BLOG UŽIVO Švajcarci zaplenili dokumente FIFA
Foto: Reuters

Najnovije informacije iz sveta sporta

BLOG UŽIVO Švajcarci zaplenili dokumente FIFA

Fudbal -
Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

23:35 - Eriksen ostaje u TotenhemuDanski fudbaler Kristijan Eriksen odbacio je mogućnost da u predstojećem prelaznom roku napusti ekipu Totenhema.U ostrvskim medijima spominjalo se da su Čelsi i Mančester junajted zainteresovani za vezistu londonskog tima, ali je Eriksen demantovao glasine o odlasku. "Osećam se u Londonu kao kod kuće, nisam razmišljao o odlasku jer imam još tri godine ugovora. Imam veliku želju da sa Totenhemom zaigram u Ligi šampiona", izjavio je Eriksen za danske medije. On je u Totenhem stigao iz Ajaksa 2013. godine, odigrao je 75 utakmica i postigao 22 gola. Za reprezentaciju Danske ubeležio je 52 nastupa i postigao šest golova.

22:50 - Švajcarci zaplenili dokumente FIFAŠvajcarska policija zaplenila je od FIFA tehničke podatke, a sve u sklopu istrage oko utvrđivanja domaćinstva Mundijala 2018. i 2022. godine.FIFA se u sredu povinovala zahtevu švajcarskih vlasti, što je potvrdio i državni tužilac.„FIFA je predala tražene podatke i državni tužilac je pokrenuo krivični postupak protiv neidentifikovanih osoba“, stoji u saopštenju.Prethodno je objavljeno da su podaci uzeti iz kabineta odlazećeg predsednika FIFA Sepa Blatera, kao i generalnog sekretara Žeroma Valkea. Prošlog meseca švajcarske vlasti su objavile da istražuju navodne nepravilnosti oko dodele domaćinstava Mundijala 2018. Rusiji i 2022. Kataru. U isto vreme američke vlasti objavile su da je 14 osoba umešano u korupcijski skandal u FIFA. FIFA je u ponedeljak izdala saopštenje da ne postoji legalni proces kojim Rusiji i Kataru mogu biti oduzeta domaćinstva Mundijala.22:05 - Atletska elita u četvrtak na mitingu u OsluSkandinavci uvek imaju vrhunske takmičare u atletici, a imaju i dva vrhunska mitinga, u Stokholmu i Oslu, koji će biti domaćin u četvrtak, od 20 časova.Kao i na svakom mitingu Dijamantske lige, teško je izdvojiti neku od disciplina, jer se uvek takmiče najbolji na svetu, ali čini se da će prva zvezda biti Veronika Kembel Braun. Jamajčanka je jedna od najdekorisanijih sprinterki u istoriji atletike i sa velikom znatiželjom se iščekuje njen nastup u norveškoj prestonici. Poslastica ovog mitinga je trka na jednu milju (1.609 metara). A da stvar bude još veća, ovo će biti jubilarno 50. izdanje čuvene „Bisletske milje“, a fantastični Henrik Ingerbrigtsten imaće priliku da ponovo obraduje domaću publiku. Još jedna disciplina koja ima ogromnu tradiciju u Skandinaviji je bacanje koplja. Norveška publika će sigurno znati kako da pozdravi Barboru Špotakovu i Kristinu Obergfol, a sa nestrpljenjem se očekuje i skok u dalj za muškarce. Posebno mesto mora da se ostavi skoku u vis. Direktor ovog mitinga Štajner Hoen svojevremeno je skakao 2,36 a negde oko tih visina su Ukrajinac Bondarenko i Baršim iz Katara ove godine. Oni će nastaviti svoj spektakularni duel u Oslu.

21:14 - Ajev prešao u SvonsiFudbalski reprezentativac Gane Andre Ajev potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Svonsijem, saopštio je večeras premijerligaš iz Velsa. Ajev je u Svonsi prešao iz Olimpika iz Marseja kao slobodan igrač. On je prošle sezone na 29 utakmica postigao 10 golova i pomogao timu sa Velodroma da zauzem četvrto mesto u Ligi 1. Za reprezentaciju Gane zabeležio je 62 nastupa i 11 puta upisao se u listu strelaca. Sin je legendarnog fudbalera Abedija Pelea, a 2011. godine proglašen je za najboljeg igrača Afrike u izboru Bi-Bi- Sija.

20:33 - Pao dogovor, Meklaren novi trener NjukaslaBivši selektor Engleske Stiv Meklaren novi je trener fudbalera Njukasla, saopšteno je danas. Meklaren je sa Njukaslom potpisao trogodišnji ugovor uz opciju produžetka na osam godina. Meklaren u klub dolazi umesto Džona Karvera, koji je pet meseci predvodio ekipu nakon odlaska Alana Pardjua u Kristal Palas. Ovaj 54-godišnji trener je 2006. godine predvodio Midlsbro u finalu Kupu UEFA, a posle toga je preuzeo reprezentaciju Engleske s kojom nije imao mnogo uspeha. Meklaren je prethodne dve sezone trenirao engleskog drugoligaša Derbi.

20:02 - Beograd domaćin Svetskog prvenstva u ronjenju na dahSvetsko prvenstvo u ronjenju na dah biće održano na bazenima sportsko rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“ od 19. do 28. juna.Na SP će učestvovati i deset takmičara iz Srbije, a naša reprezentacija je najveći uspeh na takmičenjima u ronjenju na dah postigla u Nici 2012. godine kada je ženski tim na grupnom prvenstvu osvojio bronzu. Na šampionatu sveta ronioci će se takmičiti u tri discipline - statična apnea (kada su potopljeni usta i nos, pa koliko se vremenski izdrži), i dinamička sa i bez peraja po dužini bazena.

19:21 - Ivanov: Rusija će biti domaćin SPŠef kabineta ruskog predsednika Sergej Ivanov izjavio je danas da tu zemlju ništa neće sprečiti u organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine. "Prvenstvo će se održati u Rusiji. Pretpostavljam da su mnogi nezadovoljni izborom domaćina, ali glasanje je bilo i nema razloga da se bilo šta odlaže", rekao je Ivanov na Svetskom kongresu ruskih medija, prenosi Tas. On je dodao da SAD pokušavaju da prošire svoje nadležnosti nad ostatkom sveta zbog skandala koje potresa Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). "Sve ovo ima ukus imperijalizma. Slučajem bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo u Švajcarskoj", poručio je Ivanov.Rusija je pre četiri godine u tesnoj trci trijumfovala ispred Engleske i zajedničkih ponuda Portugalije i Španije sa jedna i Belgije i Holandije sa druge strane. Veliki korupcionaški skandal pogodio je FIFA prošlog meseca. Nekoliko zvaničnika te organizacije uhapšeno je pod optužbom za korupciju, dok je dugogodišnji predsednik Sep Blater podneo ostavku samo dva dana posle reizbora. Mundijal u Rusiji biće održan od 14. juna do 15. jula 2018. godine.

18:45 - Vejd: Lebrone, nikada te nisam video ovakvogKošarkaš Majamija Dvejn Vejd je sa igračem Klivlenda Lebronom Džejmsom osvojio dve titule prvaka dok su zajedno igrali za Hit, a igrali su zajedno u četiri uzastopna finala. Posle treće utakmice ovogodišnjeg finala plej-ofa NBA lige, koju je Klivlend dobio protiv Golden stejta 96:91 i poveo 2:1 u seriji, Vejd je intervjuisao Džejmsa."Igrao sam sa tobom četiri godine i video sam te u mnogim halama, ali nikada te nisam video ovakvog. Primećujem drugačiji fokus i pogled koji do sada nikad nisam", rekao je Vejd. Džejms briljira u finalnoj seriji, a koliko je važan za Kavse govori i pdoatak da je poentirao, asistirao ili kreirao 200 od 291 poena koliko je Klivlend ubacio u prve tri utakmice.

18:16 - Troicki i Sepi poraženi u dublu na turniru u ŠtutgartuSrpski teniser Viktor Troicki i njegov partner u dublu Italijan Andreas Sepi poraženi su danas u prvom kolu turnira u Štutgartu od hrvatsko-novozelandske kombinacije Matea Pavića i Majkla Venusa sa 1:2, u setovima 4:6, 6:3, 6:10. Srpsko-italijanska kombinacija poražena je posle tačno sat vremena igre. U prvom setu Pavić i Venus su u trećem gemu došli do brejka, što im je bilo dovoljno da taj period igre privedu kraju u svoju korist, dok je u drugom setu srpsko-italijanska kombinacija do brejka došla u četvrtom gemu. Treći set igran je kao produženi taj-brejk, a Hrvat i Novozelanđanin su triput oduzeli servis Troickom i Sepiju, te su tako izborili plasman u četvrtfinale u kom će se sastati sa četvrtim nosiocima Indijcem Rohanom Bopanom i Rumunom Florijanom Mergeom.

17:41 - Uhapšeni čelnik FIFA tražio da plati kaucijuJedan od sedamorice uhapšenih fudbalskih zvaničnika Svetske fudbalske federacije (FIFA) zatržio je danas da bude pušten uz kauciju tokom postupka ekstradicije SAD, saopštilo je Ministarstvo pravde Švajcarske. "Savezni krivični sud Švajcarske će ubrzo doneti odluku da li će okrivljeni morati da ostane u pritvoru tokom celog postupka ekstradicije ili može biti pušten uz plaćenu kauciju", navodi se u saopštenju. U saopštenju se ne navodi ko je zatražio da bude pušten uz plaćanje kaucije. U Cirihu su krajem maja uhapšeni potpredsednik Fife Džefri Veb i bivši zamenici Euhenio Figerado, Eduardo Li, Kostas Takas, Hulio Roča, Rafael Eskivel i Hose Marija Marin. Sjedinjene Američke Države imaju rok do 3. jula da formalno od švajcarskih vlasti zatraže izručenje sedmorice uhpšenih čelnika FIFA-e. Svetsku kuću fudbala je krajem maja pogodio korupcijski skandal. Čelnici FIFA-e optuženi su za primanje mita i rektiranje u periodu od 15 godina

17:05 - Aston Vila sprema novi ugovor za BentekeaEngleski premijerligaš Aston Vila ponudiće napadaču Kristijanu Bentekeu novi ugovor, potvrdio je danas izvršni direktor kluba Tom Foks. "Naravno da ćemo ponuditi Kristijanu novi ugovor, on je to igrama apsolutno zaslužio. Već smo produžili ugovor sa Fabijanom Delfom, i sada nam je cilj da zadržimo i Bentekea", rekao je Foks na konferenciji za medije. Benteke ima ugovor sa Aston Vilom na još dve sezone, a procenjuje se da izlazna klauzula za Belgijanca iznosi blizu 32 miliona funti. Prethodnih dana intersovanje za njega pokazao je Čelsi, nakon što je golovima direktno pomogao ekipi da i sledeće sezone igra u Premijer ligi. Benteke je ove sezone za Aston Vilu odigrao 32 utakmica i postigao 15 golova. Za reprezentaciju Belgije zabeležio je 21 nastup i sedam puta se upisao u listu strelaca.

16:22 - Janković u polufinalu dubla u HertogenbošuSrpska teniserka Jelena Janković i Ruskinja Anastasija Pavljučenkova plasirale su se u polufinale WTA turnira u Hertogenbošu. Srpsko-ruski par savladao je gruzijsko-rusku kombinaciju Oksana Kalašnjikova/Jevgenija Rodina sa 6:4, 6:4. Janković i Pavljučenkova igraće za mesto u finalu protiv uspešnijih iz duela u kojem se sastaju Mađarica Timea Baboš i Francuskinja Kristina Mladenović sa belgijsko-holandskim dublom Isalin Bonaventure/Demi Šuls. Turnir u Hertogenbošu igra se za nagrdani fond od 250.000 dolara.

16:09 - Kovač: Bio bih zadovoljan bodom protiv ItalijeSelektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Niko Kovač rekao je danas da je "tragično" za domaći fudbal što će se predstojeća utakmica sa Italijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati bez publike i da bi bio zadovoljan bodom iz tog duela. Fudbaleri Hrvatske u petak od 20.45 igraju u Splitu protiv Italije kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Utakmica će se igrati bez prisustva publike, pošto je Hrvatska kažnjena zbog nesportskog ponašanja navijača. Oni su tokom utakmice sa Norveškom (5:1) u martu uzvikivali rasističke parole, a pravili su i nerede tokom utakmice sa Italijom u Milanu prošlog novembra (1:1). "Tragično je za naš fudbal i naše ljude što navijačima neće biti dozvoljeno da prisustvuju utakmici. Zbog toga nam neće biti ugodno, ali nećemo imati izgovore ako ne ostvarimo dobar rezultat", rekao je Kovač, preneli su hrvatski mediji. Utakmicu će zbog povrede propustiti Luka Modrić, a Vedran Ćorluka zbog suspenzije."S obzirom na okolnosti, bio bih zadovoljan bodom protiv Italije", rekao je Kovač. Takođe, selektor Italije Antonio Konte ima problema sa sastavom, pošto kapiten reprezentacije golman Đanluiđi Bufon ima problema sa povredom lakta, koju je zadobio tokom utakmice finala Lige šampiona sa Barselonom, a Marko Verati je na treningu dobio udarac u list leve noge. "Hrvatska ima veoma dobar tim i to su dokazali na San Siru, ali mi moramo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Radimo na formacijama, moramo da igramo po sistemu koji odgovara igračima kojima raspolažem", rekao je Konte. U kvalifikacionoj Grupi H Hrvatska je prva sa 13 bodova, a Italija je druga sa dva boda manje.

15:37 - Potočnik preuzeo OlimpijuSlovenački košarkaški klub Olimpija iz Ljubljane saopštio je danas da je na mesto trenera postavila Gašpera Potočnika. Potočnik, koji radi kao pomoćnik Zdovcu u reprezentaciji Slovenije, potpisao je dvogodišnji ugovor sa Olimpijom. "Zahvalio bih se ljudima iz kluba na ukazanom poverenju, svestan sam da je ogroman izazov ispred mene, ali verujem u tim i sebe. Uradiću sve da budemo uspešni i da vratimo navijače na tribine jer se zbog njih igra košarka", rekao je Potočnik za zvaničan sajt kluba. Potočnik je od 2007. do 2010. godine bio pomoćni trener Olimpije, a 2013. osvojio je titulu prvaka Slovenije sa Krkom.

14:54 - Bivša olimpijska šampionka Fišbaher završila karijeruOlimpijska šampionka u superveleslalomu iz Vankuvera 2010. godine Austrijanka Andrea Fišbaher saopstila je danas da završava karijeru. Ona je objasnila da joj u trkama više ne pomaže ni maksimalna motivisanost kojom je "sve što je imala dala tom sportu". Fišbaher (29) osvojila je 2009. u Val D'Izeru titulu svetske šampionke u superveleslalomu, da bi godinu dana kasnije dosla do olimpijskog zlata u Kanadi pobedivši Slovenku Tinu Maze i Amerikanku Lindzi Von. Austrijska skijašica nije poslednjih sezona imala većih uspeha.

14:22 - Platini ne želi da se izjašnjava o kandidaturi za predsednika Fifa-ePredsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini odbio je da kaže da li namerava da se kandiduje za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa). Platini se danas u Parizu obratio medijima prvi put otkako je predsednik Fife Sep Blater podneo ostavku. On je konferenciju za novinare, povodom Evropskog prvenstva koje će se sledeće godine održati u Francuskoj, počeo rekvši da neće pričati o Fifi. "Neću doneti nikakvu političku odluku. Znam kuda želite da me povedete, ali neću tamo otići. Kada budem nešto znao, reći ću vam", rekao je Platini. Bivši kapiten i selektor reprezentacije Francuske danas se sastao sa predsednikom te zemlje Fransoom Olandom.

14:00 - Njukasl čeka MeklarenaEngleski premijerligaš Njukasl potvrdio je da su privremeni menadžer Džon Karver i njegov pomoćnik Stiv Stoun napustili klub, a da se očekuje dolazak bivšeg selektora Engleske Stiva Meklarena. "Odlučili smo nakon razgovora sa Karverom da je u obostranom interesu najbolje rešenje da sporazumno raskinemo ugovor i tako otvorimo put za novog menadžera da stvori svoj trenerski tim", rekao je direktor menadžmenta Njukasla Li Čarnli. Dugogodišnji član stručnog štaba tima sa Sent Džejms parka Karver preuzeo je ekipu u drugom delu sezone, pošto je Alen Pardju otišao u Kristal Palas. Pod njegovim rukovođenjem, tim je ostvario svega tri pobede i bio je do poslednjeg dana sezone u opasnosti da ispadne iz Premijer lige.

13:30 - Troicki u četvrtfinalu ŠtutgartaSrpski teniser Viktor Troicki plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Štutgartu. Troicki je danas u osmini finala nadigrao Nemca Aleksandra Zvereva 2:1, po setovima 6:3, 6:7, 6:3. Naš teniser igraće u četvrtfinalu sa pobednikom duela između Sema Grota i Felisijana Lopeza. ATP turnir u Štutgartu igra se za nagradni fond od 574.965 evra.

13:15 - Predsednik Lacija Lotito pod istragom zbog iznudePredsednik Lacija Klaudio Lotito pod istragom je zbog optužbi za iznudu. Kako je navedeno, Lotito je pod istragom DIGOS-a, italijanskog istražnog tela zaduženog za specijalne operacije, u vezi serije navoda o negalnim pozajmicama fudbalskim klubovima. Istraga je pokrenuta, pošto je policija snimila telefonski razgovor između Lotita i predsednika trećeligaške ekipe Iskija, Pina Jodićea. Kako se navodi, tužioci iz Napulja, koji vode istragu, danas su pretresli sedište Fudbalske federacije Italije (FIGC). Lotito je, pored toga što obavlja funkciju predsednika Lacija, trećeplasiranog protekle sezone, i član Upravnog odbora Serija A.

12:43 - FIFA odložila početak procesa kandidature za domaćina SP 2026.Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odložila je početak procesa kandidature za domaćina Svetskog prvenstva 2026. godine, posle navoda o korupciji prilikom izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine. Generalni sekretar Fife Žerom Valke rekao je danas da bi zbog trenutne situacije bilo "besmisleno" počinjati proces kandidature za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Odluka o domaćinu Mundijala 2026. godine trebalo je da bude doneta u maju 2017. godine u Kuala Lumpuru. Američko i švajcarsko tužilaštvo istražuju navode o korupciji prilikom dodeljivanja Svetskog prvenstva 2018. godine Rusiji i 2022. godine Kataru.

12:15 - Valke odbacio optužbe da je umešan u korupcijuGeneralni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke odbacio je optužbe za umešanost u korupciju, u vezi transakcije od deset miliona dolara koje su u centru istrage američkih pravosudnih organa. Američke vlastri vode istragu protiv optuženih za korupciju u vrhu FIFA - u vezi dodele organizacije Mundijala, koja je krajem maja dovela do hapšenja sedmorice čelnika FIFA, a potom i do ostavke predsednika te organizacije Sepa Blatera. Valke je odbacio optužbe za korupciju na konferenciji za novinare u ruskom gradu Samari, jednom od gradova gde će se igrati utakmice Mundijala 2018. Valke je takođe, ponovio da priprema Rusije za organizaciju SP 2018. teku po planu.

11:55 - Platini se sastao sa francuskim predsednikom OlandomPredsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini sastao se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Fransoom Olandom. Uz jordanskog princa Alija Bin el Huseina, Platini se smatra glavnim kandidatom za novog predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa). Bivši kapiten i selektor fudbalske reprezentacije Francuske, 59-godišnji Platini, se do sada nije oglašavao o tome. Predsednik Fife Sep Blater podneo je ostavku prošlog utorka, pet dana pošto je dobio svoj peti mandat, odnosno sedam dana od hapšenja nekolicine visokih funkcionera Fife u sklopu istrage američkog tužilaštva o korupciji u svetskoj kući fudbala.

11:33 - Simeone: Tevez bi bio idealan za AtletikoTrener madridskog Atletika Dijego Simeone smatra da bi fudbaler Juventusa Karlos Tevez bio idealno rešenje za klub. "Istina, nisam razgovarao sa Tevezom, ali znam da klub pregovara sa njegovim menadžerom", rekao je argentinski stručnjak. On je naglasio da bi svako poželeo da ima u svojim redovima igrača kakav je Tevez. "Tevez ima sve ono što je potrebno, a pre svega temperament i energiju koji su možda važniji od njegove sposobnosti da postiže toliko golova, koliko daje po sezoni. Bio bi idealno rešenje za Atletiko", rekao je Simeone.11:15 - Košarkašice Srbije sutra protiv Letonije startuje na EPŽenska košarkaška reprezentacija Srbije doputovala je u mađarski Sombatelj gde sutra počinje šampionat Evrope. Srbija će igrati u C grupi protiv Hrvatske, Letonije, Rusije i Velike Britanije, a prvi rival su Letonke. Izabranice Marine Maljković, četvrte sa prethodnog šampionata, žele da naprave korak dalje, ali i da se plasiraju u kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Riju. "Svesne smo naše uloge na šampionatu. Dolazimo kao četvrte u Evropi, bile smo osme na svetu. Cilj je ogroman, uložile smo dosta snage i energije i mislim da smo spremne za sve izazove", izjavila je centar Sara Krnjić. Meč između Srbije i Letonije igra se sutra od 16.30 sati.

11:00 - Brazilka Marta najbolji strelac SP za ženeBrazilska fudbalska reprezentativka Marta postala je danas, sa 15 golova, najbolji strelac svetskih prvenstava za žene. Brazil je danas pobedio Južnu Koreju sa 2:0, u utakmici prvog kola Grupe E na Svetskom prvenstvu u Kanadi, a Marta je u 53. minutu iz jedanaesterca postigla gol i postila najbolji strelac u istoriji Mundijala za žene sa 15 golova. Prethodni rekord od 14 pogodaka držala je Brigit Princ iz Nemačke. Marta je pet puta osvajala nagradu za najbolju fudbalerku sveta. Prvi gol za Brazil postigla je Formiga i tako sa 37 godina postala najstariji strelac u istoriji svetskih prvenstava za žene. Ona u Kanadi igra svoje šesto Svetsko prvenstvo10:39 - Akvilani napušta FiorentinuItalijanski fudbaler Alberto Akvilani napustiće ekipu Fiorentine na kraju meseca kada mu istekne ugovor sa klubom iz Firence, potvrdio je njegov agent. "Pričali smo sa upravom, ali njih trenutno više brine izbor trenera. Postoji interesovanje van Italije za Akvilanija, a njegova karijera govori sama za sebe, ima samo 31godinu i na vrhuncu je fizičke snage", izjavio je menadžer Andrea Di Macio. Italijanski vezista je prošle sezone zabeležio 34 nastupa i postigao jedan gol, a tokom karijere igrao za Romu, Liverpul, Juventus, Milan. Za reprezentaciju Italije odigrao 37 utakmica i pet puta se upisao u listu strelaca.10:15 - Ben Arfa konačno u NiciFrancuski fudbaler Hatem Ben Arfa konačno je kompletirao prelazak u Nicu. Ben Arfi je od januara bio blokiran transfer zbog kršenja pravila Međunarodne fudbalske federacije (FIFA). Ben Arfa se u januaru pridružio Nici, ali nije dobio dozvolu da igra jer se nisu ispoštovala pravila FIFA po kojima igrači ne smeju da nastupaju u istoj sezoni za više od dva kluba, što je bio njegov slučaj, s obzirom da je do tada već nastupao za Njukasl i Hal. Nica je saopštila da je prelazak Arfe u klub sada zvaničan, ne objavljujući detalje njegovog ugovora.09:50 - FIFA u decembru dobija Blaterovog naslednikaMeđunarodna fudbalska federacija (FIFA) najverovatnije će izabrati novog predsednika na vanrednim izborima u Cirihu 16. decembra. "Predstavnici svih 209 članica FIFA biće pozvani u Cirih da glasaju za novog predsednika', saopštio je za BBC izvor blizak FIFA. Dosadašnji predsednik FIFA Sep Blater podneo je ostavku dva dana nakon reizbora, posle korupcionaškog skandala koji je izbio prošlog meseca hapšenjem sedmorice zvaničnika te organizacije, pod optužbom za korupciju, na zahtev za izručenje američkih vlasti. Ipak, Blater je rekao da će ostati u kancelariji dok njegov naslednik ne bude izabran. "Konačna odluka o datumu predsedničkih izbora neće biti doneta pre jula, ali se veruje da je verovatna opcija - koju podržava Blater, polovina decembra", navodi BBC. FIFA je potvtrdila da će u julu biti održan vanredni sastanak Izvršnog komiteta na kojem će se odrediti datum izbora.09:19 - Bonaventura igra za ItalijuFudbaler Milana Đakomo Bonaventura pozvan je u reprezentaciju Italije za predstojeće utakmice sa Hrvatskom i Portugalom. Bonaventura, koji je do sada odigrao dve utakmice za državni tim, trenirao je prošle nedelje sa reprezentativcima, ali nije uspeo da uđe u ekipu. Selektor Italije Antonio Konte ga je ipak pozvao u tim kao moguću zamenu za Marka Veratija, koji ima problema sa povredom lista. Fudbaleri Italije u petak od 20.45 igraju u Splitu protiv Hrvatske, kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a četiri dana kasnije u Ženevi protiv Portugala prijateljsku utakmicu. 08:55 - Njukasl otpustio menadžera KarveraFudbalski klub Njukasl otpustio je trenera Džona Karvera i trenera u stručnom štabu Stiva Stouna. Karver je bio privremeni trener Njukasla a na klupi je zamenio Alana Pardjua, koji je otišao u Kristal Palas. Karver je preuzeo ekipu u januaru, 20 kola pre kraja Premijer lige i ostvario samo tri pobede. Crno-beli su u poslednjem kolu šampionata izborili opstanak, pobedom nad Vest Hemom od 2:0. On je u maju, nakon što je ekipa osvojila devet od mogućih 48 bodova rekada je najbolji trener u Premijer ligi, a fudbalera Majka Vilijamsona je optužio da je namerno dobio crveni karton u utakmici protiv Lestera, koju je Njukasl izgubio sa 0:3. Britanski mediji spekulišu da je najozbiljniji kandidat za novog trenera Njukasla bivši trener Derbija i bivši selektor Engleske Stiv Meklaren.08:30 - Jokanović preuzima Granadu?Bivši trener Votforda Slaviša Jokanović mogao bi da preuzme klupu Granade. Španski mediji navode da vlasnik Granade Đino Poco želi da smeni trenera Hosea Ramona Sandovala, a najveće šanse da ga naslede daju se Jokanoviću i Andrei Stramaćoniju, koji je nedavno napustio Udineze. Jokanović je otišao iz Votforda nakon što je obezbedio promociju u Premijer ligu jer nije dogovorio produžetak ugovora upravo sa Pocom, u čijem vlasništvu su dva pomenuta kluba, ali i Udineze.

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track