BLOG UŽIVO: Stevan Pletkosić 12. srpski sportista sa olimpijskom vizom
Foto: Fonet

Najnovije informacije iz sveta sporta

BLOG UŽIVO: Stevan Pletkosić 12. srpski sportista sa olimpijskom vizom

Fudbal -
Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

22:43 - Karlsrue odoleo u Hamburgu u baražu za BundesliguU prvoj utakmici baraža za mesto u Bundesligi između Hamburga i Karlsruea, nije bilo pobednika 1:1 (0:1). Gosti su poveli već u 4. minutu preko Heningsa. Do izjednačenja gosti su bili mnogo bolji rival, imali su nekoliko prilika a svakako da su najboje dve propustili za svega 20-ak sekundi kada su i Tores i Nazarov pogodili prečku u 53. minutu. U 73. minutu Iličević je doneo izjednačenje. Revanš meč se igra 1. juna u Karlsrueu.

22:31 - Stevan Pletkosić 12. srpski sportista sa olimpijskom vizomOsvajač bronzane olimpijske medalje u streljaštvu na Igrama u Barseloni 1992, Stevan Pletikosić, ostvario je olimpijsku kvotu na Svetskom kupu koji je danas počeo u Minhenu, u gađanju vazdušnom puškom. Učešće na takmičenju u Rio de Žaneiru, biće mu šesto na Igrama. Pletikosić je osvojio sedmo mesto u finalu, na olimpijskom strelištu, što mu je bilo dovoljno da se domogne jedne od tri vize za Rio. Pletikosić je sedmi srpski strelac sa olimpijskom vizom, a 12. srpski sportista.Pre njega, odlazak u Rio su obezbedili Jasna Šekarić, Andrea Arsović, Dimitrije Grgić, Ivana Maksimović, Milutin Stefanović, Damir Mikec (strelci), Velimir Stjepanović, Čaba Silađi, Arkadij Vjačanin (plivači), Ivana Španović i Asmir Kolašinac (atletičari).

21:17 - Jug i Barseloneta u polufinalu Fajnal siksa Evrolige Vaterpolisti dubrovačkog Juga i aktuelnog šampiona Evrope Barselonete plasirali su se u polufinale Fajnal siksa Evrolige, koji se održava u Barseloni, pošto su u četvrtfinalu pobedili mađarske predstavnike. Jug je svladao Eger sa 10:8 i u petak će igrati protiv riječkog Primorja za ulazak u finale. Barseloneta je bila bolja od Solnoka tek posle penala 4:3 (u regularnom toku 6:6), pa će sutra u polufinalu ići na Pro Reko.

20:59 - Steaua odbranila titulu prvaka RumunijeSteaua je osvojila 26. titulu prvaka Rumunije, a treću uzastopnu, pošto je u poslednjem prvenstvenom kolu osvojila bod na gostovanju CSMS Jasiju (0:0). Ekipi iz Bukurešta je bod bio dovoljan, čak i da je jedini konkurent ASA Targu Mureš pobedio Ocelul, a nije, već je kao domaćin poražen 1:2. Steaua je prvenstvo završila sa 71 bodom, a Targu Mureš sa dva boda manje. Odluka o prvaku zapravo je "pala" u pretposlednjem kolu kada je Targu Mureš kao gost poražen od Astre (1:3), čime je dozvolio Steaui da ga pretekne na tabeli i ujedno propustio priliku da osvoji prvu titulu u svojoj istoriji.

20:46 - Zimonjić ispao na startu u miks dublu na Rolan GarosuNenad Zimonjić i Ruskinja Elena Vesnina nisu uspeli da preskoče ni prvu prepreku na Rolan Garosu, iako su bili postavljeni za treće nosioce. Srpsko-ruski miks dubl je poražen od holendsko-rumonske kombinacije Mihaela Krajiček/Florin Mergea 6:4, 6:7(2), 8:10.Iako su dozvolili brejk već u prvom gemu prvog seta, Zimonjić i Vesnina su u nastavku zaigrali mnogo bolje i dobili prvi set sa 6:4. Drugi set je bio mnogo neizvesniji, igralo se gem za gem, do taj-brejka, gde je došlo do velikog pada u igri Zimonjića i Vesnine. Krajiček i Mergea su poveli sa 5:0, posle čega nije bilo povratka za srpsko-ruski tandem. U trećem setu, Krajiček i Mergea su bili za nijansu bolji i ipak uspeli da naprave preokret i izbore plasman u drugo kolo.

20:21 - Ana sutra od 11 sati sveti BojanuNajbolja srpska teniserka Ana Ivanović igraće u petak meč trećeg kola Otvorenog prvenstva Francuske protiv Hrvatice Done Vekić. Prvi reket Srbije i 18-godišnja Hrvatica sastaju se od 11 sati na terenu "Suzan Lenglen". Ivanović do sada nije igrala sa Vekićevom.Ana je prve dve rivalke na Rolan Garosu, Kazahstanku Jaroslavu Švedovu i Japanku Misaki Doi, pobedila posle preokreta. Vekićeva je do sada eliminisala Francuskinju Karolinu Garsiju i Srpkinju Bojanu Jovanovski. Dakle, Ivanovićeva ima priliku da "osveti" zemljakinju.

19:15 - Tibodou otkaz, "pljuvačina" i devet miliona dolaraČikago Bulsi od danas su u potrazi za novim trenerom, pošto je Tom Tibodo (57) otpušten zbog neslaganja sa čelnicima kluba. Čikago je ispao od Klivlenda u polufinalu plej-ofa Istočne konferencije, ali su američki mediji mnogo pre toga najavljivali ovakav epilog. Predsednik Bulsa Džeri Rajnsdorf izdao je neuobičajeno opširno saopštenje za ovakve prilike, u kome je, takođe neuobičajeno, uputio niz kritika na račun Tibodoa, koji je u Čikagu radio za relativno skroman novac i pravio dobre rezultate, s obzirom na veliki broj povreda ključnih igrača, u prvom redu Derika Rouza...Tibodo je pet godina bio trener Čikaga. Za otkaz dobijen dve godine pre isteka ugovora biće obeštećen sa ukupno devet miliona dolara.

18:35 - Fink novi trener AustrijeBivši fudbaler minhenskog Bajerna Tornsten Fink izabran je za novog trenera bečke Austrije u naredne dve sezone. Fink će preuzeti kormilo od privremenog trenera Andreasa Ogrisa, koji je vodio kub otkako je u martu smenjen Gerald Baumgartner. "Finkova posvećenost klubu nam je izuzetno važna, s obzirom na njegov ugled i iskustvo", rekao je sportski direktor Austrije Franc Volfart i dodao da je Fink pokazao da može da stvori tim od mešavine iskustva i mladosti. Fink je u karijeri trenirao Ingolštat, Bazel, Hamburg i Apoel iz Nikozije. Kao igrac Bajerna, Fink je osvojio četiri titule prvaka Nemačke, kao i Ligu šampiona 2001. godine. Austrija je deveta u nacionalnom šampionatu, a u sredu igra u finalu Kupa Austrije protiv aktuelnih šampiona Salcburga.

17:41 - Blažič: Na dobrom smo putu da zadržimo prvo mestoKošarkaš Crvene zvezde Jaka Blažič rekao je danas da očekuje da ekipa pobedom nad FMP Železnikom u 12. kolu Superlige zadrži maksimalan učinak u domaćem prvenstvu. "FMP je veoma mlad i talentovan tim. Krasi ih brza igra sa dosta šuteva za tri poena i ako ih krene mogu da budu veoma nezgodni. Moraćemo da budemo veoma čvrsti i pokretljivi u odbrani kako im ne bismo dozvolili otverene šuteve. Igraju veoma borbeno, a na takvu njihovu igru odgovorićemo još većom agresijom. I u ovom meču imamo ulogu favorita, potrudićemo se da je opravdamo i zabeležimo još jednu pobedu", rekao je Blažič za klupski sajt.Blažič je rekao da su crveno-beli na dobrom putu da završe na prvom mestu pred početak plej-ofa. "Finiš sezone se polako bliži. Na dobrom smo putu da zaržimo prvo mesto do kraja ligaškog dela takmičenja, što će nam omogućiti prednost domaćeg terena u plej-ofu. To je bio naš cilj i daćemo sve od sebe da ga ostvarimo", naveo je bek Zvezde. On je istakao da njegov tim neće potceniti FMP, kao i ostale rivale u ligi. "U prošlom kolu protiv Konstantina imali smo izvanredan pristup. Nijednog trenutka nismo potcenili protivnika od koga smo objektivno kvalitetniji i kao posledica svega usledio je veoma ubedljiv trijumf. Igrali smo veoma angažovano svih 40 minuta i takav odnos prema igri moraćemo da ponovimo i u duelu sa FMP-om", zaključio je slovenački reprezentativac. Utakmica 12. kola Superlige između FMP Železnika i Crvene zvezde igra se sutra od 20 sati.

17:07 - Platini: Blater je loša slika FIFA, mora da odePredsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je danas da je zahtevao od prvog čoveka FIFA Jozefa Blatera da napusti funkciju, ali da je Švajcarac to odbio. "Do skoro nije mogao da izgubi, ali sada su se stvari promenile i mislim da je dosta bio na čelu FIFA. Ljudi više ne žele da Blatera za predsednika i tražio sam od njega da ode, ali odgovorio mi je da je prekasno. Blater daje lošu sliku o FIFA", rekao je Platini. Nekadašnji francuski fudbaler istakao je da mu nije bilo lako da od Blatera zatraži odlazak jer su dugogodišnji prijatelji. "Nije lako reci prijatelju da mora da ode i tužan sam zbog toga. Bilo je mnogo skandala, a FIFA nije uspela da sprovede reforme, iako svuda ima loših ljudi". Platini je dodao da će većina evropskih delegata na sutrašnjem izboru za predsednika FIFA dati glas Blaterovom protivkandidatu - jordanskom princu Aliji bin al-Huseinu. "On je ambiciozan i mlad i mislim da može mnogo da doprinese. Problem je što nema podršku regiona, ali verujem da će Blater izgubiti", zaključio je Platini.

16:39 - Stamenković novi trener NapretkaFudbalski klub Napredak iz Kruševca imenovao je danas Ljubišu Stamenkovića za novog trenera, objavljeno je na sajtu kluba. Stamenković će na klupi Napretka zameniti Slavka Matića, koji je dobio dobio otkaz posle poraza od Rada (3:2) u poslednjem kolu Superlige. On će debitovati u prvom utakmici baraža protiv Metalca, koja je na programu u subotu u Gornjem Milanovcu od 19 sati."Veliki izazov za mene. Voleo bih da igramo baraž za Evropu, a ne za opstanak, ali takav je trenerski posao. Nije vreme za velike priče već za obična dela koja su u ovom trenutku pobeda u baražu i opstanak", rekao je Stamenković na predstavljanju. Stamenković je tokom karijere bio trener Napretka, a radio je radio još u Mladom Radniku iz Požarevca, Mladenovacu, Timoku, Sevojnu, Bežaniji i užičkoj Slobodi.

16:09 - Mark Gasol propušta EvrobasketKošarkaš Memfisa Mark Gasol rekao je danas da se najverovatnije neće odazvati pozivu reprezentacije Španije za predstojeće Evropsko prvenstvo. "Odluka da li ću igrati na prvenstvu Evrope je usko povezana sa mojom budućnošću. Igrao sam za reprezentaciju 14 godina i možda je došlo vreme da odmorim. Još nisam pričao sa selektorom", rekao je Gasol za španske medije. Novom selektoru Serđu Skariolu su ranije nastup na prvenstvu Evrope zbog povreda otkazali Hoze Kalderon i Riki Rubio. Gasol je ove sezone u NBA ligi prosečno beležio 19,7 poena, 10,3 skokova i 4,5 asisitencija. Španija će igrati u B grupi u Berlinu sa reprezentacijama Srbije, Nemačke, Turske, Italije i Islanda.

15:50 - Sponzori Fife: Preispitaćemo naša sponzorstvaNekoliko sponzora Svetske fudbalske federacije i predstojećeg Mundijala 2018. godine u Rusiji saopštilo je da prate razvoj događaja u toj organizaciji, koju je pogodila korupcionaška afera i da razmatraju da ;povuku sponzorstva. Koka-kola, Adidas, Kia Motors i Viza su saglasni u oceni da je "korupcija nešto što veoma narušava ugled Fife i Svetskog prvenstva". Najoštrija u svom saopštenju bila je Viza, koja je izrazila očekivanje da će Fifa preduzeti brze i hitne korake u rešavanju problema. "Ukoliko Fifa ne krene u obnovu kulture fudbala sa jakim etičkim praksama, mi ćemo preispitati naše sponzorstvo", navela je u saopštenju Viza. Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Fife. U Cirihu se održava dvodnevni Kongres Fife, a sutra bi trebalo da se održe izbori za predsednika te organizacije, na kojima je favorit za pobedu aktuelni prvi čovek svetske kuće fudbala Sep Blater. Stavovi sponzora nisu nešto što Fifa može da ignoriše, jer sponzorstva čine skoro trećinu prihoda svetske kuće fudbala. Od 2011. do 2014. ta suma je iznosila 5,7 milijardi dolara.15:18 - Kameron traži da Blater odeBritanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater trebalo da se povuče, zbog korupcionaškog skandala koji trese tu organizaciju. Švajcarska policija uhapsila je u sredu sedmoricu zvaničnika FIFA optuženih za korupciju, po zahtevu američkih vlasti za izručenje. Kameron je na predstojećim izborima za prvog čoveka FIFA podržao Blaterovog protivkanddata jordanskog princa Ali bin al Huseina. "Fudbalska asocijacija Engleske (FA) i mi podržavamo kandidaturu princa Alija", rekao je portparol Kamerona. Izbori za predsednika FIFA održavaju se u petak u Cirihu na kongresu FIFA, iako ima zahteva da se oni odlože.

14:58 - Benitez: Odlazim iz NapolijaŠpanski trener Rafael Benitez saopštio je da u narednoj sezoni neće predvoditi Napoli i tako otvorio mogućnost da će preuzeti Real. "Utakmica protiv Lacija u nedelju će biti moja poslednja na klupi Napolija. Uvek je teško napustiti mesto gde se ljudi prema tebi ophode lepo. Jasno je da je moje vreme na klupi Napolija došlo do kraja... Sada je vreme nađem novi klub koju ću predvoditi u budućnosti", rekao je Benitez. Španac je u Napoli došao na leto 2013, a s klubom je prošle sezone osvojio titulu u Kupu Italije. Real Madrid je u ponedeljak otpustio trenera Karla Anćelotija, a mediji poslednjih dana spekulišu da bi Benitez mogao da preuzme "kraljevski klub". 14:30 - Karolina Voznijacki eliminisana sa Rolan GarosaDanska teniserka Karolina Voznijacki eliminisana je sa Otvorenog prvenstva Francuske, pošto je u drugom kolu poražena od Nemice Julije Gerges sa 0:2, u setovima 4:6, 6:7. Voznijacki, koja je bila peti nosioc na Rolan Garosu, imala je dosta problema na svoj servis. Nemica je tokom meča napravila četiri brejka, dok je Dankinja samo dvaput uspela da uzvrati istom merom. Gerges, 72. teniserka na WTA listi, odigrala je veoma dobar meč, a zabeležila je čak 39 direktno osvojenih poena, naspram 16 vinera Voznjacki. Gerges je taj-brejk drugog seta dobila sa 7:4. Nemica će se u trećem kolu Rolan Garosa igrati sa Amerikankom Irinom Falkoni, koja u drugom kolu dobila Bugarku Irinu Karantčevu sa 2:1 u setovima.

14:10 - Maradona: Uživao sam dok sam gledao hapšenje čelnika FIFA-eLegenda argentinskog fudbala Diego Maradona rekao je da je uživao dok je gledao hapšenje čelnika FIFA, optuženih za korupciju. Švajcarska policija uhapsila je u sredu u Cirihu, po zahtevu američkih vlasti za izručenje zbog korupcije, sedmoricu zvaničnika FIFA. Maradona, koji je sa Argentinom osvojio titulu svetskog prvaka 1986. godine, a čija je karijera obeležena skandalima sa alkohilizmom i zavisnošću od narkotika, dugogodišnji je kritičar FIFA i njenog predsednika Sepa Blatera. "Vreme je da se FIFA suoči sa istinom. Govorili su da sam lud, ali je sada jasno šta je prava istina i uživam u njoj", rekao je Maradona. Američke vlasti saopštile su da je ukupno devet fudbalskih zvaničnika i pet predstavnika sportskih medija optuženo da je primilo mito od više od 150 miliona dolara. 13:53 - Blater pozdravio istragu američkih i švajcarskih vlastiPredsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater pozdravio je istragu i akciju američkih i švajcarskih vlasti, kao svojevrsno iskorenjivanje loših stvari u FIFA. Švajcarska policija uhapsila je u sredu sedmoricu zvaničnika FIFA optuženih za korupciju, po zahtevu američkih vlasti za izručenje. "Ovo je težak trenutak za fudbal, navijače i FIFA kao organizaciju. Razumemo razočarenje koji su mnnogi izrazili i znam da će ovi događaji uticati na opšte mišljenje o nama", rekao je Blater. On je naglasio da pozdravlja istragu koju vode SAD i švajcarske vlasti i dodao da veruje da da će se time ojacati mere iskorenjivanja loših stvari koje postoje u fudbalu, a koje je FIFA već preduzela.

13:34 - Blater sazvao sastanak sa kontinentalnim asocijacijamaPredsednik Svetske fudbalske federacije Fifa Sep Blater sazvao je hitan sastanak sa kontinentalnim asocijacijama povodom korupcijske afere koja je pogodila svetsku kuću fudbala. Potparol FIFA-e Delija Fišer izjavio je da je Blater sazvao sastanak sa predstavnicima svih kontinentalnih fudbalskih asocijacija, kako bi raspravili o trenutnoj situaciji. Evropska fudbalska unija (UEFA) je juče predložila da se izbori za predsednika FIFA-e, zakazani za sutra, odlože za šest meseci, ali Blater za sada uspeva da odoli pritiscima. Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera FIFA-e.

13:15 - Gaćinović jedva čeka da počne SPOmladinski reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović rekao je da bi bio presrećan kada bi posle evropske osvojio i svetsku titulu, ali da je glavni cilj ekipe plasman u osminu finala Svetskog prvenstva na Novom Zelandu. Gaćinović je bio najmlađi član tima koji je 2013. godine osvojio EP u Litvaniji, a sada veruje da Srbija može da ponovi uspeh. "Moramo da budemo veoma oprezni i da ne upadnemo u euforiju, koja nikako nije dobra. Naš prvenstveni cilj je da prodemo grupu, koja je izuzetno teška, možda i najteža na prvenstvu. Dosta ljudi u Srbiji prica o finalu, tituli, ali ja dobro znam koliko je to teško jer sam bio deo ekipe koja je osvojila zlato u Litvaniji. Ova generacija ima kvalitet za najveća dela, ali biće nam potrebno mnogo sreće, koncentracije, odlučivaće detalji", rekao je Gaćinović. Omladinci Srbije do 20 godina šampionat sveta otvaraju duelom protiv Urugvaja u nedelju od 6 sati po srpskom vremenu.13:00 - Ćurčić u subotu saopštava spisak za Azerbejdžan i DanskuSelektor fudbalske reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić u subotu će objaviti spisak igrača za prijateljski meč sa Azerbejdžanom i duel sa Danskom u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Srbija će 7. juna u austrijskom Sent Peltenu, od 17 sati, odigrati prijateljski duel sa Azerbejdžanom, koji predvodi selektor Robert Prosinečki, dok je meč sa Danskom na programu 13. juna na Parken stadionu u Kopenhagenu, od 20.45 sati.12:45 - Jovanovski i u dublu završila učesće na Rolan GarosuSrpska teniserka Bojana Jovanovski eliminisana je u prvom kolu Rolan Garosa u konkurenciji dublova, pošto je u paru sa Čeng Lijang iz Kine poražena od francusko-slovenačke kombinacije Karoline Garsija/Katarina Srebotnik sa 6:2, 6:2. Garsija i Srebotnik, koji su postavljene za osme nosioce, u narednoj rundi igraće protiv Rumunke Irine-Kamile Begu i Lare Aruabarene iz Španije. Jovanovski je juče u singlu završila učesće na Otvorenom prvenstvu Francuske, nakon što je u drugom kolu izgubla od 18-godišnje Hrvatice Done Vekić. Ukupni nagradni fond Rolan Garosa iznosi 28 miliona evra. 12:32 - Švajcarsko državno tužilaštvo: Još uvek nećemo saslušati BlateraPredsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater za sada neće biti saslušan povodom korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju, saopštilo je Državno tužilaštvo Švajcarske. "U istrazi koju sprovodimo još nemamo u planu da saslušavamo Blatera. Ako dođe do toga, javnost će biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju tužilaštva. Švajcarska policija uhapsila je juče sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji i pranje novca, koju započeo Savezni sud u Njujorku. U Cirihu se danas i sutra održava Kongres Fife, a sutra bi trebalo da se održe predsednički izbori na kojima je glavni kandidat za pobedu Sep Blater. 12:10 - Bošković: Uloga autsajdera razlog da pokažemo inatSelektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Saša Bošković rekao je da je nacionalni tim autsajder protiv Rumunije, ali i da ima veliki motiv da se plasira na prvenstvo sveta u Danskoj. Rukometašice Srbije će u baražu protiv Rumunije nastupati bez četiri najbolje igračice Andree Lekić, Sanje Damnjanović, Katarine Tomašević i Dragane Cvijić zbog sukoba sa selektorom. "Cvijićeva je povređena, ali ne bih puno pričao o devojkama koje nisu tu. Iz rumunske perspektive, Srbija je autsajder. Po njima jesmo totalni autsajderi, ali to je razlog više da pokažemo veće htenje, inat i želju. Moramo da budemo pametni i ne sumnjam da će devojke odigrati borbeno, ali ne brzopleto", rekao je Bošković. Prvi utakmica baraža između Srbije i Rumunije igra se 6. juna u Kraljevu, dok je sedam dana kasnije na programu revanš u Klužu.11:51 - Kuerten predaje pehar na RGBivši brazilski teniser Gustavo Guga Kuerten dodeliće pehar pobedniku ovogodišnjeg Rolan Garosa, saopštili su organizatori. Kuerten se na pariskoj šljaci oseća kao kod kuće, pošto je titulu na drugom Gren slemu sezone osvajao tri puta - 1997, 2000. i 2001. godine. Osim toga, Brazilac je u karijeri osvojio još 19 titula, ali ni na jednom Gren slemu nije došao dalje od četvrtfinala.

11:30 - Fabijus: Odložiti izbore u FIFA-iFrancuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus založio se danas za odlaganje predsedničkih izbora u Fifi nakon hapšenja funkcionera tog tela u Cirihu. "Godinama postoje optužbe o korupciji u tom miljeu. Bilo bi razumno da malo sačekamo, da vidimo šta je osnovano, šta nije, a zatim da se odlučuje o zvaničnicima", rekao je šef francuske diplomatije. On je rekao da govori za sebe, ali i da mu se to čini kao razumna odluka. Izbori u Fifi treba da se održe sutra. Sadašnji predsednik Sep Blater je favorit da osvoji svoj peti četvorogodišnji mandat.

11:11 - Dodić sutra objavljuje spisak za EP u ČeškojSelektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Dodić objaviće sutra spisak igrača za šampionat Evrope u Češkoj.Srbija je do finalnog turnira i mesta među osam najboljih selekcija Starog kontinenta stigla briljantnom pobedom u baražu protiv favorizovane Španije, pod vođstvom sadašnjeg selektora A tima Radovana Ćurčića, a u Češkoj će pokušati da napravi korak više i plasman u polufinale obezbedi mesto na Olimpijskim igrama u Riju.Srbija će igrati u A grupi, u Pragu, sa selekcijama Nemačke, Češke i Danske.Šampionat se održava od 17. do 30. juna.

10:50 - Krihovijak: Lep je osećaj postići gol u finalu LEFudbaler Sevilje Gržegorž Krihovijak rekao je da je fantastičan osećaj postići gol i osvojiti trofej LE u domovini. Poljski fudbaler je na stadionu u Varšavi bio strelac izjednačujućeg gola u 28. minutu u pobedi protiv Dnjepra (3:2) u finalu Lige Evrope, što je "berberima" četvrti trofej u istoriji tog takmičenja. "Neverovatna noć. Radili smo naporno tokom celog meča i na kraju došli do pehara. Veoma sam srećan zbog gola, posebno što ih retko postižem, ali je sudbina htela da budem strelac u Varšavi. Kada sam došao u Sevilju jedina želja bila mi je da igramo u finalu LE u Varšavi", rekao je Krihovijak. 10:21 - Rusija kritikuje SAD zbog hapšenja u FIFAMinistarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je SAD zbog hapšenja sedmorice čelnika Svetske fudbalske federacije (FIFA) u Švajcarskoj. Švajcarske vlasti su u Cirihu, na zahtev SAD, uhapsile sedmoricu čelnika FIFA, a ukupno 14, uključujući i predstavnike dve neimenovane kompanije, terete za korupciju. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksander Lukaševič rekao je da je to "hapšenje još jedan slučaj nelegalne ekstrateritorijalne primene američkog zakona". Švajcarsko tužilaštvo je otvorilo istragu i o procesu dodeljivanja Mundijala Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, član Izvršnog komiteta FIFA, rekao je da "Rusija nema šta da krije i da je spremna da pokaže sve što je potrebno".10:03 - Berdih: Poznanstvo prestaje na terenuNajbolji češki teniser Tomaš Berdih izjavio je posle trijumfa nad Radekom Štepanekom da se na terenu zaboravljaju prijateljstva. Berdih je u češkom derbiju slavio protiv Štepaneka sa 6:3 6:7(7) 6:3 6:3 i plasirao se u treće kolo Rolan Garosa. "Osećaj da se poznajemo je nešto što nestane kada izađemo na teren, obojica se trudimo da pobedimo. Sve što mogu da kažem jeste da je Radek pružio sjajnu partiju s obzirom na to koliko je pauzirao. Vratio se veoma jak, igra dobar tenis i samo mu želim da ostane zdrav u nastavku sezone i karijere. Stvarno smo se snažno borili i osećao sam se veoma dobro tokom meča. Važno je što sam pobedio i što ću biti spreman za sledećeg protivnika", rekao je Berdih.09:39 - Kvins Park Rendžers otpustio devetoricu igračaNekadašnji fudbalski reprezentativci Engleske Rio Ferdinand i Šon Rajt Filips napustili su ekipu Kvins Park Rendžersa, objavljeno je na sajtu kluba. Pored njih londonski klub zahvalio se na saradnji Ričardu Danu, Bobiju Zamori, Džoiju Bartonu i Brajanu Marfiju, dok su se s pozajmica u klubove vratili Maurisio Isla, Niko Kranjčar i Mauro Zarate. "Želimo da se zahvalimo igračima na svemu učinjenom za naš klub i da im poželimo mnogo uspeha u budućnosti", stoji u saopštenju na sajtu kluba. Kvins Park Rendzers nije uspeo da sačuva premijerligaški status pošto je završio na poslednjem mestu i sledeće sezone igraće u Čempionšipu.09:20 - Blater: Teško vreme za fudbalPredsednik FIFA Sep Blater oglasio se saopštenjem povodom hapšenja visokih zvaničnika njegove organizacije istakavši da pozdravlja istragu o korupciji. U sredu je u Cirihu, gde je u petak zakazan Kongres FIFA na kojem bi trebalo da bude biran novi predsednik, uhapšeno 14 pojedinaca koji su optuženi za uzimanje mita. "Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i organizaciju FIFA. Razumemo razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide", saopštio je Blater. Američke i švajcarske vlasti saopštile su da čelnici FIFA skoro 25 godina učestvuju u korupciji na svim nivoima organizacije, te da su za to vreme uzeli oko 150 miliona dolara mita.

08:51 - Voriorsi posle 40 godina u finalu!Košarkaši Golden Stejta plasirali su se u finale NBA lige, pošto su u finalu Zapadne konferencije pobedili Hjuston sa 4:1 u seriji. Golden Stejt je na svom terenu pobedio Hjuston sa 104:90 i tako se plasirao u prvo finale posle 40 godina. Golden Stejt je do pobede u ovom duelu predvodio je MVP lige Stefon Kari sa 26 poena, a Herison Barns postigao je 24. U ekipi Hjustona, koji je bolje počeo utakmicu i vodio sve do sredine druge četvrtine, istakao se Dvajt Hauard sa 18 poena i 16 skokova, a Džejson Teri i Kori Bruer postigli su po 16. Golden Stejt će u finalnoj seriji NBA lige, koja počinje 4. juna, imati prednost domaćeg terena, a sastataće se s Klivlendom, koji je u finalu Istočne konferencije savladao Atlantu sa 4:0.

http://www.youtube.com/watch?v=JxFrpQvCQiI

08:30 - Jokanović preuzima Sanderlend?Srpski fudbalski stručnjak Slaviša Jokanović mogao bi da preuzme Sanderlend. Holanđanin Dik Advokat je napustio klupu Sanderlenda, a mediji na Ostrvu navode da bi Jokanović mogao da ga nasledi. Jokanović je napustio Votford pošto nije dobio poboljšani ugovor. Votford je Jokanoviću ponudio samo za 1.000 funti nedeljno jači ugovor u odnosu na sadašnji. Srpski trener je do sada zarađivao 450.000 godišnje, a nakon promocije u Premijer ligu tražio je trostruko veću platu, odnosno, milion i po funti godišnje. Jokanović je insistirao i na trogodišnjem ugovor, posebno što će klub ulaskom u viši rang zaraditi 130 miliona funti, ali je predsednik Đanpaolo Poco to odbio.

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track