(VIDEO) MESI SKINUO PROKLETSTVO: Barsa se izvukla protiv Čelsija, Bajern demolirao Bešiktaš
Foto: Reuters

PETARDA U MINHENU

(VIDEO) MESI SKINUO PROKLETSTVO: Barsa se izvukla protiv Čelsija, Bajern demolirao Bešiktaš

Fudbal -

Fudbaleri Čelsija i Barselone igrali su nerešeno 1:1 (0:0), dok je Bajern deklasirao Bešiktaš 5:0 (1:0) u prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona.

Revanši će se igrati 14. marta na "Nou Kampu" u Barselonu i "Vodafon areni" u Istanbulu.

Barselona je večeras u Londonu diktirala tempo gotovo svih 90 minuta, ali gotovo da nijednu šansu nije stvorila. Za to vreme Čelsi je pretio preko Vilijana. Brazilac je u prvom poluvremenu dva puta pogađao stativu udarcima sa 20-ak metara, a onda je u 62. minutu ponovo pokušao i konačno zatresao mrežu Ter Štegena - 1:0.

Međutim, izjednačenje je u 75. minutu doneo Lionel Mesi. Odbrana domaćina napravila je kardinalnu grešku, Kristensen je poslao poprečnu loptu, koju je presekao Inijesta i uposlio Mesija, kome nije bilo teško da skine prokletstvo. Argentincu je ovo tek prvi pogodak protiv Čelsija, a odigrao je osam utakmica.

Remi sa postignutim golom u gostima svakako više odgovara Barseloni, kojoj sada pripada uloga apsolutnog favorita pred revanš.

foto: EPA/RONALD WITTEK

U isto vreme Bajern je, slobodno se može reći, već završio sav posao oko plasmana u četvrtfinale.

Bavarci su bili nemilosrdni prema Bešiktašu, koji je već u 16. minutu ostao bez isključenog Domagoja Vide, zbog prekršaja s leđa nad Robertom Levandovskim, i to kao poslednji igrač odbrane.

Utisak je da je Bajern mogao da postigne golova koliko hoće, a dao je pet - po dva Tomas Miler i Levandovski, a Kingsli Koman jedan.

Srpski defanzivac Duško Tošić nije bio u prvom timu Bešiktaša, jer je i dalje rovit, ali ga je trener Šenol Guneš posalo na teren u 57. minutu, umesto napadača Vagnera Lava, da zatvori rupe u odbrani.

U sredu su na programu prvi mečevi osmine finala i poslednja dva para, a sastaju se Sevilja - Mančester junajted i Šahtjor - Roma.

TOK MEČEVA:

KRAJ!

88. minut - GOOOLLL - BAJERN - BEŠIKTAŠ 5:0 - LEVANDOVSKI!

79. minut - GOOOLLL - BAJERN - BEŠIKTAŠ 4:0 - LEVANDOVSKI!

75. minut - GOOOLLLL - ČELSI - BARSELONA 1:1 - MESI! Katastrofalna greška domaće odbrane, Inijesta je ukrao loptu i asistirao, a Mesi ovo ne prašta.

66. minut - GOOOLLL - BAJERN - BEŠIKTAŠ 3:0 - MILER! Kimih je centrirao sa desne strane, a Miler neometan sa nekoliko metara postigao svoj drugi gol večeras.

62. minut - GOOOLLLL - ČELSI - BARSELONA 1:0 - VILIJAN! Brazilac je u prvom poluvremenu dva puta pogodio stativu, a sada je ponovo šutirao sa 20-ak metara i ovaj put zatresao mrežu.

60. minut - Barselona je imala veći posed lopte i u prvom poluvremenu, a u dosadašnjem toku drugog ima je čak 71 odsto vremena!

57. minut - Duško Tošić na terenu! Trener Bešiktaša Šenol Guneš uveo je u igru rovitog srpskog defanzivca, a izveo napadača Vagnera Lava, kako bi popunio rupe u odbrani. Podsetimo, gosti igraju bez isključenog Domagoja Vide.

53. minut - GOOOLLL - BAJERN - BEŠIKTAŠ 2:0 - KOMAN! Asistenciju je upisao Levandovski.

50. minut - STATIVA! Levandovski je izveo slobodan udarac, ali je stativa spasla Bešiktaš.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

43. minut - GOOOLLL - BAJERN - BEŠIKTAŠ 1:0 - MILER! Domaćin je uspeo da slomi otpor Turaka, a loptu je u mrežu posle gužve pred golom Bešiktaša poslao Miler.

41. minut - STATIVA! Neverovatno! Ponovo je Vilijan pogodio stativu!

38. minut - ŠANSA za BARSELONU! Posle kornera Pike je glavom poslao loptu pored gola... On je tražio penal, jer ga je Ridiger povlačio.

33. minut - STATIVA! Vilijan je šutirao sa 20-ak metara, ali je Barselona imala sreće, jer je šut Brazilca završio na stativi.

31. minut - Posle duže vremena Čelsi je zapretio. Alonso je izveo slobodnjak, ali bez većih problema za Ter Štegena.

30. minut - ŠANSA za BAJERN! Humels je šutirao glavom iz blizine, a golman Fabri fantastično intervenisao.

29. minut - ŠANSA za BAJERN! Pobegao je Alaba pažnji gostujuće odbrane, onako usamljen primio dubinsku loptu na desetak metara od gola, ali dok se nameštao da šutira, igrač Bešiktaša mu je izbio loptu.

27. minut - Barselona je preuzela potpunu kontrolu na terenu "Stamford bridža", ali šansi još nema.

20. minut - U Londonu se u uvodu vodi borba spuštenih gardova... Čelsi je agresivnije počeo meč, ali je posle 15-ak minuta Barsa počela da preuzima inicijativu.

16. minut - CRVENI KARTON! Isključen je defanzivac Bešiktaša Domagoj Vida, jer je s leđa oborio Levandovskog. Poljak je ukrao loptu i krenuo ka golu, a Hrvat ga je faulirao.

13. minut - ŠANSA za BAJERN - Još jedna kolosalna šansa za domaćina. Koman ubacuje za Milera koji glavom loptu šalje pored gola.

10. minut - ŠANSA za BAJERN - Sjajna šansa za Boatenga. Nakon centaršuta sa desne strane Džerom je za glavu bio viši od svih, ali je lopta prošla tik pored stative.

1. minut - Utakmice su počele.

SASTAVI:

Izlazak na zagrevanje igrača Čelsija i Bajerna

Mesi u evropskim takmičenjima

Kvarežma "prva violina" Bešiktaša

Bajern nemilosrdan u Minhenu

Bajern je dobio 14 od poslednjih 15 utakmica na "Alijanc areni" u svim takmičenjima.

Tošića na klupi

Srpski reprezentativac Duško Tošić nije u startnoj postavi večeras u Minhenu protiv Bajerna. Trener Bešiktaša Šenjol Guneš ne želi da rizikuje, jer je Tošić još rovit posle povrede.

ČELSI - BARSELONA: Mesi se sveti za suze iz 2012. godine!

Duelu Čelsija i Barselona pripada epitet ovonedeljnog derbija. Zanimljivo je da se, iako su redovni učesnici Lige šampiona, nisu sreli šest godina.

Njihovi dueli u Ligi šampiona po pravilu su dramatični. Odigrali su 12 mečeva, "plavci" su zabeležili pet pobeda, jednu više od Barse, uz pet remija i gol-razliku 18:18.

I statistika govori u prilog tvrdnji da su njihovi megdani uvek neizvesni, ali brojke nisu dovoljne da posvedoče koliko je drame bilo.

Sretali su se u šest sezona, od čega samo jednom u grupi, a pet puta u eliminacionoj fazi, s tim da su oba kluba po tri puta bila uspešnija.

Sve je počelo 2000. godine kada je Barsa u četvrtfinalu eliminisala Čelsi posle produžetaka. U Londonu je bilo 3:1, na „Nou Kampu” je domaćin uzvratio istom merom, a u dodatnih pola sata Barselona je postigla još dva gola za konačnih 5:1.

Englezi su se revanširali u osmini finala pet godina kasnije kada su kao gosti izgubili 1:2, ali su na „Stamford bridžu” pobedili 4:2.

Sledeće sezone ponovo su se sreli u istoj fazi i tada su Katalonci bili uspešniji – u Londonu su slavili 2:1, pa im je u revanšu bilo dovoljno 1:1.

Serija njihovih duela nastavljena je i u trećoj uzastopnoj sezoni (2006/07), ali tada u grupnoj fazi – 1:0 u Engleskoj, 2:2 u Španiji. Čelsi je bio prvi u grupi, a Barsa druga.

A onda su usledile utakmice ova dva rivala koje su ušle u istoriju Lige šampiona, jer po dramatičnosti mogu da se mere sa najboljim Hičkokovim trilerima.

Revanš polufinala s proleća 2009. mnogi smatraju najvećom krađom u istoriji ovog takmičenja, u režiji norveškog sudije Toma Heninga Ovreboa. U prvom meču na „Nou Kampu” nije bilo golova, a u onda je Čelsi u Londonu poveo golom Esijena u devetom minutu, da bi Barseloni prolaz u finale doneo Inijesta golom u 93!

Šta su sve „plavci” zamerali Overbou teško je nabrojati, ali dovoljno je reći da su čak šest puta tražili da im dosudi penal! Norvežanin je kasnije priznao da je „neke odluke trebalo da donese drugačije” i sve to posle brojnih pretnji smrću navijača Čelsija.

Bilo kako bilo, u finale je prošla Barsa, koja je kasnije osvojila trofej (protiv Mančester junajteda 2:0).

U sezoni 2011/12 ponovo su se sreli u polufinalu. Čelsi je iz Londona u Španiju doneo minimalnih 1:0. Tim Pepa Gvardiole je u revanšu brzo anulirao zaostatak i preko Inijesta i Busketsa poveo 2:0, ali je Ramireš pre odlaska na odmor smanjio i vratio goste u povlašćeni položaj.

U 49. minutu Mesi nije iskoristio penal, a gosti su u poslednjim trenucima meča preko Toresa overili plasman u finale – 2:2.

Posle utakmice, Mesi je bio skrhan od bola i tuge. To je kasnije otkrio njegov tadašnji saigrač, a sada igrač Mančester junajteda, Aleksis Sančez.

- Plakao je u svlačionici. Mnogo teško mu je pala ta eliminacija. Mislim da nije mogao da izdrži pritisak, jer su svi očekivali da on odvede Barselonu u novo finale. Ljudi ne vide šta se događa iza scene i kroz kakve situacije prolaze igrači. Leo je uradio sve što je mogao - rekao je Čileanac. Čelsi je jedan od malobrojnih rivala kojima Mesi nikada nije dao gol, a odigrao je čak sedam utakmica!

- Postoje igrači Barselone koji Čelsi mrze više od Real Madrida. Nisam verovao da ću čuti sebe kako to izgovaram. Isto tako nisam verovao da ću videti nešto gore od rivalstva Boke juniors i River Plate ili Brazila i Argentine, ali eto. Radije bismo igrali protiv Arsenala, Mančester junajteda ili bilo koga, nego da teren delimo sa Čelsijem – iskreno je priznao Lionel Mesi.

Čelsi je kasnije te sezone postao prvak Evrope (protiv Bajena posle penala).

Istorija kaže da Čelsi i Barselona slave naizmenično...

Antonio Konte ne može da računa na Timuea Bakajoka.

antrfile: REZULTATI I RASPORED MEČEVA OSMINE FINALA

BAZEL – MANČESTER S. 0:4 (0:3) 7. mart JUVENTUS – TOTENHEM 2:2 (2:1) 7. mart PORTO – LIVERPUL 0:5 (0:2) 6. mart REAL MADRID – PSŽ 3:1 (1:1) 6. mart ČELSI – BARSELONA 20. februar 14. mart BAJERN - BEŠIKTAŠ 20. februar 14. mart SEVILJA – MANČESTER J. 21. februar 13. mart ŠAHTJOR – ROMA 21. februar 13. mart

(Kurir.rs/Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Partizan protiv Viktorije jači i na terenu i na tribinama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track