Sud u Strazburu

Rezervistima za ratne dnevnice 2 milijarde dinara

Društvo

Autor:

Vlada ima rok od tri meseca da izjavi prigovor a potom i šest meseci da pronađe način za isplatu dnevnica rezervistima

rezervisti, ratne dnevnice, Strazbur, sud,

NIŠ - Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da uredi način isplate ratnih dnevnica ratnim rezervistima, posle tužbe grupe niških rezervista tom sudu, izjavio je danas njihov advokat Srđan Aleksić.

On je pred sudom u Strazburu zastupao 8.500 rezervista, a ukupna suma koju bi Vlada mogla da isplati rezervistima je oko dve milijarde dinara.

Grupa niških rezervista pokrenula je postupak za zaštitu svojih prava pred sudom u Strazburu, koji je presudom naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od dana pravosnažnosti uredi način isplate ratnih dnevnica "svim licima koja na to imaju pravo bez bilo kakvih diskriminacija".

"Sud u Strazburu je presudu doneo na zatvorenoj sednici 10. jula, a dostavio je mojoj kancelariji i Vladi Srbije 28. avgusta. Vlada ima rok od tri meseca da izjavi prigovor a potom i šest meseci da pronađe način za isplatu dnevnica rezervistima", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Povod za tužbu bila je odluka Vlade Srbije od januara 2008. godine, kojom je rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije isplaćena ratna dnevnica koju je Vlada nazvala socijalnom pomoći.

Aleksić je naveo da je sud u Strazburu isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio kao ratnu dnevnicu a ne kao socijalnu pomoć.

"Ta nazovi socijalna pomoć isplaćivana je iskuljučivo ratnim rezervistima od kojih nije tražen dokaz da se radi o socijlano ugroženoj kategoriji, a isplatne liste, odnosno izvodi banaka upravo glase na ratne dnevnice a ne na socijalnu pomoć", rekao je Aleksić.

Advokat je dodao da je sud u Strazburu zaključio i da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (6)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • MILICA

  MILICA

  Zanima me ako neko zna tata je podneo za dnevnice ali je umro skoro pa ako neko zna da li to moze da se naplati?

  8 Odgovori 
 • Никола-СМ

  Никола-СМ

  Ово ми је веома битно да се овако завршило пред овим судом. Види се колико је наше судство арогантно и исполитизовано па на време није решен овај случај у нашој земљи. Овако тумаче Закон они ко ... više и нису политички инкриминисани,попут ових свих наших судских инстанци. Ово је веома важно и због решавања питања оштећених пензинера којима су надлежне државне институције и органи (а по налогу појединаца из бившег владајућег режима) незаконито оспорили право на повећање пензије за 11,06 % о1.о1.2008.године!!!!!

  4 Odgovori 
 • ZAGOR

  ZAGOR

  a gdje su ovi rezervisti bili.

  4 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ZAGOR

  ZAGOR

  a gdje su ovi rezervisti bili.

  4 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!