SLOVENAČKO TUŽILAŠTVO PROTIV JANŠE: Da mu se oduzme 400.000 evra!
Foto: Beta/Tamino Petelinsek

Tužba

SLOVENAČKO TUŽILAŠTVO PROTIV JANŠE: Da mu se oduzme 400.000 evra!

Region -

Specijalno državno tužilaštvo Slovenije podnelo je tužbu protiv vođe slovenačke opozicije Janeza Janše i traži da mu se oduzme nezakonito stečena imovina od gotovo 400.000 evra, objavili su vodeći slovenački mediji.

U saopštenju tužilaštva ne navodi se Janšin identitet, ali Delo piše da nema nikakve sumnje da se radi o predsedniku Slovenačke demokratske stranke (SDS), poslaniku u parlamentu i nekadašnjem premijeru.

Tužba je podneta posle finansijske istrage pokrenute 2013, u kojoj se ispitivalo poreklo ne samo Janšine imovine, nego i imovine njegove supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, koja je upravljala njihovim računima, njegovog brata Rajka Janše i nekadašnjeg sekretara stranke Jože Zagožena, koji je u međuvremenu umro.

Agencija STA i televizijska stanica POP-TV prenose da su tužioci odlučiti da tuže samo Janšu, kod kog je utvrđena razlika od 395.388 evra između prijavljene i stvarne imovine u spornom periodu (2010-2013) .

Janaša je izjavio da je više puta u medijima i u istrazi govorio o svojoj imovini i da neće da se ponavlja, a njemu bliski mediji tvrde da je reč o političkom procesu na tragu afere Patria. Podsećamo, Ustavni sud Slovenije poništio je presudu kojom je Janša bio osuđen na dve godine zatvora zbog primanja mita od finske firme Patria.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja