SLOVENAČKA MINISTARKA: Pripremamo se za crni scenario, uvešćemo mere da sprečimo dolazak migranata
Foto: Profimedia

Strah od nove migrantske krize

SLOVENAČKA MINISTARKA: Pripremamo se za crni scenario, uvešćemo mere da sprečimo dolazak migranata

Region -

Slovenija će uvesti mere sprečavanja nekontrolisanog dolaska migranata, upozorila je posle sednice slovenačke vlade ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Na prvoj sednici posle povratka ministara s godišnjih odmora razgovaralo se, između ostalog, o bojazni od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute ako ne bude funkcionisao dogovor EU i Turske o zadržavanju izbeglica u kampovima u Turskoj.

"Situacija s migrantima trenutno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje", kazala je Žnidar. Upozorila je da EU još uvek nema zajedničku migracijsku politiku i da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionisati.

Prizori od prošle godine, Foto: AP
Prizori od prošle godine, Foto: AP

Slovenija će u slučaju da se ponovi prošlogodišnji masovni dolazak migranata i izbeglica na njene granice biti prisiljena da uvede oštre "krajnje mere" kako bi neželjene migrante zaustavila, upozorila je ministarka.

Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susedne države i da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom, a letos postavljena žičana ograda ostaje do daljeg.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema njenim rečima, Slovenija se intenzivno priprema na "crni scenario" ponavljanja migrantske krize i oživljavanja balkanske izbegličke rute i ni u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbeglica bez kontrole jer ne žele da riskiraju da postanu "džep" u kojem će zapeti velik broj migranata iz Afrike i Bliskog istoka.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track