SLOVENCI U PANICI: Mapa britanskog kraljevskog hidrografa otkriva gde je granica u Piranskom zalivu
Foto: Profimedia

Sporna oblast

SLOVENCI U PANICI: Mapa britanskog kraljevskog hidrografa otkriva gde je granica u Piranskom zalivu

Region -

Uz pobedu Donalda Trampa pojavila se odmah šala da se Hrvatska može oprostiti od Piranskog zaliva.

Jer, prva dama je Melanija, rođena Knavs, iz Sevnice (druga stanica međunarodnim vozom od Zagreba). Kako prenose pojedini portali, dala je izjavu na slovenačkom kada je rekla da Piranski zaliv pripada Sloveniji.

Boris Šuligoj u slovenačkom "Delu" objavio tekst pod naslovom “Isključivi ekonomski pojas nasuprot arbitražne presude”. Povod za tekst je otkriće koje je poprilično zabrinulo Upravu za pomorstvo Republike Slovenije. Reč je o karti Hidrografskog zavoda Ujedinjenog Kraljevstva s naslovom: “Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaliv i pristupi”.

Foto: Tviter/Primorske novice
Foto: Tviter/Primorske novice

Ta kancelarija britanske vlade izdaje karte koje se smatraju najboljima u svetu i koriste ih pomorci iz brojnih zemalja, a nisu ni jeftine - za ovu treba izdvojiti oko 40 funti plus 7 posto poreza.

HRVATSKA U PANICI POSLE POBEDE TRAMPA Puhovski: Izgubićemo Piranski zaliv zbog Melanije!

Karta pokazuje pomorske trase za ulazak u Tršćanski zaliv, a na njoj je ucrtana i granica nadzora pomorskog saobraćaja u Piranskom zalivu.

KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV UZDRMALA EVROPU: Ovo je Hrvatska napisala Arbitražnom sudu i Briselu

Ipak, činjenica je da je reč o dokumentu koji koristi najviše pomoraca na svetu i da Erjavec, kako prenose hrvatski mediji, sasvim razumljivo, pokušava da umanji njen značaj.

Dve zemlje odavno vode spor: Hrvatska tvrdi da Slovenija "tvrdoglavo insistira na arbitražnom postupku iako je Hrvatska sve relevantne adrese izvestila da je prisluškivanjem postupak kontaminiran i kompromitovan te da se više ne smatra stranom u njemu."

NAMAZANI SLOVENCI POBEĐUJU: Hrvatska izgubila Piranski zaliv!

Borut Šuklje, bivši ambasador, a sada lobista sa jako dobrim vezama, tvrdi za "Delo" da bi Hrvatska tu zonu mogla da proglasi “jednostrano, dan pre ili posle odluke Arbitražnog suda”.

Šef diplomatije Karl Erjavec ističe da nema službenih informacija o proglašenju pojasa, a da je to Hrvatska već pokušavala, ali nije uspela.”

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track