FOTO, VIDEO ESPRESO U  GOSTIMA KOD GROFA Zašto bi plakao i zašto mu smeta nadimak, a koji mu je...
Foto: Filip Plavčić

INTERVJU NEDELJE

FOTO, VIDEO ESPRESO U GOSTIMA KOD GROFA Zašto bi plakao i zašto mu smeta nadimak, a koji mu je...

Sport -

Protekle nedelje bili smo gosti trenera Zvezde sa kojim smo razgovarali o crveno-belima, Rusiji, crvenom vinu, nadimku Grof...

Njegov dolazak u Crvenu zvezdu okarakterisan je kao dolazak spasioca. Seo je na čelo broda koji je prošle godine bio olupina, a za godinu je postao kruzer, makar u srpskim vodama.Miodrag Grof Božović uspeo je sa crveno-belima da vrati titulu u Ljutice Bogdana, a veliki deo navijača kluba sa Marakane nada se da će posle mnogo godina suše ovaj trofejni klub zaigrati i bitnu ulogu u interkontinentalnim takmičenjima.Protekle nedelje bili smo gosti trenera Zvezde sa kojim smo razgovarali o crveno-belima, Rusiji, crvenom vinu, nadimku Grof.

Milorad Božović Grof, foto Filip Plavčić
Milorad Božović Grof, foto Filip Plavčić

GROF O ZVEZDIKako ste doneli odluku da dođete u klub koji ima nerešene finansijske probleme, nedefinisane ambicije i tim. Jel to ljubav prema Zvezdi ili želja da se ostavi trag u srpskom fudbalu?- Pa normalno da je ljubav prema Zvezdi, ali i činjenica da u tom trenutku nisam imao klub i da nigde nisam radio. To je poziv koji se ne odbija. U zadnjih par godina nisam mogao da dođem, jer sam već imao posao.Kako sada gledate na period eliminacije od Kairata i naročito posle neuspeha protiv Radničkog iz Niša? Da li je postojao trenutak kada ste rekli sebi - šta mi je ovo trebalo?- Posle Kairata nije, jer je moj zadatak bio da uzmem titulu, znalo se da u Evropi ne možemo ništa da uradimo, iako smo mogli da nije bilo crvenog kartona Save Pavićevića. Posle Radničkog mi je bilo najgore, jer je bilo komentara kako je to najgora utakmica Zvezde ikada, a ja ne delim taj utisak.Osam, devet meseci kasnije vraćena je titula i to dominantno. Kako se sada osećate?- Nigde nije lepše nego u Zvezdi kada pobeđujete, tako da se zaista osećam fenomenalno.

Miodrag Božović Grof, Foto Dado Đilas
Miodrag Božović Grof, Foto Dado Đilas

Šta je najveći kvalitet ove Zvezde?- Pa sigurno karakter igrača. Momci imaju pobednički mentalitet koji nam je dosta pomogao da se vratimo kada smo bili u minusu.Kako ste uspeli od Aleksandra Kataija da izvučete pun potencijal i da li se slažete da je najbolji deo Zvezde trio Donald-Grujić-Le Talek?- Ni ja sam ne znam da kažem kako je došlo do preokreta kod Kataija. On jeste izvanredan igrač, ali čini se da je on to sada odlučio da pokaže. Verujem da još uvek nije na svom maksimumu.

Aleksandar Kataija, foto Saša Pavlić Koki
Aleksandar Kataija, foto Saša Pavlić Koki

- Što se tiče drugog dela pitanja, mislim da je Donald igrač koji je povezao ovu ekipu, svojom energijom i ljudskim kvalitetima. Grujić je pored njega izrastao u izvanrednog igrača. Le Talek, on je dopuna svega toga. Profesionalac od glave do pete, što se kaže ne bira utakmice. Sredina je najčvršća karika ovog tima, slažem se sa Vama.Kolike zasluge idu sportskom direktoru Blažu Raosavljeviću za formiranje ovog tima, a kolike skautu Marku Mitroviću, kako se moglo pročitati u nekim medijima?- Blažo je imao veliki udeo u tome, jer smo zajedno uradili skauting i dovodili igrače, uzZvezdana Terzića. Što se tiče dolaska igrača, Marko Mitrović nije imao nikakvog uticaja na njihovo dovođenje.Šta Vam je najbolji potez od kada ste došli u Zvezdu?- Mislim da bi to bilo dovođenje Mičela Donalda.

Mičel Donald, Foto Beta
Mičel Donald, Foto Beta

Da li u Zvezdi postoje makar dva igrača koja su pročitala Braću Karamazove i ko su?- Ufff, to moramo njih da pitamo, jer mi je baš teško da dam odgovor na to pitanje. Ovako, ko mi je sumnjiv...ne znam! Ipak, oni su generacije Facebook-a, Instagram-a...i tako te stvari, što je i razumljivo, i ja da sam to imao u svom dobu, verovatno ne bih ništa čitao.GROF O RUSIJI I FUDBALU UOPŠTEKolika je razlika u ruskom fudbalu pre 10 godina i sada, kada je upliv novca neverovatan tamo?- Razlika je ogromna, pre svega zbog stadiona. Napravljeno ih je mnogo. Tamo će biti Mundijal 2018.godine, ukoliko ne bude nekih političkih pritisaka, a ja mislim da su spremni da naprave jedno od najboljih Svetskih prvenstva ikada.- Ta infrastruktura je mnogo promenila, što zbog velikih rastojanja, loših terena, velike hladnoće.

Putin, Foto AP
Putin, Foto AP

Da li ste veliki rusofil?- Normalno je da volim Rusiju, da su mi oni bliži, jer su pravoslavci i uvek smo bili okrenuti njima. Oni su nam uvek pomagali kada su mogli, a tako smo učeni i u školi.Trenirali ste dosta klubova u Rusiji. Da Vas sada neko pita za koga navijate u Rusiji, šta biste rekli?- Za Rostov! Mada, i Amkar, jer su to mali klubovi, koji se bore kao lavovi. Mada mi je najbolje bilo u FK Moskva, ali se taj klub ugasio.Da li neko od Zvezdinih igrača može da igra sada za CSKA i Zenit? U prvoj postavi?- Može. Aleksandar Katai i Mičel Donald, može i Le Talek.S obzirom na to da ste rekli da nikada ne podižete ton na svoje igrače, kako onda uspete da podignete igrače posle 0:1 na poluvremenu?- Zavisi gde gubimo. Kada igramo na našem terenu, uspem da se o'ladim dok dođem do svlačionice. Šalim se, naravno. Ja sam uvek miran, jer se drekom ništa ne postiže. Pričao glasno ili tiho, igrač me isto razume. Vičem samo na sudije, ali nisam ponosan na svoje takvo ponašanje.Da li biste pre vodili Srbiju ili Crnu Goru? I šta mislite da će Slavoljub Muslin uraditi sa državnim timom?- Srbiju, zato što ima bolji igrački kadar. Što se tiče Muslina, verujem da ćemo uspeti da se plasiramo na Svetsko prvenstvo, ali mi smo uvek veliki optimisti. Za nas je uvek laka grupa, a danas zaista nema lakih protivnika.

Slavoljub Muslin, foto Nebojša Mandić
Slavoljub Muslin, foto Nebojša Mandić

GROF O GROFURekli ste da je za Vas uživanje - kvalitetno crveno vino, dobra cigara i lepa devojka, jel to i dalje tako?- Pa što se tiče cigara i devojaka, sve manje i manje...a uskoro će biti i "manje vina, manje vina".Plakali ste kada ste se razveli od žene i kada ste gledali "Scarface". Da li ste plakali od kada ste se vratili u Srbiju i ako jeste, zbog čega?- Nisam plakao, mada mi se ponekad zaplače. Zbog svih stvari ovde! Balkan je Balkan - emotivan. Amplitude emocija su ogromne! Ili vas neko slavi ili vas gazi.Šta Vas opušta kada ne želite da razmišljate o fudbalu?- Volim da pogledam neki dobar film.

Vino, foto Profimedia
Vino, foto Profimedia

Molba za preporuku - letovalište u Crnoj Gori, restoran u Srbiji i kafana u Rusiji?Letovalište - Ada Bojana. Što se tiče restorana u Srbiji, to ne bih mogao da izdvojim, dugačak je spisak, jer je hrana najbolja ovde. Inače, Rusi ne piju kada ne jedu, to više Srbi rade. Kod njih ide dobra riba, crni luk, kuvani krompir i dosta vodke.Šta za Vas znači nadimak Grof?- Pa počeo je da me opterećuje, zato što svi ljudi koji imaju zamerke na mene, ne udaraju na Miodraga Božovića, nego na Grofa. Ja nisam Grof, to je samo nadimak, koji sam dobio od novinara Sporta i primio se. Počinje da mi smeta.Kompletan intervju sa Miodragom Božovićem pogledajte ispod.

M. Raković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track