SLOVENIJA IMA NAJBOLJEG MINISTRA FINANSIJA: Naglo spustio budžetski deficit zemlje
Foto: Profimedia

Izbor britanskog finansijskog magazina

SLOVENIJA IMA NAJBOLJEG MINISTRA FINANSIJA: Naglo spustio budžetski deficit zemlje

Region -
Britanski finansijski magazin "Banker" proglasio je slovenačkog ministra finansija Dušana Mramora za najboljeg ministra finansija u Evropi za 2016. godinu.

Mramor je izabran za ministra finansija godine za Evropu zbog njegovog doprinosa slovenačkom oporavku od recesije i stabilizaciji bankarskog sistema te zemlje, saopštila je urednica "Bankera" Stefani Linhard, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Takođe je nagrađen za nastavak procesa privatizacije i sprovođenje reformi usmerenih na konsolidaciju slovenačkih javnih finansija.

"Pošto se privreda vratila na rast od 3,0 odsto u 2014. godini, slovenački ministar finansija Dušan Mramor se fokusirao na budžetski deficit zemlje, jedan od njegovih glavnih ciljeva - spustivši ga sa nivoa od 15 odsto u 2013. godini za 10 procentnih poena 2014, a očekuje se da ove godine bude ispod 3,0 odsto a u naredne dve godine 2,2 i 1,7 odsto", navodi se u saopštenju "Bankera".

Pored Mramora, za ministre finansija 2016. godine Banker je proglasio još četiri ministra u svetu koji su bili najuspešniji u stimulisanju rasta i stabilizaciji njihovih privreda, a to su Ram Šaran Mahat, bivši ministar finansija Nepala (za Aziju-Pacifik), Alonso Segura iz Perua (za Ameriku), Ali Šarif El Emadi iz Katara (za Bliski istok) i Adrijano Malejani iz Mozambika (za Afriku), navodi STA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track