(FOTO) BLATER OTIŠAO: Predsednik FIFA podneo ostavku četiri dana posle reizbora
Foto: Reuters

Šokantan preokret

(FOTO) BLATER OTIŠAO: Predsednik FIFA podneo ostavku četiri dana posle reizbora

Fudbal -
Švajcarac sazvao sastanak vrha "svetske kuće fudbala" kako bi saopštio neverovatnu odluku
1 / 2 Foto: Reuters

Sep Blater je pre četiri dana peti put izabran za predsednika FIFA, a danas je podneo ostavku!

Švajcarac je sazvao sastanak vrha "svetske kuće fudbala" u Cirihu kako bi saopštio neverovatnu odluku, što je i učinio tačno u 18.48! Razloge ne treba daleko tražiti, 79-godišnji Blater očigledno je podlegao pritisku usled korupcionaške afere, koja je potresla FIFA.

Manje od sat vremena pošto je Blater saopštio odluku, njegov protivkandidat na Kongresu u petak jordanski princ Ali bin al-Husein je najavio da će se ponovo kandidovati.

"Jedino što mi znači su FIFA kao institucija i fudbal širom sveta", izjavio je Blater i dodao:

"Iako su mi članovi FIFA dali novi mandat, izleda da taj mandat nije podržan od svih u svetu. Zato ću sazvati vanredni Kongres za izbor novog predsednika, što je pre moguće. Poslednjih 40 godina fudbal je moj život. Svih tih godina sam bio blizak FIFA i sjajnom sportu kakav je fudbal. Cenim, poštujem i volim FIFA više nego išta. Želim da uradim najbolje za fudbal i FIFA".

Blater je nastavio:

"Potrebno nam je ograničenje mandata i ovlašćenja. Za to sam se borio, za te promene, ali moji napori nisu dali rezultate, niti su ih cenili svi. Podrobno sam razmišljao o svojoj kandidaturi i o vremenu koje sam proveo u ulozi predsednika FIFA. Odlučio sam da se ponovo kandidujem, jer sam mislio da je to najbolje za fudbal. Ali, nisu svi mislili tako".

On je pojasnio:

"Funkciju predsednika vršiću do novih izbora".

Novi vanredni izbori biće održani krajem ove ili početkom sledeće godine, jer Blater apeluje da se ne čeka sledeći redovni Kongres zakazan za 13. maj 2016. u Meksiko Sitiju.

"Za organizaciju novih izbora potrebno je bar četiri meseca, ali će oni verovatno biti između decembra 2015. godine i marta 2016", rekao je Domeniko Skala, visoki zvaničnik FIFA.

Najžešći pritisak na Blatera posle reizbora u petak vršila je UEFA. Zato ne čudi što je prvi čovek evropskog fudbala Mišel Platini pozdravio potez Švajcarca.

"To je bila teška, hrabra i ispravna odluka", poručio je Platini.

Kako je vest o ostavci prvog čoveka svetskog fudbala odjeknula planetom, svedoči podatak da je za sat vremena pušteno više 324.000 tvitova o Sepu Blateru.

Podsetimo, na zahtev američke vlade u Cirihu je prošle nedelje uhapšeno šest visokih zvaničnika FIFA, od njih devetorice koliko ih je optuženo za korupciju, reketiranje i pranje novca. Najpoznatije ime među uhapšenima je predsednik CONCACAF i potpredsednik FIFA Džefri Veb. Ukupno, na optužnici vlade SAD našlo se 14 osoba.

Blater je na čelo FIFA došao pre 17 godina, a u petak je reizabran na 65. Kongresu u Cirihu.

Blater je u prvom krugu izbora dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73. Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja. Međutim, neposredno pre početka drugog kruga Ali bin al-Husein se povukao iz trke.

Desetak dana pre Kongresa u petak povukla su se preostala dvojica kandidata, Portugalac Luis Figo i Holanđanin Mihael Van Prag, i to u korist jordanskog princa, kome ni njihova podrška nije pomogla da pobedi Blatera.

Blater je 1998. prvi put izabran za predsednika FIFA kada je nasledio Žoaoa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. kad je dobio više glasova od predsednika Afričke fudbalske konfederacije (CAF) Ise Hajatua, a treći 2007. kad nije imao protivkandidata. Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsednika FIFA i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsednik AFC Mohamed bin Hamam povukao iz trke, posle suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track