(VIDEO) POBEĐIVALI SMO IH ZA BRONZU: Evo bilansa košarkaša u duelima sa Francuskom
Foto: AP

da povećamo razliku

(VIDEO) POBEĐIVALI SMO IH ZA BRONZU: Evo bilansa košarkaša u duelima sa Francuskom

EP Košarka -
Od 25 duela koliko je ukupno igrano, Srbija je slavila 19 puta, a od 19 duela na Evrobasketu dobili smo 16

Košarkaši Srbije od 14 časova igraju sa Francuskom meč za bronzanu medalju na Evrobasketu.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića su posle sedam pobeda pretpeli prvi poraz od Litvanije (67:64) i propustili prvu šansu da izbore plasman na Olimpijske igre.

Domaćini Francuzi poraženi su od Španije u polufinalu (75:80), koja će se od 19 časova za zlato boriti sa Litvanijom.

Nedeljni duel na fudbalskom stadionu u Lilu biće ljubilarni dvadeseti okršaj dva tima na kontinentalnim šampionatima. Naša reprezentacija, daleko je uspešnija i za sada ima 16 pobeda, uz svega tri poraza.

Prvog nespeha na evropskim mečevima sa Francuskom, koji se desio 1953. godine u Moskvi (39:56), verovatno se malo ko seća, ali zato mnogo nas sa velikom gorčinom pamti, onaj koji se desio pre deset godina u Novom Sadu. Francuzi su u osmini finala slavili sa 71:74., srušivši tako snove o zlatu na domaćem parketu za selekciju Srbije i Crne Gore.

http://www.youtube.com/watch?v=JRXRAIZGRAg

Treći i poslednji poraz od Francuske doživljen je pre četiri godine u Litvaniji (96:97).

Inače, dva tima su se već sastajala u borbi za bronzu. U Parizu 1999. godine Jugoslavija je bila ubedljiva i slavila sa 74:62.

http://www.youtube.com/watch?v=galF8EP6UPs
Svetskim šampionatima i Riju Jugoslavije Francuzi

U Japanu 2006. godine bilo je 61:65. Dva puta smo se sastajali prošle godine u Španiji. Najpre u grupi, kada je sekund pre kraja sviran veoma sumnjiv prekršaj posle kojeg je bivši kapiten Partizana Žofri Lovernj pogodio jedno bacanje za pobedu "trikolora" 73:74, a potom i u polufinalu u kojem je Srbija većim delom vodila, a posle penala Nikole Kalinića, koji sekund pre kraja i slavila sa 90:85.

http://www.youtube.com/watch?v=K7Qgjw48dA0

Na Olimpijskim igrama nedeljni takmaci sastali su se samo jednom i Jugoslavija je 1960 godine u Rimu slavila sa 62:61.

Dakle, sa "trikolorima" smo do sada igrali 25 mečeva i slavili 19 puta. Danas selektor Đorđević i ekipa, koja je po opštim ocenama igrala najbolju i najlepšu košarku na Evrobasketu traže 20. pobedu. Nije za Rio, tamo ćemo kroz kvalifikacije, ali je za medalju, prvu evropsku koju osvaja Srbija, a 18. na šampionatima Starog kontinenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track