BLOG UŽIVO: Zdravko Mamić odbio pare za kauciju
Foto: Beta

Najnovije informacije iz sveta sporta

BLOG UŽIVO: Zdravko Mamić odbio pare za kauciju

Fudbal -
Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

19:27 - Rastavac predvodi selekciju do 23 godine protiv KataraFudbalska reprezentacija Srbije za igrače do 23 godine odigraće 22. decembra u španskom gradu Herezu prijateljsku utakmicu sa Katarom, a nacionalni tim predvodiće trener Radničkog iz Niša Milan Rastavac. "Mnogo godina sam proveo u Savezu i osećam obavezu da uvek budem od pomoći ukoliko dobijem ponovo poziv kao što je sada slučaj. Naravno da je za svakoga izazov sesti na klupu reprezentacije svoje zemlje i sve ovo doživljavam kao jedno lepo priznanje", rekao je Rastavac, a prenosi Fudbalski savez Srbije (FSS). Utakmica protiv Katara će biti poslednji duel neke srpske selekcije u 2015. godini. "Ovaj meč sa Katarom dolazi u pauzi domaćeg šampionata tako da mogu maksimalno da mu se posvetim. Sama akcija, naravno, ima svoj cilj a to je da se provere odredjeni igrači koji bi mogli u perspektivi da konkurišu za mladu ili A reprezentaciju. Svi igrači imaće motiv da u dresu nacionalnog tima sebe preporuče za eventualno neke buduće akcije, a bez obzira što utamica nije takmičarskog karaktera, imaće obavezu da srpski fudbal reprezentuju na najbolji mogući način", kazao je Rastavac. Na spisku neće biti aktuelnih "A" i mladih reprezentativaca, već biti formirana uglavnom od igrača iz Super lige Srbije. "Želja nam je da proverimo igrače koji mogu biti perspektiva za 'A' i mladu reprezentaciju, uglavnom pojedince iz domaće lige, ali u planu su i neki igrači iz inostranih klubova koji su već bili selektirani, ali zbog raznoraznih razloga bili su u drugom planu", rekao je direktor mladjih selekcija FSS Mitar Mrkela. On je dodao da je Rastavac rezultatima sa Radničkim zaslužio priliku u FSS da predvodi neku od selekcija. Utakmica Katar – Srbija igraće se 22. decembra u Herezu od 12.00.

18:42 - Umesto u Zvezdu otišao u BazelSpekulisalo se da je Zvezda zainteresovana za mladog reprezentativca Slovenije Andraža Šporara, ali od tog transfera neće biti ništa, pošto je 21-godišnji fudbaler ljubljanske Olimpije Andraž Šporar prihvatio je ponudu švajcarskog Bazela i sa ovim klubom potpisao je ugovor do leta 2020. godine. Vrednost transfera se procenjuje na oko tri miliona švajcarskih franaka, a talentovani napadač je po obavljenom poslu izrazio veliko zadovoljstvo što će narednih godina braniti boje Bazela.

17:57 - Zdravko Mamić odbio pare za kaucijuIzvršni predsednik Dinama Zdravko Mamić, optužen za finansijske malverzacije, moći će da se brani sa slobode nakon što uplati kauciju od 1,8 miliona evra (14 miliona kuna), ali neće moći da kontaktira sa svedocima, niti da obavlja funkciju u klubu. Mamić na slobodi neće smeti da kontaktira čak ni sa rođenim bratom Zoranom, koji je na funkciji trenera Dinama."Zahvaljujem svima koji su podržali klub i mene lično u ovim teškim trenucima. Takođe, zahvaljujem se svima koji su sakupili pare za kauciju, ali odbijam da prihvatim taj novac jer mislim da ne treba nikog da izlažem takvom opterećenju. Kauciju ću pokušati da platim nekretninama svojih prijatelja. Siguran sam da će uprava Dinama i svi zaposleni bez ikakvih problema nastaviti da rade u ostvarenju svih ciljeva koje smo zajedno planirali. Ja sam prisiljen da nastavim s pravnom bitkom za sebe i svoju porodoicu, ali i za Dinamo, sa verom u konačnu pobedu”, poručio je Zdravko Mamić.

17:27 - Gošić: Dodatna inspiracija protiv Novog PazaraTrener Jagodine Miljojko Gošić izjavio je danas da će njegov tim dati sutra protiv Novog Pazara "sve od sebe" kako bi napravili dobar rezultat. "Poštujemo domaćina i jednu fudbalsku sportsku atmosferu koja se uvek iznosi na teren Novog Pazara, ali naši momci imaju dodatnu inspiraciju da se u takvim utakmicama izdignu i da odigraju najbolje", rekao je Gošić na konferenciji za novinare. Jagodina se sutra u zaostaloj utakmici 19. kola Superlige Srbije sastaje sa Novim Pazarom. Susret je važan i za jedan i za drugi tim. Gošić je kazao da potpuno veruje u svoj tim i u ostvarenje ciljeva. "Siguran sam da će i sutra dati sve od sebe. Ako tako budu uradili, a hoće, biće to dobra fudbalska priča i mislim da možemo napraviti dobar rezultat u Novom Pazaru", rekao je Gošić. Fudbaler Jagodine Miloš Deletić je kazao da Jagodina gostuje jednom timu koji igra dugi niz godina jako dobro kod kuće. "Imaju iskusan tim i može se reći da igraju na sve ili ništa. Mi imamo imperativ da pružimo dobre partije kao što smo ih pružili u prethodnih par utakmica i da stremimo ka onom cilju koji je zacrtan još na početku sezone a to je sredina tabele", izjavio je Deletić.

16:51 - Neverovatno: Nejmar prvi iz Barselone sa nagradom za igrača mesecaNeverovatno, ali istinito. Otkako je 2013. godine ustanovljena nagrada za najboljeg igrača meseca u Primeri, nijedan fudbaler Barseone je nije dobio. Sve do novembra 2015. Nejmar je proglašen igračem prošlog meseca. Brazilac je sjajno igrao u odsustvu povređenog Mesija, ali je sa odličnim partijama nastavio i po povratku Argentinca u tim. Najbolji je strelac ekipe, a tokom novembra postigao je pet golova na tri utakmice.

16:15 - Parker: Bobi dominirao kao u EvroligiPlejmejker San Antonio Sparsa Toni Parker pohvalio je Bobana Marjanovića posle dobre partije srpskog centra u pobedi nad Filadelfijom.“Oseća se opuštenije, možda je na gostujućem terenu bilo manje pritiska jer ponekad kod kuće očajnički želiš da odigraš dobro. Sada je igrao kao u Evroligi prošle godine kada sam ga gleda – tamo je dominirao, sada igra dobro“, rekao je Parker.Američke novinare začudilo je i što je srpski centar pogodio nekoliko šuteva sa distance. “Znao sam da pogađa šuteve. Igram sa Evropljanima svako leto, poznavao sam Bobana pre nego što je došao ovde“, dodao je Parker. Marjanović je upisao 18 poena (8-10 iz igre, 2-2 penali za 17 min), 4 skoka, asistenciju i po 2 ukradene i izgubljene lopte, a pohvale su stigle i od trenera Grega Popovića. “Bila je to njegova noć, donosio je odlične odluke tokom utakmice, impresionirala me je i njegova borbenost u reketu, kao i brza tranzicija u pravcu odbrana-napad. Bio je sjajan“, kaže Pop. Sledeću utakmicu Sparsi igraju sa Torontom u gostima i videćemo hoće li Marjanović dobiti šansu da zaigra protiv Bijomba i Nogeire, s obzirom na to da je Valančunas i dalje povređen.15:35 - Partizan potpisao ugovore sa trojicom junioraKošarkaški klub Partizan objavio je da su juniori Slobodan Jovanović, Ivan Bojanić i Nikola Tanasković potpisali prve profesionalne ugovore.Članovi juniorskog tima Partizana, lidera grupe A u ligi Srbije, obavezali su se na četvorogodišnju saradnju sa crno-belima."Oni već nekoliko meseci treniraju sa izabranicima Petra Božića i nastupaju za juniorski sastav. U narednom periodu, Jovanović, Bojanić i Tanasković će nastaviti sa vrednim radom i pokušati da se izbore za šansu među seniorima", navodi se na zvaničnom sajtu kluba. Jovanović igra na poziciji dva, dok su Bojanić i Tanasković pretežno krilni centri.

14:53 - Murinjo: Abramovič se ne menja kako vetar duvaMenadžer Čelsija Žoze Murinjo rekao je da je optimista po pitanju plasmana u osminu finala Lige šampiona i ostanka u klubu.Fudbaleri Čelsija u sredu od 20.45 na Stamford Bridžu igraju protiv Porta utakmicu poslednjeg šestog kola u Grupi G u Ligi šampiona. "Plavcima" je za prvo mesto u grupi i prolaz u osminu finala potrebna pobeda.Na pitanje novinara da li očekuje da će ostati na klupi Čelsija ako njegova ekipa izgubi od Porta, Morinjo je rekao da je optimista. "Ovde nema 'ako'. Ti si pesimista, a ja sam optimista", rekao je Murinjo novinarima, preneli su britanski mediji. Šampion Engleske Čelsi ove sezone ne postiže očekivane rezultate, pošto u Premijer ligi u 15 utakmica ima osam poraza i zauzima 14. mesto na tabeli sa 15 bodova. Mediji su zbog toga spekulisali da će vlasnik kluba Roman Abramovič otpustiti Morinja. Upitan zbog čega je uveren u Abramovičevu podršku, Murinjo je rekao da su razlog tome dobri rezultati koje je ostvario sa klubom prethodnih godina. “Mislim da sam uradio mnogo dobrih stvari za klub i za vlasnika, on zna koliki kvalitet posedujem. U dva navrata je verovao u mene, prvi put kada me je vratio u klub i drugi put kada mi je dao novi četvorogodišnji ugovor", rekao je portuglaski trener. Murinjo je u dva navrata vodio Čelsi, od 2004. do 2007. godine i od juna 2013. godine i za to vreme osvojio je tri titule u Premijer ligi, FA kup, tri Liga kupa i Komjuniti Šild. "Ne mislim da je vlasnik kluba osoba koja se menja kako vetar duva. Znam da je vetar izuzetno jak, pošto su rezultati u Premijer ligi zaista loši, ali mislim da Abramovič zna šta sve dajem za klub i da veruje da sam pravi čovek za ovaj posao", zaključio je Murinjo.

14:10 - Ivančević: Sve sem pobede katastrofaTrener Novog Pazara Radmilo Ivančević rekao je da je pobeda nad Jagodinom u zaostalom meču 19. kola Super lige Srbije imperativ za njegov tim.On je na konferenciji za novinare na Gradskom stadionu rekao da je duel sa Jagodinom od izuzetne važnosti za njegov tim, pogotovo posle loše igre i poraza od Metalca u Gornjem Milanovcu u prošlom kolu (3:2)."Jagodina je u seriji dobrih rezultata, znaju da igraju fudbal, to su i pokazali u poslednjih par utakmica kada su igrali nerešeno sa Partizanom i lako savladali Metalac u Gornjem Milanovcu. Ipak, verujem u moje momke, vidi se napredak i na nama je da damo maksimum jer samo tako možemo do povoljnog rezultata protiv Jagodinaca", rekao je Ivančević. Utakmica 19. kola Super lige između Novog Pazara i Jagodine igra se sutra od 13 časova na Gradskom stadionu, a odložena je prošlog vikenda zbog lošeg stanja terena prouzrokovanog snegom. Domaćin je trenutno na 12. na tabeli sa 20 osvojenih bodova, dok su Jagodinci 14. sa četiri boda manje. U prvom duelu ova dva tima, Novi Pazar je u četvrtom kolu golovima Predraga Pavlovića i Stefana Aškovskog slavio u Jagodini sa 2:1. Međutim, Pazarci su bez pobede već dva meseca, a u poslednjih sedam mečeva osvojili su samo dva boda. Ivančević je naveo da se to odrazilo na samopouzdanje ekipe, ali ipak veruje da će do zimske pauze njegov tim osvojiti bar sedam bodova. "Nikako nije dobro kada se gubi, ali su momci svesni u kakvoj smo situaciji. Do pauze su nam ostale tri utakmice i verujem da ćemo osvojiti bar sedam bodova. Bitno je da ne ponavljamo greške koje smo pravili u Gornjem Milanovcu, jer je nedopustivo da se u tri meča primi devet golova", naglasio je Ivančević. Iako par igrača imaju sitnije povrede, iskusni stručnjak će moći da računa na sve fudbalere za sutrašnji duel, a zbog loše igre odbrane najavio je promene u zadnjoj liniji tima.

13:32 - Grizman: Srećan sam u AtletikuNapadač Atletiko Madrida Antoan Grizman rekao je da ne razmišlja o odlasku iz tog kluba.Grizman je prošle godine iz Real Sosijedada prešao u Atletiko za 30 miliona dolara, od tada je za madridski klub odigrao 72 utakmice i postigao 36 golova i jedan je od najboljih krilnih napadača u Evropi ove sezone.Za 24-godišnjeg francuskog reprezentativca zainteresovani su brojni vrhunski evropski klubovi, a njegov ugovor sa Atletikom ističe 2020. godine."Ne osećam potrebu da igram u francuskoj ligi, ni u Premijer ligi, ali ni u Seriji A. U Španiji sam, srećan sam. Volim život u Španiji i fudbal", rekao je Grizman, preneli su španski mediji. Atletiko od 20.45 igra protiv Benfike u poslednjoj utakmici Grupe C i obe ekipe su se plasirale u osminu finala Lige šampiona.

12:58 - Ana pobedila u ManiliAna Ivanović zabeležila je novi trijumf za svoje UAE Rojalse u Internacionalnoj premijer teniskoj ligi (IPTL). U Manili je pobedila Karolinu Pliškovu sa 6:5 iz Singapur Slemersa.Konačno su Rojalsi osetili slast pobede u Manili. Posle sjajnog starta u Kobeu, na Filipinima su tek poslednjeg dana stigli do trijumfa. Savladali su Slemerse sa 26:23 i u pobedničkom raspoloženju odlaze u Nju Delhi, gde se od 10. decembra takmičenje nastavlja. Posle poraza od Serene Vilijams, Ana je dobro odigrala protiv Karoline Pliškove i uspela da slavi. Definitivno joj nadmetanje u IPTL ligi pomaže da popravi neke elemente u igri pred start nove sezone. Ostali rezultati meča Rojalsi - Slemersi: Berdih - Kirjos 6:4, Nestor, Mladenović - Kirjos, Benčić 6:4, Berdih, Nestor - Kirjos, Melo 2:6, Ivanišević - Moja 6:4.

12:00 - Dragićević MVP 13. kola Jadranske ligeKošarkaš Budućnosti Tadija Dragićević imenovan je za najkorisnijeg igrača (MVP) 13. kola Jadranske lige, saopštila je regionalna liga. U utakmici 13. kola Budućnost je pobedila Cibonu sa 91:69, a Dragićević je imao indeks korisnosti 25, pošto je za 24 minuta postigao 23 poena, imao dva skoka i dve asistencije. Dragićević je drugi put uzastopno proglašen za MVP, a osim njega do sada je jedino još košarkaš Krke Jure Lalić dva puta proglašen za najkorisnijeg igrača kola. Najveći indeks korisnosti u 13. kolu imao je košarkaš Krke Luka Lapornik, 28, ali nije proglašen za MVP pošto je njegova ekipa sinoć izgubila od Crvene zvezde (65:71).11:30 - Bufon: Barsa može da osvoji LŠGolman i kapiten fudbalera Juventusa Đanluiđi Bufon izjavio je da Barselona ove sezone može da postane prvi klub koji je uspeo da odbrani trofej Lige šampiona. Od 1992. godine i osnivanja novog formata elitnog takmičenja nijednom klubu nije uspelo za rukom da dve godine zaredom bude najbolji u Evropi. "Teško je prognozirati jer sezona traje 11 meseci i može svašta da se desi. Ipak, mislim da u ovom trenutku nijedan tim nema veće šanse za titulu od Barselone. Sposobni su da sruše brojne rekorde", rekao je Bufon. Ekipa Luisa Enrikea je prošle sezone u finalu u Berlinu savladala upravo Bufonov Juventus sa 3:1. Katalonci su pet puta bili prvaci Evrope, a tri trofeja su osvojili u poslednjih sedam godina.11:00 - Marjanović: Ne mogu da opišem kako se osećamKošarkaš San Antonija Boban Marjanović bio je oduševljen ovacijama navijača Filadelfije, posle njegove odlične igre i pobede Sparsa. Srpski košarkaš odigrao je najbolju partiju od dolaska u NBA ligu, pošto je dao 18 poena i dodao četiri skoka, za šta je čak dobio podršku domaće publike. "Presrećan sam zbog podrške, koju od početka karijere u SAD imam. Osećao sam se kao da igram na svom parketu. Ne mogu rečima da opišem kako se osećam posle moje najbolje utakmice u NBA ligi", rekao je Marjanović posle utakmice. Bivši košarkaš Crvene zvezde u dosadašnjem toku najjače lige na svetu prosečno beleži 3,3 poena, 1,7 skokova i 0,3 asistencija.

10:35 - Biti ne biti za Čelsi i Arsenal u Ligi šampionaDrugi dan 6. kola Lige šampiona donosi dve velike poslastice za sve ljubitelje fudbala, pošto londonski velikani Arsenal i Čelsi sutra u direktnim duelima sa Olimpijakosom, odnosno Portom, odlučuju o plasmanu u osminu finala. U znatno težem položaju je Arsenal, koji u vrućem Pireju mora da savlada Olimpijakos sa dva gola razlike jer je poražen od istog rivala na Emirejtsu 3:2. Tim Arsena Vengera je u poslednjih 15 godina bio stalni član najboljih 16 klubova Evrope, ali sada u nikad lošijem momentu ide u Grčku jer ima dosta problema sa povredama. U drugom meču F grupe Bajern igra u Zagrebu sa Dinamom, gde bi trebalo da potvrdi prolaz sa prvog mesta. U centru pažnje na Stamford Bridžu biće Žoze Murinjo jer njegov Čelsi igra presudni meč sa bivšim klubom Portom. Kijevski Dinamo ima fantastičnu šansu da bude učesnik naredne faze ukoliko na svom terenu pobedi Makabi iz Tel Aviva, srpskog trenera Slaviše Jokanovića i golmana Predraga Rajkovića. Ništa manje neće biti neizvesnosti u E grupi, gde bitku za narednu rundu vode Bajer Leverkuzen i Roma. Nemački predstavnik ima teži ispit jer dočekuje Barselonu, koja će najverovatnije odmoriti nekoliko standardnih prvotimaca. Bajer i u slučaju pobede mora da čeka kiks Rome protiv BATE Borisova jer ima slabiji skor. Najuspešniji tim prve faze, sa svih pet pobeda, fudbaleri Zenita igraju u Gentu protiv istoimenog tima kojem su potrebna tri boda kako bi napravio veliko iznenađenje i otišao u sam krem evropskog fudbala. Valensija će sa debitantom na klupi Gerijem Nevilom najverovatnije odraditi svoj deo posla protiv nezainteresovanog Liona, ali će morati da osluškuje vesti iz Belgije. 10:11 - Keita pauzira četiri meča u Ligi EvropeNapadač Lacija Keita Balde Dijao suspendovan je sa četiri utakmice neigranja u Ligi Evrope zbog crvenog kartona u pobedi nad Rozenborgom prošlog meseca. Keita je isključen u meču igranom 5. novembra zbog reakcije posle starta Andrea Helanda i zbog toga je dobio standardno jedan meč suspenzije. Specijalizovani portal Fudbal Italija preneo je, međutim, da je ta kazna proširena na još tri meča, tako da će Keita propustiti utakmicu sa Sent Etjenom u četvrtak, kao i oba duela šesnaestine finala. Lacio je već obezbedio prvo mesto u svojoj grupi.09:45 - Anćeloti čeka pravu priliku da preuzme JunajtedPoznati italijanski trener Karlo Anćeloti rekao je danas da je spreman da sačeka pravu priliku i preuzme Mančester Junajted. Anćeloti se spominje se kao glavni kandidat da nasledi Luja van Gala, nakon nešto lošijih rezultata Junajteda u poslednje vreme. "Nastaviću da čekam pravu ponudu. Ukoliko ne pronađem klub sa dobrim projektom, moraću da budem strpljiv. Šta ću da radim u slobodno vreme? Gledaću utakmice, pecaću, ako je neophodno do leta... Naravno da bih voleo da vodim Mančester Junajted, isto bi želeo svaki menadžer na svetu", rekao je Anćeloti za Independent. Anćeloti je 2014. godine bio na pragu dolaska u Junajted, kada je trebalo da zameni Dejvida Mojesa, ali je izabrao ostanak u Real Madridu. "Ne žalim što sam 2014. godine ostao u Realu jer sam uživao. Hoću da radim u konkurentnom timu koji pretenduje na trofeje. Premijer liga je trenutno najbolja, ambijent i atmosfera su fantastični i voleo bih da se vratim", zaključio je trofejni trener. Anćeloti je tri puta osvajao pehar Lige šampiona, dva puta sa Milanom i jednom sa Realom, a vodio je još Parmu, Juventus, Čelsi i Pari Sen Žermen.09:11 - Bonuči: Možemo opet da ostavimo trag u LŠFudbaler Juventusa Leonardo Bonuči rekao je da njegova ekipa i ove sezone može da ostavi trag u Ligi šampiona. "Možda nismo na nivou Barselone, Bajerna ili Real Madrida, ali sa malo sreće i uz našu prepoznatljivu disciplinu i nekoliko trenutaka magije mlađih igrača, možemo i ove sezone da ostavimo trag u Ligi šampiona", rekao je Bonuči. Juventus u utorak od 20.45 gostuje Sevilji u šestom kolu Grupe D Lige šampiona. Šampion Italije je prvi u grupi sa 11 bodova, odnosno ima dva više od drugoplasiranog Mančester sitija, Borusija iz Menhengladbaha je treća sa pet, dok poslednjeplasirana Sevilja ima tri boda. "Moramo da budemo fokusirani samo na naš rezultat. Prvo mesto u grupi nam donosi i remi... Moramo da se vratimo sa pozitivnim rezultatom iz Španije", rekao je Bonuči.08:45 - Meč sezone za Bobija MarjanovićaSrpski košarkaš Boban Marjanović odigrao je najbolji meč po dolasku u NBA ligu, pošto je u pobedi svog San Antonija protiv Filadelfije (119:68) ubacio 18 poena. Visoki centar za 17 minuta na parketu imao je samo dva promašaja iz igre (8/10 za dva, 2/2 slobodna bacanja) i zabeležio još četiri skoka, dve ukradene lopte i asistenciju. Očigledno da je povratak Marjanovića u NBA ligu motivisao da se u potpunosti dokaže, nakon što je dva meča igrao u razvojnoj ligi za filijalu Ostin. Koliko je bio odličan u sinoćem meču dokazuje to što je dobio ovacije i domaće publike. Po navici, još jednu stadardno dobru partiju pružio je Nemanja Bjelica, ali nije uspeo da pomogne timu da izbegne poraz od Los Anđeles Klipersa (110:106). Srpski reprezentativac postigao je devet poena (3-5 šut iz igre), uhvatio četiri skoka i ostvario asistenciju. Rezultati: Šarlot - Detroit 104:84 Filadelfija - San Antonio 68:119 Majami - Vašington 103:114 Njujork - Dalas 97:104 Toronto - Los Andeles Lejkers 102:93 Cikago - Finiks 101:103 Milvoki - Portland 90:88 Minesota - Los Andeles Klipers 106:110 Nju Orleans - Boston 93:11108:20 - Pelegrini: Rizikovali smo s De Brujnom i isplatilo seMenadžer Mančester sitija Manuel Pelegrini rekao je da je dolazak Kevina de Brujnea za 55 miliona funti bio rizik, ali da se ispostavio kao ispravan potez. On je u letnjem prelaznom roku stigao u Siti iz Šalkea. "Možda je bio rizik dati toliko novca za Kevina. Već je bio u Premijer ligi, ali bili smo sigurni da njegov stil igre može da nam donese kvalitet. Nikad se ne zna da li ste skupo ili jeftino platili na tržištu, sve zavisi kako se razvija sezona. Ukoliko ne osvojite nijedan trofej najverovatnije će biti mnogo kritika na račun novajlija", rekao je Pelegrini. De Brujne je ove sezone odigrao 17 utakmica za Siti i postigao je devet golova.08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track