NAJMOĆNIJI MENADŽER OTVORIO DUŠU: Evo šta niste znali o Fergusonu, Pogbi, Ibrahimoviću i Baloteliju
Foto: Profimedia

Konačno progovorio

NAJMOĆNIJI MENADŽER OTVORIO DUŠU: Evo šta niste znali o Fergusonu, Pogbi, Ibrahimoviću i Baloteliju

Fudbal -

Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih menadžera fudbalera Mino Rajola prvi put je otvoreno govorio o svojim klijentima kao što su Ibrahimović i Pogba, ali o Murinju, Fergusonu...

Italijan koji ima i holandski pasoš je uspeo ono što se činilo nemogućim, da pomuti slavu Žorža Mendeša, doskora neprikosnovenog vladara među fudbalskim agentima. Ali, posle transfera Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester junajted, kojim je oboren rekord, može se reći da je Rajola bacio Portugalca u senku.

Osim Pogbe, Rajola upravlja karijerama Zlatana Ibrahimovića, Romelua Lukakua, Henrika, Mkitarjana, Mareka Hamšika, Bleza Matuidija, Marija Balotelija...

On je konačno progovorio i to u intervjuu za britanski "Dejli mejl".

"Nije dovoljno samo potrošiti ogroman novac, već treba prihvatiti odgvornost u izboru igrača. Primera radi, Arsenal ima para, ali ima li i muda? Ipak, poštujem Arsenea Vengera. Ima svoju filozofiju i otvoreno kaže kada mu neki igrač ne odgovara. Zinedin Zidan ima volju, ali nisam siguran da je ta volja ista kao i volja Reala. Mančester junited je i ovog leta pokazao da želi da bude najbolji. Sa velikim transferima poslao je poruku svetu", počeo je priču Mino Rajola.

Pol Pogba, Foto: Fonet
Pol Pogba, Foto: Fonet

On kaže da svoje igrače uvek savetuje da idu tamo gde su potrebni. To je potkrepio Pogbinim primerom.

"Junajted nije bio prvak i čak ne igra u Ligi šampiona, ali mu je najviše bio potreban Pogba. O Pogbi smo pregovarali dve godine. Imali smo po dve ponude iz Premiker lige i van nje. Pogba mi je rekao da mu je Junajted u srcu. Murinjo ga je hteo i dok je vodio Čelsi, tako da je dolazak u Junajted bio logičan. Za Pogbu bi odlazak u Real Madrid bio lakša opcija jer bi igrao u lakšoj ligi i bio bi učesnik Lige šampiona, ali on je želeo veći izazov", objasnio je Rajola..

Za Ibrahimovića kaže da savršeno odgovara "crvenim đavolima".

"Zlatan je personifikacija neustrašivosti, a ima i pobjednički mentalitet u kombinaciji sa visokom klasom. Istina, ima 34 godine, ali o njemu se i dalje svuda priča. Sada opet sarađuje s Murinjom, što Junajtedu daje taj stav: "Mi smo Mančester, samo probajte da se zajebavate s nama".

Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović, Foto: Reuters

Priznaje da je pre četiri godine savetovao Pogbu da ne odlazi u Juventus, što je Francuz ipak učinio.

"Ljudi ne znaju da sam činio sve kako bih zadržao Pogbu u Junajtedu. Rekao sam mu da je Italija najgore mesto za razvoj mladih igrača. Poslednji mladi igrač koga je Serija A lansirala je bio Paolo Maldini pre 30 godina. Ipak, odlučio je da ode u Juventus, a ja sam mu rekao da smo loše započeli saradnju i da me mora slušati. On mi je odgovorio da je sve u životu radio na teži način, pa je odlučio i s Juventusom to da uradi. Pogba se nikad ne predaje.

Tadašnji trener Junajteda Aleks Ferguson oduvek je krivio Rajolu za Pogbin odlazak u Juventus.

"Imao sam tada dva sastanka sa Fergusonom. Na prvom je bio bezobrazan, a na drugom sam se smejao kao nikad u životu. On ima mišljenje s kojim se ja ne slažem, ali imam veliko poštovanje prema njemu. On je legendarni trener, a današnja Pogbina vrednost pokazuje da sam ja bio u pravu".

Mario Baloteli, Foto: Reuters
Mario Baloteli, Foto: Reuters

Posebno poglavlje Rajoline priče svakako zaslužuje Mario Baloteli, koji je nedavo otišao u Nicu.

"Nije trebalo da mu dozvolim da ode iz Mančester sitija. To je bila velika greška koju sebi ne mogu da oprostim. Morao sam da budem okrutniji u toj situaciji. Bio je nesrećan u Mančesteru, ali trebalo je da mu kažem da odraste i da se navikne. Međutim, bio sam popustljiv. Njegov problem je što uvek traga za ljubavlju, umesto da se potpuno fokusira na posao i karijeru. Verenica, žene i ostalo dolaze tek posle".

Rajola je svojevremeno bio menadžer i legendarnom Čehu Pavelu Nedvedu, koga je uporedio sa Balotelijem.

"Nedved je najbolje razumeo ono o čemu pričam. Dok igraš - držiš fokus na fudbalu. Posle 11,12 godina možeš se posvetiti privatnom životu. Mario nije imao takav fokus, stekao je lošu reputaciju, a s takvom reputacijom gubiš verodostojnost. Klop mu u Liverpulu nije pružio šansu, nije ga tretirao kao ljudsko biće, već se ponašao kao govno. Međutim, Mario ima šansu da se vrati u Francuskoj na pravi put i kao jedan od najtraženijih napadača ponovo dospe u Englesku", završio je priču Mino Rajola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track