DETALJI KORUPCIJE U FIFA: Dali desetogodišnjoj devojčici 2 miliona dolara da dobiju Svetsko prvenstvo
Foto: Profimedia

KLUPKO SE ODMOTAVA

DETALJI KORUPCIJE U FIFA: Dali desetogodišnjoj devojčici 2 miliona dolara da dobiju Svetsko prvenstvo

Fudbal -

Nekolicina zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) umešana je u navodnu korupciju prilikom uspešne kandidature Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine, preneli su danas nemački mediji.

List Bild naveo je da poseduje "zataškani" izveštaj bivšeg nezavisnog istražitelja Etičke komisije Fifa Majkla Garsije iz 2014. godine.

U izveštaju su, između ostalog, detalji o navodnoj isplati od dva miliona dolara desetogodišnjoj ćerki jednog zvaničnika Fife.

List je naveo i da su tri člana Izvršnog odbora Fife privatnim avionom u vlasništu Fudbalskog saveza Katara, odvedeni na zabavu u Rio de Žaneiro, pre nego što se glasalo za domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

Novinar Peter Rozberg, koji tvrdi da je dobio izveštaj, rekao je da taj izveštaj "ne pruža dokaz da su Svetska prvenstva 2018. ili 2022. godine kupljena".

On je umesto toga rekao da su njegovi zaključci "kao slagalica koja ima smisla samo kada je sastavljena".

Garsija je u decembru 2014. godine podneo ostavku na funkciju iz protesta zbog načina postupanja sa njegovim izveštajem.

Američki advokat je, odlazeći sa funkcije, naveo "nedostatak liderstva u Fifi", čiji su se čelnici jednoglasno složili da se objavi "pravno odgovarajuća verzija" tog izveštaja.

U toj verziji na 42 strane Katar je oslobodjen navoda o korupciji. Garsija je rekao da u verziji izveštaja koji je objavila Fifa postoje "brojna materijalna, nepotpuna i pogrešna izlaganja".

Bild je naveo da će početi da objavljuje Garsijin izveštaj, koji je odštampan na 403 strane.

Delegati Fife su 2010. godine izabrali Rusiju za domaćina Mundijala 2018. godine, a Katar 2022. godine.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Kako je Muta prvi put došao u Partizan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track