EGZODUS SA ČAIRA: Miloš Živković objasnio zašto je napustio Radnički
Foto: Privatna arhiva

NAJISKUSNIJI ODLAZE IZ NIŠA

EGZODUS SA ČAIRA: Miloš Živković objasnio zašto je napustio Radnički

Fudbal -

Stameni odbrambeni fudbaler Miloš Živković napustio je niški Radnički i trenira individualno već nekoliko nedelja sa Aleksandrom Stajkovcem u Beogradu, pripremajući se za nove izazove.

Nekadašnje dete Radničkog, čiji je dres nosio u omladinskim selekcijama, a potom i 2012. godine, završio je i treći boravak u Nišu, nakon što je u oktobru 2015. došao sa Islanda. Živković ostavlja prostora da će nastaviti saradnju sa Nišlijama.

- Obavljeni su kontakti odmah po završetku sezone, uprava je izrazila želju za nastavkom saradnje, ali se nismo složili oko svih stavki ugovora. Treniram individualno, spreman sam za nove izazove, a siguran sam da imam još dosta toga da pružim fudbalu, kaže Živković.

Zadnja linija niškog tima pretrpela je kompletan remont. Nakon Živkovića, tim je napustio i Radoš Bulatović, nešto ranije tokom sezone i Milan Perendija. Pred novim trenerom Peterom Pakultom, ali i pred defanzivnom linijom je period uigravanja.

- To je problem za mnoge ekipe. Bez obzira na individualni kvalitet igrača, uvek je potreban period adaptacije i uigravanja, to je na upravi i stručnom štabu, verujem da znaju šta rade, ali, mislim da je to minus za Radnički u startu prvenstva, poručuje iskusni štoper.

Vesti koje dolaze sa Čaira u prethodnom periodu nisu se baš dopale navijačima. Klub je napustilo nekoliko prekaljenih fudbalera, a po pisanju medija, uskoro bi ih moglo biti još. Kao razlog tome, iz Niša poručuju podmlađivanje tima.

- U fudbalu ne postoji star, mlad igrač. To su samo izgovori za pojedince. Fudbal je posao u kome znaš ili ne znaš. Ne može adut da bude to da je neko mlađi, to ne važi samo za Radnički, nego sve klubove. Klub je bio godinama u vrhu srpskog fudbala, zato nije u redu da se igrači koji su imali velike zasluge za to tretiraju na takav način. Živim na kilometar od stadiona Čair, kad god sam igrao negde van Niša dolazio sam na Čair, kao navijač kluba mogu da kažem da nije u redu ovo što se dešava. Sigurno postoji modus da igrači koji su ponikli u Nišu i oni koji su dugo igrali ovde, koje su navijači prihvatili kao deo nas žele da ostanu u klubu, njihova želja je nesporna, a sa finansijskog aspekta, Radnički bi njihovim zadržavanjem sačuvao kontinuitet, ali i kvalitet, a pritom uštedeo nekoliko hiljada evra na plaćanju stanarina, iskren je Miloš Živković.

Predsednik kluba kroz medije je najavljivao borbu za titulu, a trener Peter Pakult da će Radnički biti u top 3 klubova u Srbiji. Koliko je to realno?

- Možda on u glavi ima tim koji će da napravi, pa otud takve najave. U ovom trenutku realna je borba za plej-of. Zavisno od mogućnosti tima, kada se osigura mesto u završnici prvenstva pričaćemo o tome, za sada je neozbiljno pričati o planovima, kada je ekipa usled formiranja, kaže Živković.

Tridesetdvogodišnji Živković igrao je u Železničaru, Gomelju, Sinđeliću iz Niša, Novom Pazaru, Jagodini, Metalcu, Rabotničkom, Botosani, Vikinguru. Razlike u fudbalu u zapadnim i istočnim zemljama su velike.

- Istočni blok je karakterističan po mnogo čemu. Razlika je u tome što je na zapadu sve organizovano i podređeno igračima od malih nogu, pa sve do prvog tima. Retki su oni koji kod sa 17 godina imaju glavu i sposobnost da odgovore zadacima, jer ne prolaze kroz mlađe kategorije ono što prolaze u prvim timovima. Na zapadu, u zavisnosti od razvoja igrača, još u fudbalskim akademijama prolaze razna testiranja i gde se u odnosnu na senzitivnost doba u kojem se nalaze prilagođavaju treninzi, edukacija i napor kojima će biti izloženi i tako sve do prvog tima u kome dolaze kao već formirani igrači. Zamislite situaciju kod nas, gde pojedini treneri nisu stručni, a i oni koji jesu nemaju adekvatne uslove da sprovedu svoje zamisli. Pojavi se klinac koji poseduje brzinu, onda ga guraju jer je brz, a nedostaju mu ostali aspekti da bude dobar fudbaler. Naši stručnjaci pokušavaju da uporede domaće prvenstvo sa zapadnim ligama, a to je nemoguće ovakvim pristupom. Teren na kome se prvi tim Radničkog priprema i trenira nije dostojan austrijskog petoligaša, kamo li tima iz elitnog ranga. Mlađe Nemačke selekcije vode sa sobom na svim prvenstvima profesore, kako igrači ne bi zaostajali sa obrazovanjem tokom turnira. Mi imamo talenat i i osećaj za timsku igru, time pokušavamo da nadomestimo ostale nedostatke, kaže Živković.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track