BORA MILUTINOVIĆ ZA KURIR: Muslin je pravi selektor za Srbiju!
Foto: Fss.rs

Intervju, legenda Mundijala podržao kolegu

BORA MILUTINOVIĆ ZA KURIR: Muslin je pravi selektor za Srbiju!

Fudbal -

Mnoge reprezentacije se još nisu kvalifikovale na Mundijal, mi smo to učinili kao prvi u grupi zahvaljujući Slavoljubu Muslinu, koji ozbiljno radi svoj posao, kaže za Kurir Bora Milutinović

Kad legenda Mundijala, akter čak pet svetskih prvenstava, kaže da je Slavoljub Muslin pravi selektor za Srbiju i da nipošto ne treba ni pomišljati na njegovu smenu, onda to ima težinu.

Bora Milutinović je u razgovoru za Kurir pružio podršku čoveku koji je kao od šale odveo „orlove“ na planetarni šampionat u Rusiju 2018.

Slavni fudbalski stručnjak održao je veoma posećeno predavanje u Beogradu u okviru seminara Saveza asocijacija fudbalskih trenera Evrope, kojim je preneo delić svog bogatog iskustva mlađim kolegama, a onda se dotakao Slavoljuba Muslina.

Da li ste pratili utakmice reprezentacije Srbije?

- Sve sam pratio. Kako je počeo i kako je završio kvalifikacije, zaključak iz svega toga je da je tim bio u rukama sposobnog čoveka. Da Muslin nije bio sposoban, da nije imao viziju, tim ne bi imao te rezultate - jasan je Milutinović.

Sigurno ste čitali da postoji želja čelnika FSS da smene Muslina?

- Ništa ne čitam, pokušavam skroz da se isključim iz svega što se plasira u novinama. To sam ja već doživeo u Kostariki. Tamo su pred odlazak na Mundijal u Italiju 1990. godinu pisali „Jadna zemlja koja za selektora ima Srbina Boru“. Po povratku su naslovi bili „Čarobnjak se vraća kući s našim herojima“. Sve je, dakle, stvar rezultata!

Da li je Muslin uspešan?

- Srbija se kvalifikovala, mnogo zemlje to još nisu učinile ili nisu uspele. Čovek ozbiljno radi svoj posao. Dejan Petković

foto: Nebojša Mandić

Torino navijao protiv Brazila

KOSTARIKA KAO JUVENTUS

Govoreći o posebnostima svakog Mundijala na kojem je učestvovao kao selektor, Milutinović se setio da ispriča jedan zanimljiv događaj iz 1990:

- Na SP ‚90. igrali smo protiv Brazila u Torinu. Tražio sam od tadašnjeg predsednika Juventusa 40 crno-belih dresova za moje Kostarikance, jer je to bila treća, rezervna garnitura te selekcije, a to su bile i moje, Partizanove boje. Brazil je pobedio sa 1:0, ali je ceo stadion navijao za nas.

Nizak, spor, ne zna da dribla

UGO SANČEZ NIJE VALJAO VEČITIMA

Mnogim mlađim trenerima iz Srbije, a sigurno i onima iz inostranstva nije bila poznata činjenica da je legendarnog Uga Sančeza pre odlaska u Atletiko Madrid, a potom i u Real Madrid, Bora ponudio Partizanu i Crvenoj zvezdi.

- Kad sam ga doveo u Beograd, rekli su mi: „Boro, pa on nije visok ni brz, ne dribla dobro, šta će nam takav igrač.“ Nisu verovali u to da Sančez poseduje nos da oseti situaciju za gol, ali zato jesu Španci. Tamo je bio najbolji strelac lige.

Trener je glava ekipe

PRAVE ODLUKE SLAVOLJUBA MUSLINA

Šta kažete za sistem „orlova“ 3-4-3?

- Najvažnije je da imaš stručnjaka koji uspešno vodi tim i koji ima čvrstinu prilikom donošenja odluka, one moraju u svakom trenutku da budu najbolje. Kad je menjao igrače, kad je predlagao druge strategije, Muslin je uvek donosio prave odluke. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali samo jedan je odgovoran za rezultate ekipe - trener.

Njih je vodio Bora kao selektor na SP

Meksiko Meksiko 1986.

Kostarika Italija 1990.

SAD SAD 1994.

Nigerija Francuska 1998.

Kina J. Koreja i Japan 2002.

Kurir / Dejan Petković

Foto: Fss.rs, Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! U FSS ne praštaju uspeh?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track