SKANDAL! Novo otkriće ruskih hakera: Fudbalski velikani na SP u Južnoj Africi bili dopingovani!
Foto: Reuters

FIFA IM DOZVOLILA

SKANDAL! Novo otkriće ruskih hakera: Fudbalski velikani na SP u Južnoj Africi bili dopingovani!

Fudbal -

Najnovije otkriće ruskih hakera je da su fudbalski velikani na važnim mečevima nastupali dopingovani.

Karlos Tevez, Dirk Kojt, Huan Sebastijan Veron i Mario Gomez su među 25 igrača koji su na Svetkom prvenstvu 2010. godine imali posebnu dozvolu za korištenje nedozvoljenih sredstava, objavili su ruski hakeri.

Ruski hakeri su pustili dokumente među kojima su neka poznata fudbalska imena kojima je bilo dopušteno ono što drugima nije.

Nedozvoljena sredstva su koristili zbog zdravstvenog stanja i ovo je prvi put da su ovakvi dokumenti o 'zaštićenom dopingu' fudbalera izašli u javnost.

Ruski hakeri 'Fancy Bears', koji stoje iza ove objave, nedavno su upali u dokumenta Svetske antidoping agencije (WADA) i objavili kako je pojedinim američkim sportistima bilo dopušteno korišćenje zabranjenih sredstava.

Među njima i teniserkama Venus i Sereni Vilijams. 'Fancy Bears' tvrdi kako je Serena koristila oksikodon i hidromorfon 2010., 2014. i 2015. godine, a starija sestra Venus Vilijams prenizon i prednizolon 2010., 2011., 2012. i 2013. WADA je, nedugo nakon curenja podataka potvrdila da su hakeri provalili u dokumenta i osudila je objavljivanje podataka.

Tevez je tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi igrao u Mančester Sitiju u koji je prešao iz Mančester Junajteda. Dirk Kojt je igrao za Liverpul, Gomez je bio u Bajernu, a Huan Sebastijan Veron u Estudiantesu.

Engleski mediji popratili su ovu hakersku objavu dokumenata uz dodatak kako ne postoji dokaz da su igrači išta skrivili u ovoj situaciji.

'Fancy Bears' su hakvali mejlove Dženi kenedi, zaposlene u engleskom fudbalskom savezu, te su objavili poruke koje je razmenjivala sa FIFA. Engleski savez odmah je u osudio objavljivanje zaštićenih podataka dodavši kako će objaviti bilo kakvo kršenje pravila na svojoj zvaničnoj stranici, kao što je to radio dosad.

Kortikosteroidi, salbutamol... Tevez i Huan Sebastijan Veron su imali dozvolu za uzimanje kortikosteroida, koji se koriste za lečenje raznih bolesti, a najkorisniji su u lečenju upalnih bolesti, bolova u zglobovima, astme... Kojt je navodno koristio lekove jer ga je boleo zub, dok je Mario Gomez imao problema s astmom pa je uzimao 'Salbutamol'.

SPISAK FUDBALERA KOJI SU DOPINGOVALI IGRALI NA SP U JUŽNOJ AFRICI

Alžir: Rijad Budebuz, Karim Matmur

Argentina: Dijego Milito, Karlos Tevez, Huan Veron, Gabrijel Hajnce, Valter Samjuel

Čile: Fabijan Ariel Oreljana, Umberto Andres Suazo Pontivo

Obala Slonovače: Kanga Akale

Nemačka - Kristijan Treš, Mario Gomez, Hans Jerg But, Denis Aogo

Grčka: Jorgos Cavelas, Pantelis Kapetanos

Italija: Vićenco Jakinta

Holandija: Dirk Kajt

Novi Zeland: Tim Braun, Kosta Barbaruses, Rajan Nelson

Slovačka: Marko Šuler

SAD: Hert Pirs

kurir.rs / kurir sport

foto: Reutres

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ne menjaju veš danima, uriniraju po rukama, pipkaju tuđe penise... Šta sve rade sportisti pred utakmicu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track