ŠAMAR HRVATSKOJ IZ BRISELA: Evropska komisija kaže da se arbitraža nastavlja bez obzira na Sabor
Foto: Zorana Jevtić

Neumoljivi

ŠAMAR HRVATSKOJ IZ BRISELA: Evropska komisija kaže da se arbitraža nastavlja bez obzira na Sabor

Hrvatska -
U okviru arbitraže postoje mehanizmi da se ovakvi sporovi reše, kaže portparolka EK

BRISEL - Evropska komisija očekuje od Hrvatske, kao i od Slovenije, da se drže svojih obaveza i da nastavi da podržava arbitražu koja će se nastaviti i ako hrvatski parlament izglasa istupanje iz nje, rekla je novinarima portparolka EK Mina Andrejeva i pre nego što je hrvatski Sabor odlučio da Zagreb izađe iz arbitraže.

"Razumemo zabrinutost hrvatskih vlasti, ali Komisija je, u pismu koje je potpredsednik EK Frans Timermans juče uputio potpredsednici hrvatske Vlade Vesni Pusić, izrazila zabrinutost zbog namere Hrvatske da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma", rekla je ona.

Andrejeva je ponovila da u okviru arbitraže postoje mehanizmi za rešavanje hrvatske zabrinutosti i da je važno da se dođe do konačne odluke arbitražnog suda.

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a Arbitražni sud je zatim zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Jerneja Sokoleca i Simone Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track