TAJNI ŽIVOT MARŠALA: Kupao se u Dioru, pio kafu bez kofeina, pušio cigare sa svojim likom
Foto: Profimedia

Crveni Car

TAJNI ŽIVOT MARŠALA: Kupao se u Dioru, pio kafu bez kofeina, pušio cigare sa svojim likom

Region -

Činjenicu da je Josip Broz već nekoliko decenija mrtav - niko ne uzima ozbiljno. On ne samo da je jedan od najživljih subjekata politike u regionu, nego predstavlja i sasvim solidan izvor afera i skandala iz svih područja, od istorije do životnog stila.

Maršal je, naime, u u suštini bio monarh, i to takav kakav na ovim prostorima nije viđen - iako je bio vođa socijalističke revolucije, imao je puno više sličnosti s Aristotelom Onazisom ili plejbojem Porfirijem Rubirozom, nego sa Staljinom, Pol Potom ili Trockim...

Ogromno skladište Titovih rekvizita na Brionima, sa više od hiljade predmeta iz svakodnevne upotrebe - svedoče o jedinstvenom periodu u životu balkanske političke klase koji se, sasvim sigurno, više nikad neće ponoviti. Sve su to bili birani primerci - od odeće pa do alkoholnih pića, sve je bilo najbolje na svetu ili jedinstveno... U jednom od skladišta na Brionima vreme kao da je stalo. U njemu se nalazi više od hiljadu ličnih Titovih predmeta, pažljivo sačuvanih i uredno popisanih.

Tu su Titove naočare - koje je osamdesetih znala cela Jugoslavija - njegovi alati, cela radionica, četka za brijanje, četka za kupanje, njegove lule... Sve je spremljeno u kutije. Čoveku odmah upada u oči Diorova kolonjska voda, kao i ceo set za brijanje Dior, kao parfem marke Iv Sen Loran, što pokazuje da je Broz voleo samo kvalitet. Dobro su očuvani i brojni Titovi "panamski" šeširi koje je volio stalno da menjaju. Nezabeleženi dendizam za balkanske političare Josip Broz tako se ponašao od mladosti. Ali čini se da je i u fazama pre nego što je postao državnik imao dosta stila. Ako malo bolje pogledamo, istorija politike na ovim prostorima takav dendizam ne pamti nikad, ni pre ni posle Tita.

Josip Broz Tito ni na jednoj od nekoliko stotina hiljada fotografija nema neurednu frizuru niti je, uopšteno, šlampav. O tome se jako vodilo računa. Pitanje je ima li mu para i na estradi - Goran Bregović i Zdravko Čolić bili su slični, ali oni su se, sa belim odelima, činili više kao estradne kopije kralja estrade Broza nego kao autentični stvaraoci modnog stila.

Prvo lepo odelo mladi Josip Broz kupio je od štednje još kao bravarski šegrt. Koštalo je 20 kruna, celu njegovu mesečnu platu. Ostavio ga je u sobi i otišao u bravarsku radionicu da se pozdravi sa drugovima. Kad se vratio u sobu, odela nije bilo. Bilo je ukradeno. Bio je neopisivo razočaran. Kupio je neko polovno za četiri krune i takav se vratio u Zagorje.

Tito je bio idealan primerak čoveka koji sam rađa sopstvenu veličinu. Početkom prošlog veka Tito radi u fabrici automobila Benc u Manhajmu, u nemačkom Ruru. U Beču, tačnije u Bečkom Novome Mestu, radi u fabrici automobila Daimler kao probni vozač Mercedesa. Tamo je naučio nemački i češki jezik. Na svečanom primanju u Hamburgu, koje mu je gradonačelnik priredio kao šefu države šest decenija kasnije, domaćin mu je postavio zanimljivo pitanje: “Vi ste danas najveći komunista na svetu. Šta bi se s vama desilo da ste iz Nemačke, 20-ih godina, uspeli otići u Ameriku?” "Bio bih najveći kapitalist", rekao je Broz zapanjivši prisutne.

Među Titovim ličnim stvarima u kutijama su spakovane čak i njegove kupaće gaće, raznih nijansi i modela, kape, štapovi za hodanje - on ih je koristio nekoliko decenija pre nego što su ušli u modu - tabakera s poslednjom cigarom, a sačuvan je i dar koji je dobio, cigare s njegovim likom kao i one s likom Čerčila, Kenedija, Nehrua, Nasera.

Među ličnom zaostavštinom čuvaju se i Titovi češljevi za kosu od slonove kosti, njegov novčanik i razni ključevi, trofejni list koji pokazuje da je bio lovac kao brojni pokloni iz celog sveta koji u skladištu imaju svoje mesto.

Penzionisana službenica sa Briona kaže kako je bio strastveni pušač koji je tokom dana, i to baš u salonu Bele vile, volio da popuši jednu "kubansku", a u vili je imao i brijača kod koga je odlazio na brijanje.

Od osoblja koje je već odavno u penziji saznaje se je Tito voleo piti kavu bez kofeina, ali kad bi mu došli gosti, pio bi "pravu". Obožavao je i filmove, a pre službenog prikazivanja filmova u pulskoj Areni imao je "ekskluzivu"gledanja tih filmova dan ranije u Beloj vili.

Posetioci mogu videti i naočare koje je Tito nabavljao u francuskoj optičkoj kući Amor, gde su ih kupovali i drugi državnici, poput Čerčila ili Kenedija. Znao je da nabavi nekoliko ramova, pa bi samo menjao stakla.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 21.03.2017

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track