SLOVENAČKA LEKARKA ULOŽILA PRIGOVOR SAVESTI: Neću da lečim decu koju roditelji neće da vakcinišu
Foto: Profimedia

Kad pedijatar odbije bolesno dete

SLOVENAČKA LEKARKA ULOŽILA PRIGOVOR SAVESTI: Neću da lečim decu koju roditelji neće da vakcinišu

Region -

Pedijatar iz Lenarta okačila je na vrata ambulante obaveštenje da je od lekarske komore tražila da joj odobre prigovor savesti kako bi mogla da odbije da primi dete čiji roditelji ne dozvoljavaju da bude vakcinisano.

Savest i stručno znanje mi ne dozvoljavaju da i dalje budem odgovorna za lečenje dece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu, rekla je u razgovoru za ljubljanski list Žurnal pedijatar Bernarda Vogrin koja je odlučila da takve male pacijente prima isključivo u hitnim slučajevima. Njihovim roditeljima je poručila da izaberu drugog pedijatra.

Doktorka Vogrin tvrdi da joj savest ne da da leči decu koja nisu vakcinisana, pa su zbog toga podložna opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti. S njom su se solidarisali i neki drugi pedijatri, koji smatraju da je strašan gubitak vremena dok "takvi roditelji" ispotpisuju razne formulare da odgovornost za nevakcinisanje preuzimaju na sebe i kojima po zakonu treba objasniti sve rizike takve odluke, i to dok je pred ambulantom mnoštvo drugih bolesnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track