TALAS IZBEGLICA PRELIO SE U SLOVENIJU: Azilanti zaobilaze Mađarsku preko Slovenaca
Foto: AP

MIGRANTI NAŠLI NOVE RUTE

TALAS IZBEGLICA PRELIO SE U SLOVENIJU: Azilanti zaobilaze Mađarsku preko Slovenaca

Region -
Austrijanci za vikend zaustavili 43 izbeglice iz Iraka i Sirije, koji su u Austriju ušle iz Slovenije

Zbog oštrijih mera prema izbeglicama na granici Mađarske i Austrije poslednjih dana je sve više slučajeva da izbeglice na putu ka Austriji i Nemačkoj koriste pravce preko Slovenije, navode danas slovenački mediji.

Kako precizira mariborska "Večer", slovenačka policija je u subotu neposredno pred graničnim prelazom Šentilj prema Austriji, pri pokušaju ilegalnog ulaska u državu, zaustavila kombi rumunskih oznaka u kojemu je otkrila 21 osobu, državljane Irana i Avganistana.

Kombi je vozio 43-godišnji Rumun za koga je utvrđeno da je ilegalno s vozilom i izbeglicama ušao u Sloveniju iz Mađarske.

Istovremeno, austrijske vlasti saopštile su da su za vikend na području Šentilja na svojoj strani zaustavili 43 izbeglice iz Iraka i Sirije, koji su u Austriju ušle iz Slovenije.

Austrija i Slovenija imaju bilateralni sporazum o vraćanju osoba koje nedopušteno pređu granicu, ali je slovenačka policija u vezi navedenih slučajeva objasnila da ih austrijski kolege nisu obavestili o ilegalcima, niti za to dali materijalne dokaze, pa je izručenje tih osoba Sloveniji pod znakom pitanja, prenosi Hina.

Slovenačka policijska uprava u saopštenju medijima navodi da i dalje sprovodi pooštrene kontrole i druge operativne mere na granici s Austrijom i da će to i nastaviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track