(KURIR TV) MAĐARI UDARILI U SRPSKI ZID: Orlovi u četvrtfinalu Evrobasketa, naredni rival Italija
Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Osmina finala

(KURIR TV) MAĐARI UDARILI U SRPSKI ZID: Orlovi u četvrtfinalu Evrobasketa, naredni rival Italija

Eurobasket -

Košarkaši Srbije igraće u četvrtfinalu Evropskog prvenstva pošto su u meču osmine finala savladali Mađarsku rezultatom 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25).

1 / 16 Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Rival izabranicima Aleksandra Đorđevića u četvrtfinalu biće Italija koja je dan ranije izbacila Finsku.

Najteži su oni unapred dobijeni mečevi, to se potvrdilo i u ovom duelu.

Bogdanović i Kuzmić su bili najefikasniji sa po 17 poena. Centar Srbije je ostvario dabl-dabl pošto je uhvatio deset lopti. Mačvan i Marjanović su postigli po 14 poena, a Lučić 11.

Mađarska je uglavnom odgovarala preko trojki, postigla ih je 12 u ovoj utakmici.

Perl je bio najefikasniji sa 22 poena, 15 je postigao Ferenc, a 11 Vojvoda. Glavni igrač Mađarske Hanga postigao je samo jedan poen, uz šut iz igre 0/7.

Srbija je imala rezultatsku prednost većim delom utakmice. U finišu treće četvrtine stekla maksimalnih 18 poena (64:46), ali su uporni Mađari do poslednje sekunde pretili.

Iako se očekivalo da će Srbija imati lagan posao u današnjem meču, Madjarska je pružila veliki otpor izabranicima Aleksandra Đorđevića.

Košarkaši Srbije su silovito počeli meč i već su sredinom prve deonice, predvodjeni Kuzmićem, stigli do dvocifrene prednosti (16:3). Mađari su u prvih pet minuta utakmice postigli samo tri poena, ali su potom napravili seriju 7:0 i prišli Srbiji na šest poena zaostatka, a potom i četiri poena (18:14).

Srbija je u drugoj četvrtini održavala prednost, ali nikako nije uspevala da napravi veću razliku i već tada prelomi meč.

Na veliki odmor se otišlo sa sedam poena prednosti za izabranike Aleksandra Đorđevića, koji su u trećoj četvrtini postepeno počeli da povećavaju vodjstvo i ono je tri i po minuta pre kraja tog dela igre iznosilo 18 poena.

U poslednju četvrtinu se ušlo rezultatom 69:53 za Srbiju, ali su Mađari vezali tri brze trojke i prišli na samo sedam poena zaostatka. Usledio je tajm-aut Đorđevića nakon kojeg su košarkaši Srbije ponovo vratili dvocifrenu prednost i rutinski priveli meč kraju.

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

KRAJ UTAKMICE

38. minut - Ne predaju se Mađari, Rujak je postigao trojku za 84:77, a Đorđević zatražio tajm-aut.

37. minut - Desetak poena razlike, Mađarska je uporna, ali Srbija čvrsto drži konce igre - 82:72.

35. minut - Bogdanović ima 3/3 za tri poena. Povećao je prednost Srbije na 78:63 i malo olakšao posao u finišu ovog meča.

34. minut - Tajm-aut selektora Đorđevića je urodio plodom, Srbija je uzvratila sa šest vezanih poena - 75:62.

31. minut - Nalet Mađarske, serija 6:0 kojom su prišli na sedam poena zaostatka - 69:62.

3. ČETVRTINA

29. minut - Dve namerne greške dosuđene Srbiji i još nekoliko grešaka u napadu, olakšali su Mađarskoj da se spusti na 11 poena minusa u 29. minutu - 64:53.

26. minut - Srbija održava 15-tak poena prednosti bez većih problema. Najveća prednost iznosila je 18 poena - 64:46.

23. minut - Trojka Mačvana, stigao je do 12 poena, a Srbija u ovom trenutku ima 11 poena viška - 56:45.

21. minut - Bogdanović je otvorio drugo poluvreme trojkom - ponovo dvocifrena razlika u korist Srbije, 51:41.

2. ČETVRTINA

20. minut - Vojvoda je postigao trojku za Mađare, ali Mačvan skokom u napadu i Bogdan laganim polaganje vode Srbiju na odmor sa prednošću od 7 poena razlike.

19. minut - Mađarska je zatražila minut odmora.

17.minut - Kapiten Mačvan postiže 3 poena, ali uzvraćaju Mađari na drugoj strani. Srbija za 3 ima 3 od 6.

16.minut - Srbija je zatražila tajm - aut.

14. minut - Sjajna kombinacija Mačvana i Lučića za 11 pona razlike, Lučićev treći poen, a ima i 4 skoka.

13. minut - Kuzmić je stigao do cifre od 15 poena, Srbija održava sigurno vođstvo - 31:23.

11. minut - Bogdanović je pogodio trojku iz prvog pokušaja za 27:18.

1. ČETVRTINA

10. minut - Osam poena je stekla Srbija u prvoj četvrtini - 24:16. Kuzmić je obeležio četvrtinu sa 11 poena i pet skokova.

7. minut - Vraćaju se Mađari u meč. Ferenc i Perl nastavljaju seriju Mađarske i dovode svoj tim na 16:12. Serija od 9:0.

6. minut - Keler prekida seriju Srbije 14:0 i u 6. minutu smanjuje na 16:5.

5. minut - Bogdanović se upisao u listu strelaca posle solo prodora kroz odbranu rivala.

3. minut - Dominacija Srbije u reketu, Kuzmić zakucava posle odlične asistencije Bogdanovića. Njegovih sedam poena za 12:3.

2. minut - Dobar početak Srbije, Kuzmić je postigao četiri poena, Lučić tri i Jović dva za vođstvo 9:3. Selektor Mađarske Stojan Ivković je zatražio tajm-aut već posle dva minuta igre.

Srbija je počela utakmicu sa petorkom: Jović, Bogdanović, Lučić, Birčević, Kuzmić.

Mađarska: Alen, Keler, Vitman, Hanga, Vojvoda.

Mada su u prošlosti bili retki susreti dve ekipe susednih država, nepoznanice ne postoje.

Košarkaški svet čvrsto veruje u pobedu "orlova", pa čak i protivnički tabor u svojim ambicijama ne ide dalje od konstatacije "bolji jesu, ali da ih malo namučimo". U narednoj rundi protivnik će biti Italija koja je savladala Finsku.

- Poštujemo Mađare, znamo njihove kvalitete i na nama je da ih limitiramo što je više moguće. Mi smo bili prvi, oni četvrti u grupi, što je pokazatelj neke razlike između nas, ali sve to moramo dokazati na parketu. Pored toga, znam i njihovog selektora Stojana Ivkovića. Dugo radi u Mađarskoj i imam veliko poštovanje prema onome što je postigao u njihovoj košarci - rekao je Aleksandar Đorđević.

Kapiten Milan Mačvan jedini je član ekipe iz 2010. godine, koja je na SP u Turskoj igrala u polufinalu, stoga dobro zna šta je potrebno da bi tim došao do prilike da se bori za medalju.

- Imamo ulogu favorita, i to treba da opravdamo na terenu, a ne preko novina. Treba pošteno da uradimo posao i imamo dobre šanse - rekao je Mačvan.

Duel protiv Mađara za Marka Gudurića treba da posluži za dalje podizanje forme.

- Zna se koja su očekivanja, uvek se ide na pobedu. Više nema prava na greške. Dizali smo se iz utakmice u utakmicu i nadam se da će se to nastaviti - rekao je Gudurić.

Kurir sport

Foto: Fiba.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track