DRULOVIĆ ZA KURIR ANALIZIRA EP: Evo kako je portugalski selektor ispunio obećanje
Foto: AP

BLOG BIVŠEG SRPSKOG SELEKTORA

DRULOVIĆ ZA KURIR ANALIZIRA EP: Evo kako je portugalski selektor ispunio obećanje

Francuska 2016 -

Evropsko prvenstvo je došlo do poslednje faze, preostala je još samo presudna borba za trofej. Šta o finalu mislu, ali i kako je video polufinalne megdane, za posetioce Kurirovog sajta pisao je Ljubinko Drulović

Finale je, po meni, realno.

Treba reći da su Portugalci imali sreće kada su „upali“ u slabiji deo žreba i što su za rivala u polufinalu dobili Vels, a ne Belgiju, s kojom bi im sigurno bilo znatno teže da izađu na kraj, ali to je fudbal. Iznenađenja se dešavaju, pa je Vels iznenadio izuzetno kvalitetnu Belgiju. Zbog toga Portugalci moraju da budu srećni, što sigurno i jesu, a ukazanu šansu su na najbolji mogući način iskoristili. Rešili su pitanje pobednika polufinala za tri minuta, a onda rutinski iskontrolisali meč do kraja.

Više puta sam pominjao da navijam za Portugal i drago mi je što je napravio uspeh, a posebno mi je drago jer je moj prijatelj, selektor Fernando Santoš, inače prava ljudina, ispunio obećanje. On je narodu obećao da će se iz Francuske vratiti 11. jula i obećanje je ispunio.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Što se drugog polufinalnog meča tiče, pokazalo se kako jedan detalj može sve da preokrene i reši pobednika. Nemci su diktirali ritam i vodili igru kako im je odgovaralo, a onda je Švajnijeva nesmotrenost vodenicu okrenula na francusku stranu. Očigledno je da je Nemačkoj u velikoj meri nedostajao povređeni Mario Gomez. Nije imala igrača koji će glavom odreagovati na brojne centaršuteve ili makar u tim situacijama odvući protivničke defanzivce i time otvoriti prostor saigračima iz drugog plana. Lev je uveo Gecea, koji nije taj tip igrača, kao što nije ni starter Miler, a mislim da mu je povreda Boatenga mnogo poremetila planove. Mogao je da na teren pošalje i Podolskog, ako ništa drugo, bar zbog iskustva i velikog broja važnih utakmica u nogama, ali je izmenu morao da potroši na Boatenga. Na kraju krajeva, čudi me što Lev nije poveo još jednog igrača Gomezovog profila.

S druge strane, Francuska ima Grizmana. U strašnoj je formi, što je očigledno dovoljno za plasman u finale.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Kada sve sagledam, s obzirom na kostur nokaut faze, finale je realno. Ipak, moramo se prisetiti da su golovi u poslednjim trenucima mečeva grupne faze, Islanda protiv Austrije i Hrvatske protiv Španije, odredili parove osmine finala, a i nastavka takmičenja. Moglo je sve da bude drugačije, ali nije, pa se meni ispunila druga želja. Podsetiću vas, prvobitno sam poželeo Portugalce i Špance u borbi za trofej, a kada je šampion s prošlog Evropskog prvenstva ispao od Italije, predvideo sam upravo ovo finale.

Francuzima dajem malu prednost pred nedeljnu utakmicu. Imaju zaista fantastične igrače, pritom sjajno ukomponovane u tim, a na sve to imaju podršku navijača. Tome treba dodati i tradiciju, koja kaže da je Francuska osvojila prethodna dva velika takmičenja koje je organizovala.

Nije ni Portugal bez šansi. Ne mislim da sve zavisi od Ronalda. Portugalci moraju da odigraju perfektan meč, da pruže maksimum, da imaju „super dan” i sve to kao tim.U svakom slučaju, očekujem dobro finale.

Pozdrav svim posetiocima Kurirovog sajta od

Ljubinka Drulovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track