TRADICIJA NA STRANI ZVEZDE PRED CSKA: Crveno-beli umeju s Rusima!
Foto: Dado Đilas

GLASNO, GLASNIJE

TRADICIJA NA STRANI ZVEZDE PRED CSKA: Crveno-beli umeju s Rusima!

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde pet puta su igrali dvomeče s klubovima sa prostora bivšeg SSSR i tri puta uspevali da eliminišu rivale.

Fudbaleri Crvene zvezde odigraće sutra (18.00) prvi susret šesnaestine finala Lige Evrope sa CSKA iz Moskve.

Biće to šesti put u istoriji da se crveno-beli u zvaničnoj takmičarskoj utakmici sastaju s klubom iz Rusije, odnosno SSSR, a naš klub može da se pohvali dobrim skorom u tim duelima. Počev od 1972, kada je odigran prvi meč Zvezde i nekog od ruskih timova, pa do danas, crveno-beli su tri puta izlazili kao pobednici iz dvomeča s rivalima.

foto: Dado Đilas

Uz huk s punih tribina stadiona „Rajko Mitić“, koji željno iščekuje i Zvezdin Francuz Damijen le Talek, nada se dobrom izdanju srpskog tima.

- Svima nam mnogo nedostaju zvanične utakmice, huk s naših tribina i golovi na Marakani. Evropske utakmice su zaista nešto posebno. Sve ono što smo priredili u prethodnom periodu našim navijačima i njihova reakcija i podrška koju dobijamo svakodnevno su nam dodatni motiv da nastavimo s pobedama - rekao je Le Talek i poručio navijačima:

- Ne znam kako će se završiti dvomeč, ali znam da ćemo dati sve od sebe da izađemo kao pobednici.

Za meč protiv CSKA ostalo je još nekoliko hiljada ulaznica. Iz kluba apeluju na navijače da požure, blagajne na stadionu „Rajko Mitić“ otvorene su još danas od 11 do 19 časova.

CRVENA ZVEZDA - EKS SSSR - 3:2

8, 22. mart 1972. - Kup pobednika kupova, četvrtfinale

CRVENA ZVEZDA - DINAMO MOSKVA - 1:2, 1:1

Pred 50.000 navijača pre skoro 46 godina prvi put su se crveno-beli sudarili s nekim ruskim (sovjetskim) klubom. Dinamo je vodio do 88. minuta, kada je Filipović izjednačio. Nažalost, već u sledećem napadu Rusi su postigli gol i odneli pobedu iz Beograda. U revanšu je Zvezda vodila golom Krivokuće iz 52. minuta, ali je ruski tim 15 minuta pre kraja izjednačio i ostavio naš klub bez polufinala.

18. oktobar, 1. novembar 1989. Kup UEFA, 1/16 finala

CRVENA ZVEZDA – ŽALGIRIS - 4:1, 1:0

Među 16 najboljih u Kupu UEFA Zvezda je stigla na ubedljiv način. Dejan Savićević, Dragi Kanatlarovski, Darko Pančev i Miloš Drizić pogađali su mrežu tima iz Litvanije u Beogradu. Revanš u Kaunasu bio je rutinsko odrađivanje posla, a Prosinečki se pobrinuo da se i sa gostovanja Žalgirisu crveno-beli vrate s pobedom. Ova sezona je bila uvertira u najuspešniju u istoriji kluba.

11, 25. avgust 1998. - Kup UEFA, kvalifikacije

CRVENA ZVEZDA – ROTOR - 2:1, 2:1

Zvezda je bila apsolutni favorit u ovom dvomeču. Rotor je u Beograd stigao kao autsajder, ali je Zvezda jedva pobedila golom Perice Ognjenovića u poslednjem minutu susreta. Navijači srpskog tima još više su se nervirali u revanšu, pošto je ruski tim do 74. minuta bio u prednosti. Tada je Perica Ognjenović ublažio muke fanovima Zvezde, a miran kraj obezbedio je Ivan Dudić šest minuta kasnije.

16, 30. septembar 2004. - Kup UEFA, 1. kolo

ZENIT - CRVENA ZVEZDA - 4:0, 2:1

Najteži poraz i najbolnije sećanje u duelima s ruskim timovima je na dvomeču sa Zenitom iz Sankt Peterburga. Sa gostovanja su se fudbaleri Crvene zvezde vratili a minusom od četiri gola (Aršavin dva, Gorškov i Keržakov po jedan). Revanš je, nažalost, bio samo formalnost, iako je Marko Pantelić u 17. minutu doveo Zvezdu u vođstvo i probudio nadu u čudo. Sa dva gola u drugom poluvremenu Rusi su prošli dalje.

foto: Reuters

17, 24. avgust 2017. - UEFA Liga Evrope, plej-of

KRASNODAR - CRVENA ZVEZDA - 3:2, 1:2

Pre samo šest meseci Zvezda i Rusi sastali su se u utakmici koja je određivala dalji tok sezone. Krasnodar je bio na dobrom putu da već u prvom meču ostvari ubedljiv trijumf (vodio 2:0 i 3:1), ali su Slavoljub Srnić i Aleksandar Pešić ostavili naš tim u igri. Majstorija Nemanje Radonjića i projektil Gejlora Kange bili su dovoljni da crveno-beli izbore plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Dado Đilas, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track