PARTIZAN ODGOVORIO ZVEZDI: Dok smo mi ginuli, vi ste igrali sa Albancima
Foto: Dragan Kadić

Žestoka reakcija potpredsednika crno-belih vladimira vuletića

PARTIZAN ODGOVORIO ZVEZDI: Dok smo mi ginuli, vi ste igrali sa Albancima

Fudbal -

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić žestoko je odgovorio na inicijativu Crvene zvezde, koja je najavila pokretanje institucionalnog postupka za dodelu titula prvaka države 1946. i 1986. godine.

Vuletić je prvo govorio o 1946. godini.

"Ono što je poznato je da je Crvena zvezda 1945. godine odigrala kvalifikacioni turnir, takozvane uže Srbije. Odigrala je pet utakmica jednokružnim sistemom, i nakon toga zauzela prvo mesto u grupi, što joj je omogućilo samo da zaigra u prvom prvenstvu tadašnje FNR Jugoslavije, a to takmičenje se smatra našim prvim prvenstvom u posleratnom periodu. Isti turnir, samo kroz vojvođanske kvalifikacije, plasirao se i FK Spartak iz Subotice, tako da je i on nastupio u prvenstvu FNRJ. U njemu nije bilo FK Partizan. Zašto ga nije bilo? Pa, nije ni postojao. Naime, ovim na određeni način padaju u zabludu i raskrinkvaju se odgovarajuće falsifikatorske namere revizionizma istorije od strane čelnika Crvene zvezde, po krijerijumu. Crvena zvezda osnovana je u martu 1945. godine, to je činjenica. Drugi Svetski rat na teritoriji Evrope završen je 9. maja 1945. godine. To je činjenica. Logor Jasenovac, oslobođen je u maju 1945. godine, i to je činjenica. Blajburška operacija dogodila se s proleća 1945. godine, i to je činjenica. Jugoslovenska Narodna armija, iz koje će nastati sekcija FK Partizan u tim mesecima oslobađala je Jasenovac, ratovala je na Sremskom frontu, na kojem je poginulo preko 20.000 Srba", rekao je Vuletić i dodao:

"FK Crvena zvezda je osnovan u martu i svoju prvu prijateljsku utakmicu odigrao je protiv jednog albanskog kluba u Enver Hodžinoj Albaniji. Dakle, dok je naš narod u okviru JNA ratovao i dalje na teritoriji Jugoslavije, dotad je Crvena zvezda bila osnivana i igrala prijateljske utakmice".

Vuletić je podsetio da je Partizan titulu iz 1986. godine osvojio na terenu. Crno-belima je potom oduzeta ova titula, ali je vraćena posle nekoliko godina.

"To kolo je obilovalo sumnjama u regularnost, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. Tadašnji predsednik FSJ Slavko Šajber, koji je hrvatski Jevrejin i koji je doživeo Holokaust, i on i njegova porodica tokom Drugog svetskog rata i koji bi trebalo da zna da se istorija ne siluje, je sebi dao za pravo da poništi čitavo kolo na osnovu nekakvih sumnji. Sumnje su bile u tome što je Partizan organizovao proslavu oproštaja i odlaska Zvonka Varge u inostranstvo. I ta utakmica je kasnila nekoliko minuta. Isti zahtev imala je i Crvena zvezda, međutim sudija te utakmice to nije dozvolio. Šajber je poništio čitavo kolo, na osnovu indicija i sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže 'in dubio pro reo' – u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca. A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo. Koliko puta ste čuli i u medijima 'oslobođen zbog nedostataka dokaza'. Dakle, onaj ko presuđuje, mora biti van bilo kakve sumnje da je u pravu. Ovde je bilo nekoliko stvari sporno. Nije postojao nijedan materijalni dokaz, Slavko Šajber nije poništio samo utakmicu Crvene zvezde i Partizana, nego SKORO čitavo kolo", rekao je Vuletić i naglasio:

"Ako poništite čitavo kolo, zašto niste poništili utakmice Hajduka i Vinkovaca? Bilo je naloženo da se igra novo kolo, Partizan je to odbio, jer je za zelenom travom, a ne za zelenim stolom došao do titule. Igrači su već otišli na odmor, jer se to dogodilo 14 dana nakon završetka prvenstva. Šest dana posle završetka kola je poništeno kolo. U tom pogledu, sud udruženog rada i ustavni sud su presudili kasnije da se Partizanu nadomesti i zasluženo vrati i ta titula, i titula sledeće godine, budući da je čak šest klubova bilo kažnjeno oduzimanjem šest bodova, pa je tako Partizan bio u prilici da ne bude šampion, iako je imao najviše osvojenih bodova. Šampion je bio Vardar".

Mondo/Vladimir Sukdolak

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko je najskuplje Zvezdino pojačanje u poslednjih 20 godina?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track