PETKOVIĆ ZASENIO VALTERA: Srbinu na svakom meču kliče 20.000 Kineza!
Foto: Profimedia

INTERVJU, Nikola Petković fudbaler Jenbjena

PETKOVIĆ ZASENIO VALTERA: Srbinu na svakom meču kliče 20.000 Kineza!

Fudbal -

Bivši fudbaler Zvezde nerešiva je enigma za Teveza, Hulka, Paulinja, Oskara, Pata i ostale svetske zvezde u najjačoj ligi Kine

Kad igra Petković, to je praznik - kažu Kinezi. A kako i ne bi bio kad je srpski fudbaler često nerešiva enigma za Teveza, Hulka, Lavecija, Pata, Oskara, Pelea, Martineza, Vicela, Paulinja...

Bivši fudbaler Crvene zvezde briljira i u svojoj drugoj sezoni u najjačoj kineskoj ligi, a koliko je popularan govori i to da ga na gotovo svakom meču pozdravi 20.000 navijača u njegovim dresovima i s njegovim slikama.

- Prija popularnost, pogotovo što znam da sam slavu stekao na terenu. Nedavno je na stadionu osvanuo i grafit s mojim likom, a na utakmicama kod kuće uvek se vijori i srpska zastava - počeo je razgovor za Kurir Nikola Petković, koji je na pragu da zaseni i popularnost legendarnog Bate Živojinovića.

Pomenuli smo svetske zvezde. Koga je bilo najteže čuvati?

- Najteže, ali ispostavilo se i najlepše, bilo je protiv Dembe Bae, bivšeg igrača Čelsija. Dva puta smo igrali s njegovim Šangajem, prvi put je bilo 1:1, a sad 2:0 za nas iako imaju znatno skuplji tim. Na tom meču proglašen sam igračem utakmice. Žestoko je bilo i protiv Pelea, prvog strelca italijanske reprezentacije.

U Kini su i velika trenerska imena. Kakav odnos imaš s Marčelom Lipijem, Felipeom Skolarijem i našim Draganom Stojkovićem?

- Sa svima se uredno pozdravim. To su velika gospoda, pogotovo naš Piksi. On je jedan viši nivo u odnosu na sve. Sjajno vodi svoj klub i beleži odlične rezultate. Sad smo igrali protiv njih, pa sam se video i sa Žaretom Đurovićem i Dejanom Govedaricom.

foto: PrintScreen

Zanimljivo je da živiš maltene na granici sa Severnom Korejom, kakav je osećaj biti blizu velikog vođe Kim Džong Una?

- Ha-ha... Ma on je super kakvih ima. U Srbiji, ali i širom sveta, stvara se pogrešna slika o njemu i Koreji. Nije on baš takav diktator kao što se predstavlja, a Korejci su sjajni ljudi. Mesto u kojem živim i odakle je moj klub nalazi se na korejskom govornom području, više od 70 odsto ljudi govori korejski, a ne kineski, tako da sam naučio ponešto iz oba jezika.

Kakvi su ti planovi?

- Ovde zaista uživam u fudbalu i popularnosti, ali nedostaje mi Srbija. Želim da okončan sezonu, pa možda da se vratim u Evropu - jasan je Petković, koji ne krije ambicije da jednog dana ponovo zaigra za Crvenu zvezdu.

Goran Anđelković / Foto: Profimedia - PrintScreen

foto: PrintScreen

Zanimljivo zapažanje

SAMO MI PRODAJEMO IGRAČE PREKO REPREZENTACIJE!

Utisak je da si svih ovih godina bio zapostavljen u reprezentaciji?

- Ne bih o tome, pogotovo ne sada kad naš nacionalni tim beleži dobre rezultate. Pratim reprezentaciju, primećujem dobru atmosferu, ali vidim i to da smo jedina reprezentacija na svetu preko koje se prodaju igrači. Dokle god bude tako, nema nam dugoročnog napretka.

Srećan zbog Zvezde

TERZIĆ KAO MAMIĆ

U kojoj meri pratiš Zvezdu?

- Redovno. Srećan sam zbog dobrih rezultata u Evropi, neka samo nastave ovako. Zvezdan Terzić je postavio standarde i pokazao da je najsposobniji sportski radnik u Srbiji. On sa Zvezdom može da napravi isto što je Mamić s Dinamom. Čovek ima stav, karakter, znanje, potrebni su mu samo vreme i finansije - kaže Nikola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track