U SLOVENIJI NAJVIŠE PROFITIRALI OD TRAMPA: Svi ih džabe reklamiraju zbog Melanije
Foto: Printskrin/Jutjub

Profitirali

U SLOVENIJI NAJVIŠE PROFITIRALI OD TRAMPA: Svi ih džabe reklamiraju zbog Melanije

Region -

Rezultat američkih predsedničkih izbora obradovao je mnoge u Sloveniji, posebno u turističkim krugovima, zbog besplatne reklame zemlji u kojoj je rođena Melanija Tramp, supruga izabranog predsednika Donalda Traampa.

U reportaži koju je objavila američka televizijska mreža CNN navodi se 10 turističkih lokacija koje treba posetiti u staroj domovini nove prve dame.

Reportaža je upoznavanje gledalaca sa Slovenijom koju su još tokom američke predizborne kampanje opsedali strani novinari, upravo zbog povećanog interesa za Sevnicu, gradić u kome se rodila Melanija Tramp, rođena Knavs, prenosi Hina.

CNN navodi da Slovenija na šarmantan nacin spaja uticaje balkanskog, alpskog i mediteranskog prostora.

Neki je porede s Novim Zelandom jer je raznovrsna, s mnogo prirodnih i drugih lepota, a uz to mnogo ljudi zna engleski i spremni su da komuniciraju sa strancima. Pominju se klasične turističke tačke kao što su Bled, ergela lipicanera u Lipici, Postojnska jama, Triglav i druga mesta.

Jedan je slovenački ekonomista je ovih dana izračunao da je u Sloveniju u prvih devet meseci ove godine došlo 27 posto više američkih turista nego lani, što se tumači i zanimanjem Amerikanaca za zemlju porekla njihove prve dame.

Zanimljivo je da među 10 najzanimljivijih turističkih tačaka u Sloveniji koje je istaknuo CNN nema Sevnice, gradića kod Krškog, gde je Melanija Tramp provela detinjstvo i ranu mladost.

O medijskom zanimanju za Sevnicu koje su u zadnje vreme pokazivali veliki svetski mediji, a pomalo i o zavisti, govori i vic koji je lansiran u Ljubljani da bi slovenačku prestonicu trebalo preimenovati i nazvati Ljubljana kod Sevnice.

Da će Sevnica imati koristi od reklame koju mu je Melanija donela ne sumnja njen načelnik Srečko Ocvirk kojega su proteklih nedelja masovno posećivali strani novinari.

No, on se za domaće medije potužio kako nije zadovoljan svim reportažama koje su o Sevnici nakon toga prikazane na raznim svetskim televizijama.

Neke su radije svojim gledateljima prikazivale fabričke tvornica i sive stambene zgrade iz vremena socijalizma, umesto prirodne lepote tog kraja i obnovljeni stari dvorac, kako je očekivao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track