EVO KO JE FUDBALSKI MAG ZDRAVKO MAMIĆ: Više puta privođen, podstiče govor mržnje i nasilje, simbol svega negativnog u sportu!
Foto: Beta Tomislav Pavlek

FUDBALSKI TAJKUN

EVO KO JE FUDBALSKI MAG ZDRAVKO MAMIĆ: Više puta privođen, podstiče govor mržnje i nasilje, simbol svega negativnog u sportu!

Fudbal -

Ranjavanje Zdravka Mamića, savetnika hrvatskog fudbalskog kluba Dinamo, o kojem su mnogi mediji u regionu izvestili kao o pokušaju atentata, samo je još jedan u nizu napada na ovog, kako ga najčešće nazivaju, fudbalskog maga.

Mamić je nakon ranjavanja na putu kod Tomislavgradi i ukazane pomoći u Hitnoj pomoći pušten na kućno lečenje, a policija traga za, za sada, nepoznatim počinocima.

Prethodni napad na Mamića izveden je i ovog juna kada je napadač isplanirao sačekušu, uz pomoć još dvojice koji su mu čuvali odtupnicu.

Mamić je bio fizički napadnut u Bolu na Braču, a napdača je uhvatio njegov kum. Odbio je ukazivanje medicinske pomoći i napustio ostrvo.

Gazda Dinama je, inače, pod istragom USKOK-a zbog utaje poreza i davanja mita. On je, kako su preneli neki hrvatski mediji, u svojoj karijeri eksperta za fudbal postao simbol za sve negativno u tom sportu.

Posebno će, kažu, ostati upamćen po govoru mržnje, vulgarnim i neprimerenim izjavama zbog kojih je u više navrata našao na optuženičkoj klupi.

Privođen je i protiv njega su podnošene krivične prijave zbog podsticanja na nasilje i mržnju.

Mamić, koji se smatra jednom od najvažnijih osoba u Hrvatskom fudbalskom savezu (HNS), izjavio je u jednoj radio emisiji da tadašnji ministar obrazovanja i sporta u vladi bivšeg premijera Zorana Milanovića, Željko Jovanović, kao Srbin ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj i da "ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko" .

Ovu Mamićevu izjavu osudili su HNS, kao i Milanović i tadašnji predsednik Ivo Josipović ocenivši da je reč o govoru mržnje.

Josipović je u svom saopštenju tada naveo da je to odnos prema svim Srbima, a ne samo prema Jovanoviću, kao i da je takav govor neprihvatljiv u svakom civlizovanom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu.

Milanović je izlive Mamićeve mržnje prema Srbima povezao sa njegovim učešćima na skupovima desno orijentisanog, tada opozicionog, HDZ.

A za Mamića je rekao da je reč "o jednom privatnom preduzetniku i nakupcu".

"Što se tiče toga da Jovanović mrzi sve što je hrvatsko, to je verovatno koliko i da bi se Mamić odrekao para koje mu država daje, koje zarađuje na fudbalerima", bio je komentar predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca, koji je rekao još da bi Hrvatska kao pravna država trebalo po službenoj dužnosti da pokrene postupak protiv Mamića.

Mamić je, međutim, nekoliko meseci kasnije pravosnažno oslobođen za javno podsticanje na nacionalnu mržnju prema bivšem ministru Željku Jovanoviću i srpskoj nacionalnoj manjini. Zbog tog slučaja jednu je noć proveo u pritvoru, a njegov verbalni ispad u radijskoj emisiji naišao je na široku osudu javnosti.

U nizu ispada izvršnog predsednika Dinama, koji obavlja i dužnost prvog potpredsednika Hrvatskog fudbalskog saveza, najvišeg tela krovne fudbalske nstitucije je i onaj kada je kažnjen sa 350 dnevnih dohodaka, odnosno 128.310 kuna zato što je usred suđenja u zagrebačkom Opštinskm sudu vređao advokata bivšeg igrača hrvatske reprezentacije Da Silve, koji je osporavao zakonitost menadžerskog ugovora na osnovu kojeg je Mamić od njega potraživao milione.

Mamić se nebrojano puta sukobio sa navijačima, igračima, a posebno je netrpeljiv prema novinarima koji negativno pišu o njemu i njegovim sumjivim poslovima u Dinamu.

Zagrebački Zzupanijski sud je odbacio tužbu koju su protiv njega podnela četiri udruženja zbog izjave da "gej fudbaleri ne mogu igrati za reprezentaciju".

Na preš konferenciji napao je portal Index i novinara Zvonka Alača.

Zbog vređanja novinara Boruta Šipsa na božićnom prijemu u Dinamu 2010. novčano je kažnjen, a naknadno se s novinarom nagodio na 50 hiljada kuna naknade odštete.

Tužilaštvo je svojevremeno zatražilo istragu protiv Mamića zbog sumnje da je pretio novinaru nedeljnika "Nacional" Berislavu Jeliniću nakon televizijske emisije "Otvoreno" u kojoj su raspravljali o nameštanju utakmica i "Nacionalovom" tekstu o navodnim sumnjama UEFA-e da je i Mamić povezan s tim nezakonitostima.

Jednom prilikom Izbačen je sa stadiona Kantrida tokom utakmice Rijeka i Dinamo.

Mamić je, na primer, napravio čuveni šou na zagrebačkom aerodromu kada je u monologu urlajući dvojicu navijaca optužio za rušenje Dinama rekvši da su "zavedeni Srbin i Musliman".

kurir.rs / Tanjug

foto: Beta / Tomislav Pavlek

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ne menjaju veš danima, uriniraju po rukama, pipkaju tuđe penise... Šta sve rade sportisti pred utakmicu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track