SEĆANJE NA POGIBIJU MANČESTERSKIH BEBA: Bobi Čarlton u Beogradu!
Foto: Reuters

TUGA

SEĆANJE NA POGIBIJU MANČESTERSKIH BEBA: Bobi Čarlton u Beogradu!

Fudbal -

Legenda Junajteda i jedan od preživelih u padu aviona po povratku ekipe iz Beograda sa meča protiv Zvezde sutra će u prestonici Srbije obeležiti šest decenija od tragedije

Na sutrašnji dan pre tačno 60 godina desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji svetskog fudbala - ekipa Mančester junajteda je po povratku iz Beograda poginula u avio-nesreći kod Minhena.

Tim povodom u prestonicu Srbije sutra će doći legendarni Bobi Čarlton, jedan od preživelih u nesreći. Član najtalentovanije generacije u istoriji engleskog fudbala, koja je imala nadimak „Bezbijeve bebe“, doputovaće zajedno sa omladincima Mančester junajteda koji u sredu igraju s Brodarcem meč Lige šampiona.

foto: PrintScreen

Tog 6. februara 1958. godine igrači Junajteda vraćali su se s meča protiv Crvene zvezde u Beogradu ne sluteći da im je to poslednje putovanje u životu. Poginulo je 23 putnika, od kojih osmorica fudbalera, dok je Bobi Čarlton imao neviđenu sreću da preživi. Uzrok tragičnog događaja bio je nestanak goriva, a tim povodom meč između Mančester junajteda i Hadersfilda u subotu je počeo minutom ćutanja za sve žrtve avionske nesreće. Navijači „crvenih đavola“ raširili su transparent na kojem je pisalo „Vi nikad nećete umreti“.

foto: Reuters

Liga šampiona

BRODARAC NA MANČESTER

Inače, Bobi Čarlton će u Beogradu biti član ekspedicije Mančestera, jer samo dan kasnije, u sredu, 7. februara, omladinci Junajteda igraju protiv Brodarca u okviru Lige šampiona na stadionu Voždovca. Splet događaja ove godine je hteo da se sećanje na jednu sportsku i životnu tragediju povežu simbolično time što će omladinci oba kluba odigrati utakmicu.

Sećanje

VEČERA U „MAŽESTIKU“

Poslednju zajedničku večeru pred avionsku nesreću ekspedicija Mančester junajteda imala je u beogradskom hotelu „Mažestik“ s kompletnom ekipom Crvene zvezde. I ovog puta, čelnici crveno-belih sutra će u istom hotelu biti domaćini gostima iz Engleske, a kako se saznaje, Bobi Čarlton će posetiti i stadion Partizana, gde se igrala utakmica sa Zvezdom uoči avio-nesreće.

Milan Nastić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Sa navijačima lakše, bez Kange teže. Ovako će Zvezda nadomestiti njegov izostanak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track