PRVA FAZA U BROJKAMA: Kako su padali golovi, ko je šutirao, dodavao, a ko bio grub
Foto: AP

Statistika

PRVA FAZA U BROJKAMA: Kako su padali golovi, ko je šutirao, dodavao, a ko bio grub

Francuska 2016 -

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnicu, pošto nas posle dva dana odmora od fudbala, osim nove lopte na fudbalskim terenima u Francuskoj očekuju utakmice osmine finala.

Ali pre duela, u kojima ne postoji pravo na kiks, da pogledamo kako je izgledala prva faza kontinentalnog šampionata u fudbalu. Golovi, šutevi i dodavanja36 mečeva je odigrano

69 golova je postignuto, 5 od 1. do 15 minuta prvog poluvremena 6 u drugoj, a 13 u trećoj trećini prvog dela igre. U drugom poluvremenu nešto je drugačije: 15 puta se mreža tresla do 60 minuta igre, 10 u drugoj trećini, a 13 puta od 76. do 90. minuta. To nije sve, jer je 7 golova dato u sudijskoj nadoknadi47 minuta je prosečno vreme postizanja gola Najviše šuteva uputili su Portugalci (69, odnosno 23 po meču), zatim Englezi (65), Belgijanci i Nemci (po 59), te Hrvati i Španci (po 50). Najmanje šuteva izvele su reprezentcije Severne Irske (17), Islanda (21), te Italije i Švedske (po 24).Kada je o preciznosti reč, u okvir gola najviše puta su šutnuli Portugalci (u 22 navrata), pa Velšani i Nemci (po 21), te Mađari i Belgijanci (po 17). Najmanje su golmani strepeli od reprezentacija Švedske i Turske, koje su na tri utakmice ukupno imale po četiri šuta u okvir gola, ili 1,33 po odigranom meču. Rusi su samo malo bili precizniji (šest šuteva u okvir gola, ukupno). Ipak, treba istaći da su i one moćnije reprezentacije prilično šutirale pokraj ili iznad mete: Portugalci su imali čak 28 takvišu šuteva, a Englezi, Hrvati i Nemci po 26. Francuzi su, interesantno, četiri puta pogodili okvir suparničkih golova, a po triput se to desilo Hrvatima i Nemcima.

11 šuteva u gol imao je Velšanin Geret Bejl

3 gola postigli su Španac Alvaro Morata i Velšanin Geret Bejl

2 asistencije upisao je Velšanin Aron Remzi

2 stative pogodio je Nemac Tomas Miler

353 dodavanja imao je Nemac Toni Kros (328 uspešnih), ali procentualno gledano on nije najbolji dodavač, pošto je Portugalac Rikardo Karvaljo u 174 pasa pogrešio samo 2 puta!

Prekršaji

11 kartona dobili su fudbaleri Albanije (10 žutih +1 crveni)

52 faula napravila je selekcija Rumunije

46 prekršaja napravljeno je na fudbalerima Poljske, a slede: Turska (45), Italija, Albanija i Portugal (po 43).

11 slobodnih udaraca iznudio je Poljak Gregor Krihovijak

9 faulova upisali su Šejn Long iz Republike Irske, Simone Zaza iz Italije i Španac Alvaro Morata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track