SUD BiH: Nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću
Foto: Beta, Profimedia

Svedočila supruga ubijenog sudije

SUD BiH: Nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Region -

Ratnog komandanta Srebrenice i njegovog saborca, bivšeg pripadnika Armije BiH, Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene na području ove opštine u julu 1992.

Danas je kao svedok optužbe saslušana Jelica Ilić, supruga Slobodana Ilića, koji je, kako se navodi u optužnici, ubijen u Zalazju 12. jula 1992, a za njegovo ubistvo se tereti Orić.

Kao svedok je trebalo da bude saslušan i Taib Delimustafić, ali je Tužilaštvo obavestilo Sud da su odustali od tog svedoka, piše portal Dnevni avaz.

Ilićeva je u Sudu ispričala da je posledni put supruga videla sredinom juna 1992. u Bratuncu, kada joj je on kazao da ide na Zalazje. Pre toga, njen suprug, koji je inače bio sudija u Osnovnom sudu u Srebrenici, radio je jedno vreme i u Bratuncu, sve dok nije "mobilisan i oteran na Zalazje".

Ona je ispričala i da je sa decom, posle početka sukoba u Srebrenici, otišla u Srbiju, te da je 12. jula 1992. obaveštena da se u Zalazju desio pokolj i da mora da se vrati u Bratunac.

"Kada sam došla pred Dom zdravlja u Bratuncu, mog supruga nije bilo. Kružile su neke priče da je on odveden u Srebrenicu ali nisam saznala šta se s njim desilo. Kasnije kada je vršena ekshumacija našli su ga na deponiji smeća", navela je. Ilićeva je ispričala da ne zna ko je odgovoran za ubistvo njenog supruga, čiji su ostaci sahranjeni 12. jula 2012. u Bratuncu, i da traži da se onaj ko je to uradio krivično goni.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj kada bi trebalo da budu saslušana tri nova svedoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track