SLOVENCI USTALI PROTIV POKOLJA: Traže od vlade da prestane da ubija vukove!
Foto: Profimedia

Peticija

SLOVENCI USTALI PROTIV POKOLJA: Traže od vlade da prestane da ubija vukove!

Region -

LJUBLJANA - Slovenci potpisuju peticiju za zaštitu vukova jer je slovenačka vlada za ovu godinu odobrila odstrel 10 vukova, što je skoro desetina tamošnjih procenjene populacije tih životinja.

Peticija na engleskom jeziku kojom se traži "zaustavljanje pokolja" do sada je dobila više od 22.000 potpisa iz Slovenije i sveta.

Njeni pokretači tvrde da je odluka o odstrelu 10 vukova i 113 medveda doneta pod uticajem "lovačkog lobija", suprotno Bernskoj konvenciji o očuvanju životinjskih vrsta u prirodnom staništu koju je s rezervama potpisala i Slovenija.

Šteta slovenačkih stočara ubuduće će rasti jer će razbijanje čopora vukova odstrelom povećati broj napada pojedinačnih vukova na ovce, pošto vuk prirodnu hranu - jelene i srne može uspešno da lovi samo u čoporu, tvrde autori peticije koji se pozivaju na studije.

Protiv odluke Vlade o odstrelu vukova i medveda žalbu Ustavnom sudu su podnela dva nevladina udruženja - Društvo za očuvanje prirodne baštine i Pravno-informacioni centar nevladinih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track