ŽIVOTNA PRIČA ĐERARA PIKEA: Fudbaler sa koeficijentom inteligencije višim od 140 koji je išao na Harvard!
Foto: Reuters

GENIJE

ŽIVOTNA PRIČA ĐERARA PIKEA: Fudbaler sa koeficijentom inteligencije višim od 140 koji je išao na Harvard!

Fudbal -

Sve oči španske sportske javnosti uprte su ka fudbalskom klubu Barselona i fudbaleru Pikeu koji je javno komentarisao stav prema referendumu u Kataloniji.

Fudbaler Barselone Đerar Pike nikada nije krio da je Katalonac i da se bori za nezavisnost ove španske pokrajine!

Pike, kao i njegovi sadašnji i bivši saigrači, Ćavi Ernandez i Karles Pujol, glasao je na referendumu za nezavisnost, a potom morao na teren stadiona "Kamp Nou", pošto je Barselona igrala protiv Las Palmasa u Primeri (3:0). Pike je po završetku utakmice sa suzama u očima pričao o trenutnoj političkoj situaciji u Kataloniji. "Ja sam Katalonac i ponosan sam zbog toga! Ponosan sam i na narod Katalonije. Ako Savez to želi, napustiću reprezentaciju Španije. Igranje za nacionalni tim nije takmičenje u patriotizmu, već se radi o tome da u reprezentaciji pokušaš da igraš najbolje što možeš. Nismo mi Katalonci loši momci u celoj priči. Mi hoćemo da glasamo. Pod Frankovim režimom nije bilo glasanja i to pravo moramo da branimo. Nisam verovao šta rade. Mislio sam da će na miran način pokušati da spreče glasanje. Makar su sada svi videli šta se dešavalo. Ta reakcija policije samo je pogoršala stvari", rekao je Pike.

foto: EPA Alejandro Garcia

Kapiten fudbalske reprezentacije Španije i Reala Serhio Ramos izjavio je da ga nisu iznenadili zvižduci koje je na treningu dobio Đerar Pike nakon što se defanzivac Barselone aktivno uključio u referendum o nezavisnosti Katalonije. "Već sam mu rekao da se ne meša u politiku i da mu to nije pametno, a on se onda čudi što mu zvižde. Svakako ćemo mu pružiti podršku kao tim, ali moram da priznam da me nije iznenadilo to što se događalo na treningu. Nadam se da će ubuduće pametnije postupati", izjavio je Ramos, koji zajedno sa Pikeom čini štoperski tandem "Crvene furije" već godinama, iako ne kriju različite političke stavove, a često su ulazili u "klinč" i tokom susreta Reala i Barselone.

foto: AP

Iako je Pike vrlo impulsivna ličnost koji je proteklih dana izgovorio svašta što se neće svideti zagovornicima sadašnjeg uređenja Španije, nikako nije glup.

Naime, koeficijent inteligencije premašuje broj 140 (nivo genija), a jedno vreme boravio je i na Harvardu, gde je pohađao kurs "Biznis zabave, medija i sporta", uz nekolicinu drugih poznatih sportista.

foto: Profimedia

Pike je prošlog meseca držao i predavanje studentima Harvarda kako bi svoj klub otvorio svetu, a sa ženom Šakirom udario je temelje važećeg sponzorskog ugovora sa japanskim tehnološkim divom Rakutenom pre dve godine.

kurir.rs / kurir sport

foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko to sme da meša sport i politiku?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track