PONOVILA SE 2009.: Španija izgubila od Srbije na startu, a onda osvojila Evrobasket
Foto: Reuters

Bez problema sa Litvancima

PONOVILA SE 2009.: Španija izgubila od Srbije na startu, a onda osvojila Evrobasket

EP Košarka -
Španija je kontrolisala meč od samog početka i već posle pet minuta je stekla dvocifrenu prednost, koju je čuvala do kraja meča

Košarkaši Španije novi su prvaci Evrope pošto su u finalu u Lilu savladali Litvaniju rezultatom 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20). To je treća titula za "Furiju", posle 2009. i 2011. godine.

Na ovogodišnjem Evrobasketu ponovio se scenario iz 2009. godine, kada je Španija na startu šampionata poražena od Srbije, a potom stigla do zlata."Furiju" je ponovo predvodio sjajni Pau Gasol, koji je meč završio sa 25 poena i 12 skokova. Serhio Ljulj postigao je 12, a Rudi Fernandes 11 poena. Najefikasniji u timu Litvanije bili su Renadas Seibutis i Mantas Kalnijetis sa po 13 poena. Jonas Valančijunas završio je utakmicu sa 10 poena i devet skokova.

Litvanija je imala slab procenat šuta (35 odsto), a nije uspevala da uspostavi kontrolu nad reketima. Španija je sve tri titule osvajala u poslednjih šest godina, a seriju joj je pre dve godine prekinula Francuska.

Broznanu medalju osvojila je domaćin Francuska, koja je pobedila Srbiju sa 81:68. Litvaniji je ovo bilo četvrto finale u istoriji, a titulu je do sada osvajala tri puta. Još se ne zna ko će biti domaćin šampionata za dve godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track