VASKRS SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda prvi put zajedno čekaju proleće u Evropi
Foto: Dado Đilas

Posle uspeha reprezentacije, i dva naša najveća kluba napravila istorijski podvig

VASKRS SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda prvi put zajedno čekaju proleće u Evropi

Fudbal -

Crvena zvezda i Partizan u četvrtak uveče plasmanom među 32 najbolje ekipe Lige Evrope ostvarili istorijski uspeh

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana prvi put u istoriji obezbedili su zajedničko proleće na međunarodnoj sceni!

foto: Beta

Večiti rivali su prošli među 32 najbolja kluba Lige Evrope, pošto su takmičenje u grupnoj fazi završili na drugom mestu, iza Arsenala, odnosno kijevskog Dinama. Ogromnom uspehu domaćeg fudbala ove sezone valja pridodati i srpsku fudbalsku reprezentaciju, koja se direktno plasirala na Svetsko prvenstvu u Rusiji sledeće godine.

Dragan Džajić, foto: Nebojša Mandić

Legenda Crvene zvezde Dragan Džajić, koji je zajedno sa Vladimirom Cvetkovićem stvorio zlatnu generaciju koja je 1991. osvojila evropsku i svetsku titulu, srećan je posle uspeha ekipe koja je u obezbedila proleće u Evropi.

Predugo smo čekali

- Veliki uspeh za srpski fudbal! Srećan sam zbog Crvene zvezde, jer smo dugo čekali. Naravno, čestitam reprezentaciji i Partizanu, ali Zvezda je za mene nešto posebno. Kada se pogleda ovaj uspeh, sa svih strana dobijamo potvrdu da u Srbiji imamo dobrih igrača i da uz pravog trenera može da se napravi kvalitetna ekipa. Sve ovo što nam se dešava u fudbalu je dobro za našu državu i naš narod i voleo bih da se nastavi i na proleće. Ranije nam je sve ovo bilo normalno, a danas ne - poručio je za Kurir Dragan Džajić i dodao da bi voleo Milan ili Lacio za sledećeg protivnika.

foto: Dado Đilas

Druga Zvezdina zvezda potencira tešku grupu u kojoj je bila Crvena zvezda i trenersko umeće Vladana Milojevića.

- Arsenal, Keln, BATE, mnogo jake ekipe. Priželjkivali smo i nadali se, ali smo bili svesni sopstvenih mogućnosti. Ne treba zaboraviti da je Zvezda na početku sezone imala nove igrače i novog trenera. Zato sve čestitke idu njima, a velike zasluge pripadaju treneru Milojeviću. Taktički je i bez greške spremio ekipu, a momci su igrali hrabro i borbeno. Crvena zvezda je sada na čvrstim nogama, a ovaj rezultat biće pozitivna injekcija za budućnost, jer znamo šta nam je činiti.

Bivši predsednik Partizana i legendarni golman crno-belih Ivan Ćurković smatra da je fantastičan uspeh to što su oba kluba uspela da prezime u Evropi.

- Napokon ćemo imati dva predstavnika u prolećnom delu, što se nikad dosad nije dogodilo, pa njihov uspeh dobija još više na značaju. Svim srcem sam navijao za oba naša predstavnika i nema sumnje da će ovo biti veliki motiv za igrače da se još više dokažu - kazao je Ćurković.

On dodaje da večiti još nisu dali poslednju reč u Ligi Evrope.

- Naravno da verujem da Partizan i Zvezda mogu da nastave sa uspesima u Evropi. Igraju dobar fudbal i siguran sam da će sve da urade da nastave sa odličnim rezultatima u Ligi Evrope. Veliki sam optimista.

SVA VEČITA PROLEĆA

CRVENA ZVEZDA

1956/57. polufinale Kupa šampiona

1957/58. četvrtfinale Kupa šampiona

1961/62. polufinale Kupa UEFA

1962/63. četvrtfinale Kupa UEFA

1970/71. polufinale Kupa šampiona

1971/72. četvrtfinale KPK

1973/74.četvrtfinale Kupa šampiona

1974/75. polufinale KPK

1978/79. finale Kupa UEFA

1980/81. četvrtfinale Kupa šampiona

1981/82. četvrtfinale Kupa šampiona

1985/86. četvrtfinale KPK

1986/87. četvrtfinale Kupa šampiona

1990/91. osvajač Kupa šampiona

1991/92. drugo mesto u grupi A KŠ

PARTIZAN

1955/56. četvrtfinale Kupa šampiona

1963/64. četvrtfinale Kupa šampiona

1965/66. finale Kupa šampiona

1989/90. Kup pobednika kupova

2004/05. 1/16 finala Kupa UEFA

Navijači, pamet u glavu

Ćurković je istakao da uspesi dva naša najveća kluba mnogo znače i za srpski fudbal:

- Ovo je fenomenalno. Razgovarao sam sa glavnim ljudima UEFA i oni imaju samo reči hvale za srpski fudbal, pogotovo za dva naša kluba. Samo ističu da naši navijači treba da se ugledaju na igrače, budu primer i da ne prave incident.

Želja Mitra Mrkele

MOŽE MILAN, DA SE OSVETIMO!

Sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela izrazio je želju da crveno-beli izvuku Milan na žrebu i dobiju šansu da se revanširaju za susrete iz 1988. i 2006. godine.

- Prošli smo teške ekipe, biću optimista bilo koga da dobijem. Neka bude neko dosta jak... Milan? Može, može, i njima da se osvetimo. Pobedili smo Keln dva puta, a moja generacija samo jednom i tada smo ispali iz Evrope - kazao je Mrkela.

REAGOVANJA

Vladimir Cvetković

Oporavak našeg fudbala

Fenomenalno! Dva srpska kluba u 32 ekipe Lige Evrope, srpska reprezentacija među 32 najbolje selekcije sveta na Mundijalu u Rusiji. Mora da se čestita svima onima koji vode klubove i državni tim, bez obzira na nesporazume i lutanja. Ti rezultati su pokazatelj oporavka srpskog fudbala i odslikavaju jedan novi uzlet.

Dževad Prekazi

Fenomenalno, ali mi smo i dalje u „fići“

foto: Fonet

Enorman uspeh za srpski fudbal je sve ovo što su radili Partizan, Zvezda i reprezentacija. Opet, treba biti realan, videti gde smo mi u Evropi. Meni i dalje deluje da vozimo „fiću“, a bogati evropski klubovi „porše“ ili „ferari“. Stadioni su nam katastrofa, slabo guramo mlade igrače... U modernom fudbalu ne može po onoj narodnoj od danas, do sutra.

Stanislav Karasi

Bio je red, uživajmo sad

foto: Saša Pavlić

Bio je red. Počevši od reprezentacije, pa su nas obradovali Zvezda i Partizan. Napokon ćemo imati priliku da uživamo u lepom evropskom fudbalu, što su navijači dugo priželjkivali. Verujem da ovo neće biti samo jedna uspešna godina i siguran sam da su vodeći ljudi naša dva najveća kluba videli da jedino tako mogu da privuku publiku na tribine.

Momčilo Vukotić

Svi zaslužuju čestitke

foto: Vlada Sporčić

Ovo je dobro za srpski fudbal i nadam se da će Partizan i Zvezda u eliminacionoj fazi nastaviti tako. U svakom slučaju, svi zaslužuju čestitke.

foto: Profimedia, Zorana Jevtić

ONI SU POSLEDNJI DOVELI VEČITE DO PROLEĆA

Crvena zvezda je poslednji put prezimila u Evropi 1992. godine, kada je član crveno-belih bio legendarni Vladimir Jugović, dok je Partizan to učinio 2005. sa trenerom Vladimirom Vermezovićem. Njih dvojica su za Kurir odgovorila na tri pitanja:

1. Šta sada za klub znači prezimljavanje u Evropi?

2. Kakve su šanse vašeg kluba na proleće?

3. Možete li da uporedite ovu generaciju i vašu?

VLADIMIR JUGOVIĆ: DA NADMAŠE MOJU GENERACIJU

1. Čestitam svima u Crvenoj zvezdi! Igrači su uradili veliku stvar za sebe, klub i srpski fudbal. To su zaista velike stvari. Znam još kad sam bio klinac u Crvenoj zvezdi koliko je zbog egzistencije kluba bilo bitno dočekati proleće u Evropi.

2. Najvažnije je da se dobro odmore i uživaju u uspehu. Ovaj rezultat je da se ne zaustave. Igrači treba da budu svesni da ne bi trebalo da se zadovolje plasmanom u šesnaestinu finala Lige Evrope. Ne živi se od stare slave i verujem da će i na proleće biti hit.

3. Razlika je što smo mi stigli skoro do samog kraja. Ovim momcima želim da nas stignu i prestignu. Gledao sam utakmice, deluju mi kao prava evropska ekipa. ladimir

VERMEZOVIĆ: SAMO NEKA SU PREZIMILI

1. Nema tu neke prevelike razlike. Osim što sada klub koji uspe da prezimi u Evropi zaradi mnogo više novca. To je jedino što je drugačije u odnosu na vreme kada smo mi izborili evroproleće. Što se tiče sportskog momenta, nema tu značajnije razlike.

2. To je u ovom trenutku teško reći. Od mnogo faktora zavisi, od toga koju će ekipu izvući na žrebu, pa i od toga u kakvom sastavu će biti Partizan.

3. Ni za to ne može da se povuče paralela. Većina igrača je tada bila iz naše škole, čini mi se da je smo imali preko 70 odsto fudbalera koji su bili naši, dok je sada situacija sasvim drugačija. Ali najvažnije je da je klub ponovo izborio plasman u narednu fazu ovog takmičenja.

Aleksandar Radonić - Milan Nastić - Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Beta, Nebojša Mandić; Profimedia; Fonet; Saša Pavlić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Niko o tome ne priča a ovo je najvažniji momenat sa utakmice Zvezda -Keln

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track