BLOG UŽIVO: Kamerun pobedio Ganu i plasirao se u finale Kupa afričkih nacija
Foto: Reuters

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO: Kamerun pobedio Ganu i plasirao se u finale Kupa afričkih nacija

Fudbal -

Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja.

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

22:58 - Selta i Alaves bez golova u polufinalu Kupa kraljaFudbaleri Selte i Alavesa odigrali su bez golova u prvom meču polufinala Kupa kralja.Selta je bila bolji rival, imala posed 65 odsto u svojim nogama i 13 udaraca ka golu, naspram samo pet pokušaja gostiju.U timu Selte Nemanja Radoja je odigrao ceo meč, a kod Alavesa, Aleksandar Katai i Nenad Krstičić nisu bili ni na klupi.Revanš meč na programu je u sredu, osmog februara u Vitoriji.Podsetimo, u drugom polufinalnom meču, Barselona je sinoć savladala Atletiko u Madridu rezultatom 2:1, a taj revanš je zakazan za utorak, sedmi februar od 21 sat.

22:17 - Kamerun pobedio Ganu i plasirao se u finale Kupa afričkih nacija Fudbaleri Kameruna plasirali su se u finale Kupa afričkih nacija u Gabonu, pošto su večeras pobedili Ganu sa 2:0. Kamerun će u finalu igrati protiv Egipta, dok će se Gana boriti za treće mesto sa Burkinom Faso. Oba gola večeras postignuta su u završnici meča. U prvom poluvremenu se nije dešavalo ništa bitno, a jedinu šansu imao je Džordan Aju iz Gane, kada je u 41. minutu šutirao pored gola.U drugom poluvremenu se takodje nije ništa bitno dešavalo, a Kamerun je poveo iz prve prave prilike na meču. Lopta je posle jednog slobodnog udarca ušla u šesnaesterac, ali je Džon Boje iz Gane loše reagovao i samo je prosledio loptu na levu stranu, gde se našao Majkl Ngadeu-Ngadžui, koji je smirio, promenio nogu i skoro iz mrtvog ugla iz blizine zakcao pod preču.Gana je posle toga krenula u napad i počela da pritiska gol Kameruna, što je na kraju koštalo još jednog gola. Vensan Abubakar je u jednoj kontri poslao dugačku loptu ka Kristijanu Basogogu, koji je primio, ušao u šesnaesterac i savladao golmana za konačnih 2:0.Gana će tako nastaviti da čeka na trofej koji je poslednji put osvojila pre 34 godine. Kamerun je poslednji put bio prvak 2002.Utakmica za treće mesto, Burkina Faso-Gana, igra se u subotu, dok je finale u nedelju.

19:01 - Milutinov odličan, Olimpijakos razbio UniksOlimpijakos je kao gost savladao Uniks u prvom meču 21. kola Evrolige 90:75. Crveno-beli su u prvoj četvrtini stekli ubedljivu prednost (33:13), koju su kasnije samo održavali. U uvodnoj deonici ubacili su čak osam trojki.Gosti su igrali bez povređenog Vasilisa Spanulisa.Erik Grin je bio najefiaksniji u Olimpijakosu sa 25 poena, Jorgos Printezis je ubacio 20, a dvocifreni učinak kod pobednika imali su još Nikola Milutinov (11 poena) i Kostas Papanikolau (10 poeba). Milutinov je bio najbolji skakač na utakmici sa sedam uhvaćenih lopti.U Uniksu su se istakli Kit Lengford (25), Antipov (19) i Parahuski (14).

18:22 - Manojlović: Stičem nova iskustva i nadograđujem sebeFudbaler Crvene zvezde Filip Manojlović rekao je danas da će mu period u B reprezentaciji Srbije mnogo značiti i da ne oseća pritisak zbog toga što je prvi golman svog kluba."Stičem nova iskustva i nadogradjujem sebe. Od svakoga se nauče nove stvari", rekao je 20-godišnji Manojlović novinarima na Kipru.Manojlović je naveo da je zadovoljan vremenom provedenim sa selektorom Slavoljubom Muslinom, ali i trenerom golmana u reprezentaciji Radišom Ilićem.Selekcija Srbije sastavljena od superligaških fudbalera igrala je nerešeno sa reprezentacijom SAD."Kolektiv je bio mnogo dobar, selektor je držao atmosferu na nivou. Drago mi je da smo se pokazali u dobrom svetlu u Americi", kazao je Manojlović.On se posle skoro dva dana puta iz San Dijega pridružio saigračima na pripremama na Kipru.Trener crveno-belih Miodrag Božović nije poveo na pripreme Damira Kahrimana, tako da će Manojloviću konkurencija biti Nemanja Supić i Aleksandar Stanković."Nemam nikakav pritisak. Ekipa smo i držimo se zajedno, kako svi u timu, tako i mi golmani", rekao je Manojlović.Iako je u Pafos došao u sredu rano ujutro, već dan kasnije je branio celo poluvreme na prijateljskoj utakmici protiv rumunskog drugoligaša Olimpije."Zadovoljan sam utakmicom, iako mi je bilo teško da se priviknem. Ali, profesionalci smo, to je tako, moramo da se navikavamo na takve stvari", naveo je on.Manojlović je ostao nesavladan tokom 45 minuta utakmice protiv Olimpije, na kojoj se istakao jednom odličnom "paradom".

17:49 - Biatlonka Maida Drndić 34. na juniorskom EP, najbolja u istoriji ženskog biatlona u SrbijiReprezentativka Srbije u biatlonu Maida Drndić zauzela je danas 34. mesto u individualnoj trci na 12,5 kilometara na Evropskom juniorskom prvenstvu u češkom Novem Mestu."Prezadovoljan sam ovim sjajnim uspehom. Rezultat koji je ostvarila Drndić je najbolji u istoriji ženskog biatlona u Srbiji", rekao je trener reprezentacije Srbije Almir Džeković.U konkurenciji 99 biatlonki, zlatnu medalju osvojila je Ana Vajdel iz Nemačka, srebro je pripalo Francuskinji Mirtij Begi, a bronza Marketi Davidovoj iz Česke.U današnjem pojediačnom takmičenju muškaraca na 15 kilometara, junior Srbije Denis Džeković u cilj je ušao kao 94."Kao najmladji, imao je dobar nastup. Rodjen je 2000. godine, a za rivale je imao i četiri godine starije biatlonce, učesnike elitnih seniorskih takmičenja", ocenio je Džeković.Najbolji od 112 juniora bio je Rus Igor Malinovskij, ispred sunarodnika Kirila Strelcova i Antona Smolenskog iz Belorusije.

17:14 - Prodaja ulaznica za EP mladih reprezentacijaIz kancelarije organizatora Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije stigla je informacija vezana za mogućnost kupovine ulaznica za sve mečeve finalnog turnira. Podsetimo, turnir će biti odigran u Poljskoj, od 16. do 30. juna 2017, a mlada reprezentacija Srbije nalazi se u Grupi "B" sa Portugalom, BJR Makedonijom i Španijom.Sve mečeve u grupi, naši fudbaleri odigraće na stadionu u Bidgošću: prvi 17. juna od 18:00 časova protiv Portugala, tri dana kasnije rival će biti BJR Makedonija (18:00) i treći duel protiv Španije zakazan je za 23. jun od 20:45 časova.U Grupi "A", pored domaćina Poljske, su Švedska, Slovačka i Engleska, a u Grupi "C" Nemačka, Češka, Italija i Danska. Plasman u polufinale izboriće tri prvoplasirane selekcije i jedna najbolje drugoplasirana.Što se ulaznica tiče, biće puštene u prodaju od 21. februara 2017, a sve informacije o rezervacijama i plaćanju dostupne su na specijalizovanoj web adresi UEFA.Obaveštavamo sve zainteresovane navijače da će se u prodaji naći 330.000 karata (21 meč), i da su podeljene u dve platežne kategorije. Cene ulaznica za mečeve u grupi su: prva kategorija 25 poljskih zlota (oko 6 evra), druga kategorija 15 zlota (oko 3,5 evra). Cene ulaznica za dva polufinalna meča: prva kategorija 30 zlota (oko7 evra), druga kategorija 20 zlota (oko 4,7 evra). Cene ulaznica za finale: prva kategorija 40 zlota (oko 9,3 evra) i druga kategorija 30 zlota (oko 7 evra).

16:02 - Toti: Za par meseci razmisliću o kraju karijereLegendarni kapiten Rome Frančesko Toti izjavio je da će za dva ili tri meseca razmisliti da li će se na kraju sezone penzionisati ili nastaviti igračku karijeru. "Uživam na terenu i uživaću naredna dva-tri meseca, pa ću onda razmisliti", izjavio je 40-godišnji Toti, koji je sinoć pogotkom iz penala protiv Chezene 2:1 odveo Rimljane u polufinale Kupa Italije gde ih čeka dvomeč sa gradskim rivalom Laciom.

15:07 - Frenk Lampard završio karijeruBivši fudbaler Čelzija i engleske reprezentacije Frenk Lampard saopštio je da je završio karijeru. Lampard (38) je završio 21-godišnju karijeru, tokom koje je osvojio sve trofeje sa Čelsijem i postao najbolji strelac u istoriji Premijer lige medju fudbalerima sredine terena. On je od 2001. do 2014. godine igrao za Čelzi i najbolji je strelac u istoriji kluba sa 211 golova, koliko je postigao u 649 utakmica. Sa londonskim "plavcima" osvojio je tri Premijer lige, četiri FA kupa, Ligu šampiona, Ligu Evropa, dva Liga kupa i dva Komjuniti Šilda. "Posle 21 neverovatne godine odlučio sam da je sada pravo vreme da završim karijeru profesionalnog fudbalera. Iako sam dobio mnoge uzbudljive ponude da igram kod kuće i u inostranstvu, u 38. godini osećam da je vreme da počnem novo poglavlje u životu. Izuzetno sam ponosan na trofeje koje sam osvojio, što sam predstavljao svoju zemlju u više od 100 utakmica i što sam u karijeri postigao više od 300 golova", naveo je Lampard u saopštenju. Lampard, koji će učiti za trenera, zahvalio je na podršci porodici, prijateljima i klubovima u kojima je igrao, kao i Fudbalskom savezu Engleske."Naravno, najveći deo mog srca pripada Čelsiju, klubu koji mi je dao mnogo lepih uspomena. Nikada neću zaboraviti priliku koju mi je ukazao i uspeh koji smo zajedno postigli. Nemoguće je pojedinačno zahvaliti svakoj osobi koja mi je pomogla i podržavala me za 13 godina u klubu. Zauvek ću biti zahvalan svima. Navijači su meni i saigračima davali neverovatnu podršku. Njihova strast i glad terali su me da iz godine u godinu dajem najbolje od sebe. To ne bih uspeo bez njih", naveo je Lampard. Karijeru je počeo u Vest Hemu, igrao je na pozajmici u Svonsiju, odakle je prešao na Stamford Bridž. U julu 2014. godine Čelsi nije produžio ugovor sa njim, posle čega je potpisao za Njujork siti, odakle je igrao na pozajmici u Mančester sitiju. On se u junu 2015. godine vratio u Njujork, sa kojim mu je prošlog novembra istekao ugovor. Samo su napadači Alan Širer, Vejn Runi i Endi Kol postigli više golova u Premijer ligi od Lampardovih ; 177. On je u svakoj od 10 uzastopnih sezona u Čelsiju postizao najmanje po 10 golova.Za reprezentaciju Engleske nastupao je od 1999. do 2014. godine, odigrao je 106 utakmica i postigao 29 golova.

Frenk Lampard, foto: AP
Frenk Lampard, foto: AP

14:40 - Juventus dobio od UEFA 3,5 miliona evraItalijanski fudbalski klub Juventus dobio je skoro 3,5 miliona evra od Evropske fudbalske unije (UEFA), pošto je pustio svoje igrače na Evropsko prvenstvo u Francuskoj prošlog leta. UEFA je izdvojila više od 150 miliona evra za klubove koji su pustili svoje igrače na utakmice kvalifikacija i sam turnir u Francuskoj, a ukupno 641 klub iz 54 zemlje je dobio sredstva. Liverpul i Totenhem su dobili po nešto više od tri miliona, a Real Madrid, koji je poslao Kristijana Ronalda i Pepea u portugalski tim, dobio je 2,5 miliona. Portugal je osvojio Evropsko prvenstvo, pošto je pobedio Francusku sa 1:0 posle produžetaka. Engleski klubovi dobili su više od 38 miliona evra, dok su klubovi sa Islanda zaradili 118.000 evra. Uefa je saopštila da namerava da plati klubovima koji puste igrače u kvalifikacije i turnir na Evropskom prvenstvu 2020. godine, ukupno 200 miliona evra.

13:31 - Partizan izgubio od nemačkog četvrtoligaša na pripremamaFudbaleri Partizana neprijatno su iznenadili, pošto su u prijateljskoj utakmici na Kipru poraženi od nemačkog četvrtoligaša Ofenbah Kikersa 2:1 (1:0). Partizan je, posle tri pobede, doživeo prvi neuspeh na zimskim pripremama zahljujući golovima Konstantinos Neofitosa u 44. iz penala i Drena Hodže u 85, dok je rezervista Vladimir Djilas u finišu ublažio poraz. Trener Marko Nikolić za ovaj susret "izmešao" je sastav, igrao je i Brazilac Leonardo, propustio je nekoliko dobrih prilika, kao i Petar Djuričković i mladi Djorđe Jovanović, što su znali da kazne igrači Kikersa. Crno-beli danas od 15 sati igraju još jedan meč, rival je poljska Korona od 15 sati.

12:48 - Grizman se dogovorio o transferu sa Mančester junajtedomFudbaler Atletiko Madrida Antoan Grizman dogovorio se o uslovima transfera sa upravom Mančester junajteda. Kako se navodi, Mančester junajted će platiti najmanje 100 miliona evra za 25-godišnjeg napadača, pošto je otkupna kluzula u njegovom ugovoru 100 miliona. Grizman bi na Old Traford trebalo da pređe po završetku sezone. Gardijan je naveo i da klubovi još nisu postigli dogovor o transferu. Grizman je ove sezone postigao 14 golova u 39 utakmica za Atletiko, a bio je jedan od najboljih igrača reprezentacije Francuske, koja se plasirala u finale Evropskog prvenstva prošlog leta. Francuska je u finalu izgubila od Portugala sa 0:1, a Grizman je bio najbolji strelac turnira sa šest golova. Grizmanov ugovor sa Atletikom ističe 2021. godine.

12:03 - Ture naknadno ubačen za nastup u Ligi šampionaFudbaler Mančester Sitija Jaja Ture uvršten je na spisak igrača za nokaut runde Lige šampiona, nakon što ga je menadžer Pep Gvardiola izostavio za nastup u grupnoj fazi. Gvardiola nije koristio Turea je bio u sukobu sa njegovim agentom Dimitrijem Selukom, posle čega je fudbaler iz Obale Slonovače morao da se izvinjava zbog reči zastupnika da je ponižavan od Španca. Ture na početku sezone nije bio u timu, ali se posle izvinjenja izborio za startnu postavu i ulogu koju je imao pre dolaska Gvardiole. Na novi spisak dopseo je i poslednje pojačanje Gabrijel Žesus umesto Kelećija Ihenacja, koji je sada na "B listi". Mančester Siti se u osmini finala Lige šampiona sastaje sa Monakom, a prvi meč je na Etihadu 21. februara.

Jaja Ture, foto: Reuters
Jaja Ture, foto: Reuters

11:12 - Murinjo: Za mene važe druga pravila u Premijer ligiTrener fudbalera Mančester junajteda Žoze Murinjo rekao je da, u odnosu na druge trenere u Premijer ligi, ima drugačiji tretman i da za njega važe drugačija pravila. Murinjo je posle utakmice protiv Hala (0:0) bio nezadovoljan suđenjem Majka Džonsa. On je rekao da misli da za njega važe druga pravila, a kao primer naveo je prepirku trenera Liverpula Jirgena Klopa sa četvrtim sudijom Nilom Svorbrikom tokom utakmice sa Čelsijem u utorak, zbog koje nije kažnjen. Klop se izvinio posle utakmice pošto se u lice izvikao četvrtom sudiji tokom poluvremena na Enfildu, a Svorbrik mu je tada rekao: "Nema problema, svidja mi se koliko strasti imaš, radi šta želiš da radiš". "Vi znate da sam drugačiji. Pravila su za mene drugačija, drugačiji sam u svemu. Juče je četvrti sudija rekao jedno treneru da mu se svidja koliko ima strasti. Meni su protiv Hala rekli da sednem na klupu ili ću biti poslat na tribine", rekao je Murinjo. Trener Arsenala Arsen Venger kažnjen je suspenzijom od četiri utakmice zbog sukoba sa četvrtim sudijom na utakmici sa Barnlijem prošlog meseca. Murinjo je ove sezone u dva navrata bio suspendovan, zbog komentarisanja jednog sudije pre utakmice sa Liverpulom u oktobru i kada je šutnuo flašicu vode tokom meča sa Vest Hemom u novembru. Takođe, dok je bio trener Čelzija, 54-godišnji Portugalac je u novembru 2015. suspendovan jer je ušao u svlačionicu sudije Džona Mosa, tokom londonskog derbija sa Vest Hemom. Njegov dugogodišnji pomoćnik Rui Farija dobio je suspenziju od šest utakmica jer su morali da ga odvoje od sudije Majka Dina tokom utakmice Čelsija i Sanderlenda, u aprilu 2014. godine. "Gledao sam moju ekipu iz hotela. Bilo mi je zabranjeno da udjem na stadion. Moj pomoćnik dobio je šest utakmica suspenzije, a nikoga nije pipnuo", rekao je Morinjo, a zatim se obratio novinarima: "Pišite istinu. Ne pitajte me pitanja na koja ne mogu da odgovorim i ne stavljajte me u tešku situaciju", rekao je Murinjo i otišao sa konferencije.

10:55 - Paunović vodi tim MLS lige na Ol-star mečuSrpski trener Veljko Paunović vodiće MLS ekipu protiv tima van SAD na Ol-star utakmici u Čikagu 2. avgusta. Trener Čikago Fajera dobio je veliko priznanje posle samo 14 meseci rada u SAD i priliku da selektira najbolji tim iz MLS lige po svom izboru. "Velika mi je čast. Ne mogu da verujem da sam u drugoj godini na klupi Čikaga dobio takvu šansu. Cenim to i daću sve od sebe da napravim konkurentan tim i na pravi način reprezentacijem ligu i grad Čikago", rekao je Paunović. Paunović je pre dolaska u Čikago predvodio omladinsku reprezentaciju Srbije do titule prvaka sveta na šampionatu na Novom Zelandu.

Veljko Paunović, foto: AP
Veljko Paunović, foto: AP

10:04 - Borusija: Ljuti smo na Obamejanga, ne sme da priča o odlaskuČelnici Borusije iz Dortmunda naljutili su se na najboljeg fudbalera i strelca tima Pjer-Emerika Obamejanga zbog njegovih konstantnih priča o odlasku po završetku sezone. Hitri Gabonac u poslednje vreme često naglašava da troši poslednje mesece među 'milionerima' i da je vreme da ode u veći klub, što nije po volji sportskog direktora Mihaela Corka koji ga je posavetovao da ne daje više takve intervjue. "Imali smo sastanak sa Obamejangom i rekli smo mu da se fokusira na svoje obaveze i trku za plasman u Ligu šampiona naredne sezone. Imamo sjajan odnos, ali mora da ostane skoncentrisan samo na teren", rekao je Cork. Obamejang će na leto biti jedna od glavnih zvezda prelaznog roka, pošto u redu već stoje Mančester Siti, madridski Real, Barselona i Bajern iz Minhena, a njegova cena kreće se oko 80 miliona evra. On i ove sezone igra sjajno, prvi je strelac nemačke Bundeslige sa 16 golova, ali je njegov Dortmund tek četvrti na tabeli, jednim manje od Ajntrahta iz Frankfuta i mesta koje direktno vodi u Ligu šampiona. U narednom kolu, u nedelju, Borusija dočekuje najveće iznenađenje, drugoplasirani Lajpcig.

09:25 - Bjelica dao šampionu osam poena, Jokić i dalje povređenAktuelni šampion NBA lige Klivlend lako je na svom terenu savladao Minesotu 125:97, za koju je srpski košarkaš Nemanja Bjelica postigao osam poena. Bjelica je odigrao sasvim solidan meč, iz igre je šutirao 4/7, a imao je i četiri skoka i tri ukradene lopte za 20 minuta na terenu. Kavse je do 33. pobede ove sezone, po čemu su najuspešniji na Istoku, vodio Lebron Džejms sa 27 poena, Kajl Korver dodao je 20, Tristan Tompson 18, dok je kod Timbervulfsa još jednu odličnu partiju prikazao Karl-Entoni Tauns sa 26 koševa i 12 skokova.Preostala dva srpska košarkaša u najjačoj ligi nisu se sinoć našla na parketu, Nikola Jokić jer se još uvek nije oporavio od povrede, a Boban Marjanović odlukom trenera. Denver je u izostanku Jokića doživeo novi poraz, sada od Memfisa i to ubedljivo 119:99.Među Nagetsima nije bilo raspoloženih igrača, Danilo Galinari, Derel Artur i Emanuel Mudiaj dali su tek po 14 poena, dok je najbolji pojedinac meča bio španski centar Mark Gasol sa 24. Marjanović je sa klupe odgledao trijumf Detroita nad Nju Orleansom 118:98, uz čak 38 poena Kentavijusa Koldvel-Popa, što mu je lični rekord u karijeri.

Ostali rezultati: Orlando - Indijana 88:98 Boston - Toronto 109:104 Bruklin - Njujork 90:95 Majami - Atlanta 116:93 Dalas - Filadelfija 113:95 Finiks - LA Klipers 114:124 Juta - Milvoki 104:88 Oklahoma - Čikago 100:128 Golden Stejt - Šarlot 126:111

08:36 - Entoni Stouks izbegao zatvorsku kaznu
Entoni Stouks, foto: Reuters
Entoni Stouks, foto: Reuters

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track