ZORAN TOŠIĆ ZA KURIR: U Mančesteru mi je baš falio Aranđelovdan
Foto: Privatna arhiva

Mini-intervju

ZORAN TOŠIĆ ZA KURIR: U Mančesteru mi je baš falio Aranđelovdan

Fudbal -

Fudbaler Partizana i reprezentacije Srbije u krugu porodice danas obeležava krsnu slavu

Dan Svetog arhangela Mihaila, narodski rečeno Aranđelovdan, jedna je od najvećih slava u Srbiji.

Preciznije, slavi je veliki broj porodica, a o sećanjima, običajima i svemu što pomisli kada se pomene Aranđelovdan priča nam fudbaler Partizana i Srbije Zoran Tošić.

Otkad slaviš Aranđelovdan i da li se pridržavaš običaja?

- Naša krsna slava Sveti arhangel Mihailo, Aranđelovdan nastavljala se i prenosila s kolena na koleno, tako je moj otac preuzeo slavu od svog oca i mi je kao porodica slavimo i obeležavamo svake godine uz sve običaje koje jednu krsnu slavu prate - žito, slavski kolač...

Kako izgleda tvoj 21. novembar?

- Kada sam bio dete i svake godine kod kuće, dom se pripremao i čistio za taj dan kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. U domu je uvek vladalo i vlada vedro duhovno raspoloženje, radost. Brat i ja smo uvek nestrpljivo čekali taj dan.

Po čemu pamtiš Aranđelovdan iz detinjstva?

- Pamtim ga najviše po bogatoj trpezi i maminim ukusnim tortama koje smo voleli da degustiramo i pre same slave, dok još priprema. Danas sam retko kod kuće na taj dan, zbog poslovnih (profesionalnih) obaveza, pa mi sve to budi lepa sećanja i uspomene na kuću punu gostiju i tu atmosferu koja je bila posebna.

Kako je izgledao tvoj Aranđelovdan dok si živeo u Mančesteru i Moskvi?

- Nisam obeležavao taj dan jer uglavnom nisam bio kod kuće, ali sam bio u kontaktu s porodicom, koja mi je prenosila atmosferu i utiske.

Ko sprema slavsku večeru i u kojoj meri ti učestvuješ?

- Slavsku večeru i celu trpezu priprema mama, mi tu ne učestvujemo mnogo, više volimo da isprobamo šta je spremila i šta će se naći toga dana na stolu. Ona se posebno potrudi oko slavskog kolača.

Predloži nam recept omiljenog jela sa slavske trpeze (sa sve sastojcima, gramažom i načinom pripreme).

- Veliki sam gurman i ne znam koje bih jelo izdvojio jer je tog dana sve spremljeno s velikom ljubavlju i vrlo je ukusno.

U kojoj meri se tvoja deca raduju slavi i s kim još uopšte provodiš taj dan?

- Deca se neizmerno raduju, kao i svi ukućani. Porodica je na okupu i dočekujemo prijatelje koji su godinama uz nas toga dana da upotpune tu atmosferu.

Kurir / A. V.

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV SPORT UŽIVO! Miroslav Đukić postao trener Crvene Zvezde?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track