(KURIR TV) FINALEEEEEE Srbija posle drame pobedila Rusiju: Saletovi Orlovi igraju protiv Slovenije za zlatnu medalju!
Foto: Reuters

Evrobasket

(KURIR TV) FINALEEEEEE Srbija posle drame pobedila Rusiju: Saletovi Orlovi igraju protiv Slovenije za zlatnu medalju!

Eurobasket -

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale četrdesetog Evropskog prvenstva, pošto je u polufinalu savladala Rusiju 87:79 (25:20, 23:14, 18:23, 21:22). Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića će se u nedelju od 20.30 protiv Slovenije boriti za zlatnu medalju.

1 / 11 Foto: AP

Specijalni izveštač Kurira iz Istanbula - Božidar Manojlović

U prvih deset minuta naš tim je odigrao stabilno u napadu, pogađali su Bogdanović, Milosavljević, Lučić, Micicć, ali i odbrana je bila na solidnom nivou. mali problem za selektora Đorđevića predstavljala su dva brza faula Kuzmića, što je zahtevalo više minuta u igri za Bobana Marjanovića. On je odlično odigrao prvu rolu na terenu.

Rusi nisu mogli da ga zaustave, iznudio je nekoliko faula, i pogodio 5 poena do 12. minuta.

As Detroita je bio na visini zadatka u prvih 20 minuta, sjajno je pogađao, ali i proigravao saiggrače, što je omogućavalo otvorene šuteve ili lake poene. Marjanovića je uu poenima pratio Bogdanović (obojica po 13), pa smo na poluvremenu imali prednost od 14 poena (48:34).

Rusija je u trećoj četvrtini posle serije 12:0 prišla na 57:52, ali smo taj napad odbili trojkom Milosavljevića i serijom 7:0. Na kraju trećeg perioda u kojem su ekipe igrale u serijama, imali smo prednost od devet poena 66:57. U tom delu meča Šved je pogađao uglavnom sa penala, a na terenu nije bilo Marjanovića.

Rusi su poslednji kvartal počeli serijom 4:0, koju je trojkom prekinuo Gudurić. Igralo se poen po poen, a onda je šest minuta pre kraja posle sjajnih reakcija Marjanovića u napadu )poeni i asistencija Mačvanu) i Lučića u odbrani (iznudio faul) razlika opet otišla na deset poena 75:65. Rusi su na to odgovorili serijom 5:0 u samo nekoliko sekundi pa se ušlo u neizvesnu završnicu, koju je trojkom najavio Šved (75:73).

Micić je odgovorio trojkom za plus pet. Manje od tri minuta je tada bilo do kraja. Sudije su u tom periodu odsvirale tri faula u napadu našem timu. Drama je bila u dvorani Sinan Erden, a sa tribina su se čuli naši navijači. Manje od dva minuta je bilo do kraja kada je Bogdanović ubacio trojku, a Sale morao na klupi da smiri Mutu Nikolića, kojeg je sada ljubio novi as Sakramento Kingsa.

Bogdan je kasnije pogodio i ključne poene za pobedu i finale, treće u poslednje četiri godine za tim selektora Đorđevića. Vreme je za zlato!

SRBIJA - RUSIJA 87:79 (25:20, 23:14, 18:23, 21:22)

Dvorana: "Sinan Erdm dom". Sudije: Lezano (Argentina), Anastopulos (Grčka), Mazoni (Italija).

SRBIJA: Mačvan 4, Bogdanović 24, Lučić 13, Milosavljević 7, Birčević 2, Štimac, Lazić. Micić 5, Gudurić 3, Jović 8, Kuzmić 3, Marjanović 18.

RUSIJA: Šved 33, Baburin, Fridzon 3, Ivlev, Antonov, Zubkov 6, Kvostov 10, Mozgov 11, Voroncevič 14, D. Kulagin, M. Kulagin, Kurbanov 2.

Četvrta četvrtina

40. minut 87:79 - Kraaaaaaaaaaaaaaaaj!

39. minut 83:76 - Mozgov daje dva penala, a Bogdan dvojku

39. minut 81:74 - Trojka Bogdanovića, mnogo važna

38. minut 78:73 - Trojka Micića

36. minut 75:73 - Trojka Šveda, razigrao se

35. minut 75:70 - Brza serija Rusa 5:0

34. minut 73:65 - Marjanović

33. minut 71:65 - Pogađa Bogdan

32. minut 69:61 - Rusi su poslednji kvartal počeli serijom 4:0, koju je trojkom prekinuo Gudurić

Četvrta četvrtina

30. minut 66:57 - Kraj treće četvrtine

29. minut 64:55 - Jović je povredio skočni zglob, trenutno je van igre

foto: Kurir sport/Božidar Manojlović

29. minut 64:52 - Odbili smo seriju Rusa i opet smo na dvocifrenoj prednosti

28. minut 60:52 - Jako važna trojka Milosavljevića

27. minut 57:52 - Rusi su u seriji 12:0, Sale traži minut odmora

26. minut 57:47 - Trojke Šveda i Fridzona

25. minut 57:41 - Kakva akcija Jovića i Lučića i kucanje krila Srbije!

23. minut 55:39 - Odbrana ne popušta, a u kontri lep poen Mačvana

22. minut 51:37 - Trojka Bogdanovića

21. minut 48:37 - Trojka Rusa na startu

Treća četvrtina

20. minut 48:34 - Sve je kako treba! Odlična odbrana, napad u kom svi pogađaju i dobro sarađuju, ovo je put za finale

18. minut 44:29 - Srbija igra najbolje poluvreme na prvenstvu

16. minut 40:26 - Jović koristi sjajne kretnje, prvi put smo na dvocifrenoj prednosti

13. minut 32:26 - Bogdanović i marjanović pogađaju i odlično sarađuju

12. minut 28:23 - Rusi nemaju rešenje za Marjanovića

Druga četvrtina

10. minut 25:20 - Micić pre sirene

8. minut 16:15 - Šved je vezao pet poena, Jović je opet u igri

7. minut 14:8 - Dobra kontra našeg tima, poeni Bogdanovića

5. minut 10:6 - Mini serija Srbije 5:0. Trojka Bogdanovića i dvojka Jovića

4. minut 4:5 - Rusi dva puta poentiraju preko Mozgova

2. minut 5:0 - Pogađa Jović

2. minut 3:0 - Sjajna akcija i kucanje Birčevića

1. minut 1:0 - Kuzmić je pogodio jedno od dva bacanja

Prva četvrtina

20.30 - Počinje utakmica

20.10 - Dača Ikodinović i Maja Ognjenović uz košarkaše

Šta su pred meč rekli proslavljeni vaterpolista i trofejna odbojkašica pročitajte OVDE

19.50 - Reporter Kurira sa navijačima ispred dvorane Jedan od njih je prognozirao i razliku kojom pobeđujemo. Više pogledajte OVDE

19.20 - Navijači pristižu u dvoranu

Očekuje se da naš tim ima veliku podršku sa tribina

Košarkaši Srbije, posle sjajne igre kojom su u četvrtfinalu eliminisali selekciju Italije, u polufinalu se sastaju sa reprezentacijom Rusije, od koje su pretrpeli jedini poraz na Evropskom prvenstvu.

Selektor Aleksandar Đorđević je istakao da će njegova ekipa biti sigurna u sebe i hrabra kao do sada, a selektor Rusije Sergej Bazarevič je rekao da Srbija ima dobar tim i da očekuje tešku utakmicu.

"To će biti zahtevna utakmica i protivnik koji je izuzetno spreman. To je najbolja ekipa Rusije poslednjih godina koju se doveli na EP... Imaju lidera Alekseja Šveda, koji je motor ekipe, imaju sjajne iskusne igrače", rekao je Đorđević novinarima u Istanbulu.

Košarkaši Srbije u petak igraju sa Rusijom u polufinalu šampionata Evrope. Te dve selekcije su se već sastale na šampionatu Evrope, a Rusija je pobedila u grupi sa 75:72.

"Ne mogu da kažem da su nas iznenadili u utakmici u grupi, ali su bili prvi koji su krenuli fizički na nas, isterali iz nekih naših principa i nekih naših stvari koje smo tražili da uradimo. To će sigurno biti jedan od zadataka za igrače, da uđu fizički spremni za tu utakmicu. Mislim da smo izvukli dobre pouke tada, igrači su sjajno reagovali posle te utakmice", rekao je Đorđević.

Selektor Srbije je istakao da je Rusija izuzetno ambiciozna i da je na Evropskom prvenstvu podbacila samo na meču protiv Letonije.

"Na nama je da se koncentrišemo, da okrenemo glavu i misli ka tome šta nas čeka sutra. Danas je dan koji ćemo iskoristiti da se oporavimo, uz jedan lagani trening posle podne. Znamo šta nas čeka, znamo gde su bile greške, mislim da možemo dosta dobro da uđemo u utakmicu", rekao je selektor.

Na pitanje novinara da li je tačno nepisano pravilo da je teško pobediti istog protivnika dva puta na jednom takmičenju, Đorđević je naveo: "To su neke krilatice... Ja se nadam da važi u ovom slučaju."

foto: FIBA

"Jedna od stvari iz koje gradimo svoju snagu jeste dobra reakcija na greške. Idemo na to da ih ispravimo, igrači prihvataju savete. Ali to je samo jedan detalj. Moramo da budemo sigurni u sebe, hrabri kao i do sada, da budemo svesni da smo tu gde smo i da nas jedna utakmica deli od još jednog koraka napred. Samo treba da odigramo svoju igru", rekao je Đorđević.

Košarkaši Srbije su u četvrtfinalu protiv Italije odigrali sjajno u odbrani, pa je novinare zanimalo da li takva igra obećava da će njegovi izabranici moći da zaustave Šveda.

"Napad ti omogućava da pobediš jednu utakmicu, a odbrana da dođeš do medalje", dodao je Đorđević.

Kurir sport, Foto: FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track