TRESLO SE NA BALKANU: Zemljotres jačine 4,8 stepeni pogodio Split, građani u panici
Foto: Čitalac 24sata.hr

Region se uzdrmao

TRESLO SE NA BALKANU: Zemljotres jačine 4,8 stepeni pogodio Split, građani u panici

Region -

Zemljotres jačine 4,8 stepena Rihterove skale pogodio je područje severozapadnog Balkana, saopštio je Seizmološki zavod. Prethodno je javljeno da je potres bio jačine 5,1 stepeni.

Zemljotres je pogodio područje Jadranskog mora nedaleko od Splita, a podrhtavanje se osetilo i u Makarskoj, na Hvaru... kao i u Bosni i Hercegovini.

Prema prvim podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa registrovan je na otvorenom moru, osam kilometara jugozapadno od Splita.

Foto: Tviter/Boris Traljić ‏
Foto: Tviter/Boris Traljić ‏

Kretanje tla se desilo na dubini od oko dva kilometra u 13:57 sati.

Na društvenim mrežama pišu kako se zemlja dobro zatresla i da se potres, osim u Splitu, osetio u celoj srednjoj Dalmaciji.

"Jako je kratko trajalo, ali dobro me prepalo", rekao je jedan muškarac za hrvatske medije.

Stanovnici splitskog područja masovno zovu telefon Centra 112, pa su linije zakrčene. U Centru za sada kažu kako nemaju informacija o eventualnoj materijlanoj šteti. Mnogi su napomenuli na društvenim mrežama kako su im se ljuljale ili polomile stvari, pogotovo na višim spratovima.

"Srušile su se slike sa zida i popadale stvari iz ormara. Izletili svi iz firme", kazala je jedna korisnica Tvitera.

Slobodna Dalmacija je javila da se iz brojnih zgrada u Splitu čuo lom stakala, a u pojedinim stanovima, kao i u redakciji tog splitskog dnevnika, popucali su zidovi. Deo stanara iz viših zgrada izašao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track