presuda koje je taj tribunal izrekao", rekao je Savčić.

Prema njegovim rečima, oslobađanje lidera radikala od dela optužnice koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, za šta je Karadžić osuđen u četiri tačke optužnice, ozbiljno postavlja pitanje šta će biti sa tim delom optužnice, od kojeg je oslobođen i Jovica Stanišić. Komentarišući oslobađanje Šešelja po tački optužnice vezane za politički govor, Savčić je naglasio da politički govor nije naredba za bilo šta.

Milanović: Šešelj je "krvnik hrvatskog i srpskog naroda"

Bvši premijer i lider najuticajnijeg hrvatskog opozicionog SDPa, Zoran Milanović, nezadovoljan je oslobađajućom presudom Haškog tribunala Vojislavu Šešelju, jer smatra da je on "politički kriminalac" i "krvnik i hrvatskog i srpskog naroda".

"Nezadovoljan sam, smešno je, Šešelj je bio krvnik i hrvatskog, ali i srpskog naroda. Sada konačno Hrvati i Srbi mogu normalno da žive i rade u Hrvatskoj, a kakva je situacija u Srbiji, još ćemo videti", rekao je Milanović.

Prema rečima Milanovića, neko je očito odradio loš posao.

"Svima je jasno da je kriv, ali ovo je prvostepena presuda. Verujem u pravdu", kaže Milanović.

(Nezavisne.com/Jutarnji/ Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track