TRAŽE PRAVDU: Navijači Barselone podržavaju uhapšene katalonske lidere
Foto: Reuters

SITUACIJA SE NE SMIRUJE

TRAŽE PRAVDU: Navijači Barselone podržavaju uhapšene katalonske lidere

Fudbal -

Fudbalski klub Barselona i njegovi najvatreniji navijači su na stadionu Kamp nou zatražili oslobadjanje smenjenih članova katalonske vlade koji su uhapšeni i sudi im se zbog pobune.

Klub koji je simbol katalonskog identiteta postavio je pre početka utakmice sa Seviljom veliku katalonsku zastavu na bočnoj tribini a sa obe strane je na katalonskom i engleskom jeziku bila reč "pravda".

Više navijačkih grupa je na stadion ušlo tek u desetom minutu.

Oni su potom skandirali "Sloboda" i razvili poruke na engleskom "Sloboda za političke zatvorenike" i "Evropo, sram te bilo".

Iako je skandiranje separatističkih slogana postalo uobičajeno prethodnih godina, navijači Barselone su povećali broj političkih gestova od početka trenutne krize u Kataloniji. Sukob Barselone i Madrida je doveo do uvodjenja direktne uprave nad Katalonijom samo par sati pošto je 27. oktobra proglašena "Republika Katalonija".

Meč Lige šampiona protiv Olimpijakosa 18. oktobra je video separatističke zastave i skandiranja. Iako ima navijače širom planete, Barselona se smatra izrazom katalonskog nacionalističkog osećanja, posebno tokom dugovečne frankističke diktature (1939-1975).

Tokom krize, klub se nalazi izmedju dve vatre - jedan deo "sosiosa", navijača-akcionara kluba, traži da se Barselona snažnije založi za nezavisnost, dok drugi odbijaju politizaciju kluba.

Barselona je u četvrtak izdala saopštenje u kom je "osudila zatvaranje" i izrazila "solidarnost" sa uhapšenim političarima.

Kurir sport / Beta, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track