ALBANSKI MEDIJI SE HVALE: Dejan Savićević u ime Crne Gore glasao za prijem Kosova u UEFA
Foto: Printskrin

Da li je ovaj glas bio odlučujući?

ALBANSKI MEDIJI SE HVALE: Dejan Savićević u ime Crne Gore glasao za prijem Kosova u UEFA

Fudbal -

Predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević glasao je sa tzv. FS Kosova bude primljen u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA).

Albanski mediji navode izjavu Savićevića koji je zatražio da Kosovo bude primljeno u UEFA."Samo je Srbija od država bivše Jugoslavije glasala protiv ulaska Kosova u UEFA", rekao je Savićević.Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je ranije dana da je Kosovo primljeno u tu organizaciju kao 55. članica. Kosovo je primljeno prostom većinom glasova jer je, od 54 članice, dobilo 28 glasova. Protiv su bila 24 saveza.

Delegati UEFA ranije danas na Kongresu nisu odobrili promenu statuta prema kome bi bilo omogućeno priznanje zemalja koje nisu članice Ujedinjenih nacija, a koje su priznate od medjunarodne zajednice na evropskom kontinentu. Međutim, tajnim glasanjem na Kongresu u Budimpešti je, ipak, odlučeno da Kosovo bude primljeno u UEFA. UEFA je na taj način prekršila svoj statut.Pored toga, kosovskom savezu otvoren je put za članstvo u FIFA i naknadno mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Zanimljivo, Savićević se prethodno javio za reč kada je video da će o prijemu Kosova odlučivati tajno glasanje i u tom slučaju podržao stavove Srbije.

"Šta će nam Statut, kao najveći, najvažniji dokument koji UEFA ima, ako Kongres izglasa nešto protivno Statutu? Kako ćete da objasnite i meni i svima drugima - da je Statuom predviđeno jedno, a Kongres glasao za nešto suprotno?", upitao je Savićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track