SLOVENAČKA MINISTARKA: Mi nemamo kapacitete za migrante
Foto: Profimedia

Otežano do azila

SLOVENAČKA MINISTARKA: Mi nemamo kapacitete za migrante

Region -

Slovenija će zbog povećanog priliva izbeglica promeniti zakon o strancima i zbog malih kapaciteta prihvata dodatno da ograniči mogućnost dobijanja azila, najavila je danas ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

"Predložila sam izmene zakona o strancima, zbog čega me kritikuju jer neki govore da moramo biti otvoreni i humanitarni, ali smatram da Slovenija više nema kapaciteta i da takva deklarativna humanitarnost nije usklađena s realnim stanjem", rekla je ministarka.

Ona je navela da je potrebno zaustaviti nekontrolisani priliv migranata u Evropsku uniju i da u tom smislu "valja poslati jasnu poruku EU".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Gjerkeš Žnidar je dodala da ne razume one koji kažu da se na planu ilegalnih migracija ništa ne dogadja i da se stvara nepotrebna panika, jer je, kako ocenjuje, protok migranata tzv. balkanskom rutom poslednjih meseci je povećan.

Prilike su "vrlo kompleksne" jer je Slovenija u prvih devet meseci ove godine otkrila 616 ilegalnih prelazaka granice, što je 87 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pa iako se saradnja s Hrvatskom u njihovom vraćanju odvija dobro, treba biti spreman i na gore situacije jer su podaci o mogućem novom izbegličkom talasu "vrlo zabrinjavajući", ocenila je Vesna Gjerkeš Žnidar.

Slovenačko-hrvatska granica, Foto: Reuters
Slovenačko-hrvatska granica, Foto: Reuters

"U Turskoj čeka tri miliona migranata, u Grčkoj ih je već 90.000, a u Srbiji 6.000. Prema Mađarskoj ih čeka zid, pa bi se migrantski talas mogao usmeriti prema Hrvatskoj", rekla je slovenačka ministarka.

Ona je govorila o pripremama mera za eventualnu novu kriznu situaciju i migracioni pritisak, među kojima je i planiranje više centara za prihvat širom Slovenije u kojima bi se migranti koji uđu ilegalno mogli smestiti na najviše 72 sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track