SINDIKAT OPTUŽUJE FSS: Kokeza od igrača pravi robove
Foto: Dado Đilas, Dragan Kadić

UDAR

SINDIKAT OPTUŽUJE FSS: Kokeza od igrača pravi robove

Fudbal -

Prema novim tipskim ugovorima, klubovi nisu dužni da plate operaciju povređenim fudbalerima, a u slučaju dužeg odsustva, mogu da ih otpuste bez naknade, tvrdi Poledica

Nedavno usvojeni tipski ugovori za fudbalere prepuni su diskriminišućih stavki koje od fudbalera praktično prave robove, smatra Mirko Poledica.

foto: Filip Plavčić

Prvi čovek Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost tvrdi da su za takvu skandaloznu odluku, pored inertnosti samih igrača, najodgovorniji čelnici Saveza s predsednikom Slavišom Kokezom na čelu.

- FSS je usvojio novi tipski ugovor za profesionalne igrače, bez javne rasprave i konsultacija s predstavnicima igrača. Sve su uradili sami i onako kako odgovara klubovima, pri čemu nisu ispunjeni minimalni uslovi ugovora iz sporazuma između FIFPro, UEFA, EPFL i ECA. Prethodni nacrt tipskog ugovora urađen je nakon javne rasprave u kojoj smo i mi, kao predstavnici igrača, učestvovali, davali predloge i sugestije i bilo je ukupno 30 sati rasprave - tvrdi Poledica i dodaje:

- Na ovaj način FSS je prevario i UEFA, jer su na poslednjem sastanku potvrdili UEFA da će biti formirana Radna grupa za konačan nacrt tipskog ugovora, o čemu postoji i zapisnik. Prijavićemo FSS predstavnicima UEFA za ovako sramno ponašanje koje svima nanosi štetu. Prošlo rukovodstvo s Karadžićem na čelu bilo je otvorenije i konsultovali su se s nama makar malo, a ovi sada rade sve na svoju ruku.

Poledica je na Fejsbuk stranici Sindikata objavio i neke od konkretnih stavki spornih ugovora, koji zaista pokazuju u kakvom će statusu biti profesionalni fudbaleri.

„U slučaju povrede, klubovi su dužni da igračima obezbede terapijsku negu i preglede kod lekara i stomatologa. To znači da nisu dužni da plate operaciju. Ukoliko se igrač povredi i odsustvuje duži period sa terena ili ima trajnu nesposobnost igranja, klubovi će moći da daju otkaz igraču bez plaćanja bilo kakve naknade.

Kurir je povodom prozivki od strane Mirka Poledice kontaktirao sa FS Srbije, ali su nam rekli da se za sada neće oglašavati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Kinezi pametniji od nas pa igraju u četvrtoj nemačkoj ligi?

Kurir / Konstantin Radulović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track