BLOG UŽIVO, VIDEO: Zidan nije zabrinut zbog Ronalda
Foto: Reuters

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO, VIDEO: Zidan nije zabrinut zbog Ronalda

Fudbal -

Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja.

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.23:45 - Kolina imenovan za predsednika sudijske komisije FifaNekadašnji sudija Pjerluiđi Kolina imenovan je za predsednika sudijske komisije Svetske fudbalske federacije (Fifa), saopštio je danas Fudbalski savez Italije (FIGC). Kolina, koje je i aktuelni šef za sudjenje Evropske fudbalske unije (Uefa), na novoj funkciji u Fifi zameniće Španca Anhela Mariju Viljara Ljonu, navodi FIGC u saopštenju. Sudijska komisija Svetske fudbalske federacije "primenjuje i tumači pravila" fudbala, može i da predloži potrebne izmene pravila Izvršnom odboru te organizacije, a takođe i delegira arbitre za utakmice u organizaciji svetske kuće fudbala. Kolina (56) je dugo smatran jednim od najboljih sudija na svetu. On je sudijsku karijeru okončao 2005. godine, a najveći uspeh u karijeri mu je deljenje pravde u finalu Svetskog prvenstva 2002. godine.

23:32 - Runi sakupio 1.200.000 funti u dobrotvorne svrheKapiten fudbalera Mančester junajteda Vejn Runi rekao je da je na prošlogodišnjoj prijateljskoj utakmici protiv Evertona prikupio milion i 200.000 funti u dobrotvorne svrhe. Kako je naveo, to predstavlja čist profit od utakmice na stadionu Old Traford nakon svih operativnih troškova. On je dodao da je taj novac usmeren u njegovu fondaciju koja za cilj ima da prikupi pet miliona funti u dečije dobrotvorne svrhe. "Želeo bih da se zahvalim svim navijačima koji su došli na dobrotvornu utakmicu i koji su taj dan učinili posebnim. Priložili su mnogo novca za decu koja su nezavidnoj situaciji i kojima će ove pare promeniti živote", rekao je Runi. Runiju fali još samo jedan gol da postavi novi rekord Mančester junajteda po broju postignutih golova. On i legendarni Bobi Čarlton postigli su po 249 golova. Runi je 2004. godine došao u Junajted iz Evertona i od tada je odigrao 545 utakmica.

23:10 - Remi Las Palmasa i DeportivaFudbaleri Las Palmasa i Deportiva igrali su 1:1 u 19. kolu španskog prvenstva. Las Palmas je poveo golom Garsije u 13. minutu, a izjednačio je Andone u 69. Las Palmas je meč završio sa fudbalerom manje, pošto je u 77. minutu isključen Ajthami. Las Palmas je 10. na tabeli sa 25 bodova, dok je Deportivo 15. sa 19. Preostali mečevi 19. kola biće odigrani u subotu i nedelju.23:00 - I Bastija zaustavila NicuFudbaleri Bastije i Nice igrali su bez pobednika, 1:1 u meču 21. kola francuskog prvenstva. Domaći su poveli golom Oniankvea u 17. minutu, a bod gostima doneo je Soke u 33. Bastija je meč završila sa igračem manje, pošto je u 64. minutu isključen Kahuzak. Ovo je bio četvrti remi Nice na poslednjih 5 mečeva, a treći uzastopni. Nica je prva na tabeli sa 46 bodova uz meč više, dok je Bastija 15. sa 21. Preostali mečevi 21. kola francuskog prvenstva biće odigrani u subotu i nedelju.

22:40 - Sokoli pobedili MZTKošarkaši Karpoš Sokola pobedili su večeras na svom terenu MZT iz Skoplja sa 77:74 (14:17, 17:17, 18:12, 28:28), u prvoj utakmici 19. kola regionalne Jadranske lige. Karpoš je do pobede predvodio Bojan Trajkovski sa 17 poena i 12 skokova, dok je Dominik Mavra ubacio 19 poena, uz šest skokova. U ekipi MZT-a najefikasniji bio je Djordje Drenovac sa 19 poena, a Stefan Sinovec postigao je 15. Karpošu je ovo treća pobeda u poslednje četiri utakmice i sada sa skorom od sedam trijumfa i 12 poraza zauzima osmo mesto, dok je MZT 11. s pet pobeda iz 19 utakmica.

22:30 - Pobeda Maroka, remi Obale Slonovače i KongaFudbaleri Maroka pobedili su večeras u Libervilu posle preokreta Togo sa 3:1, dok su Obala Slonovače i Kongo igrali nerešeno 2:2, u drugom kolu Grupe C Kupa afričkih nacija. Maroko je lakše od očekivanog pobedio Togo, a do trijumfa su došli iako je rival prvi stigao do prednosti. Vodeći gol za Togo postigao je Matje Dosevi u petom minutu, da bi Maroko izjednačio u 14. preko Aziza Buhaduza. Samo sedam minuta kasnije Maroko je preokrenuo, a strelac je bio Roman Sais. Konačan rezultat utakmice u Libervilu postavio je Jusef En-Nesjri u 72. minutu. Aktuelni šampion Afrike Obala Slonovače i dalje na Kupu afričkih nacija u Gabonu ne zna za pobedu, a u današnoj utakmici protiv Demokratske Republike Kongo dvaput je morao da juri prednost rivala. Nesken Kebano doveo je Kongo do prednosti i 10. minutu, ali je Vilfred Boni već u 26. udarcem glavom posle kornera doveo Obalu Slonovače do izjednačenja. Kongo je odgovorio posle samo dva minuta, a strelac drugog gola za svoju reprezentaciju bio je Žunior Kabananga. Obala Slonovače je u 67. minutu uz dosta sreće stigla do izjednačenja, a strelac je bio kapiten Serej Dije, čiji je udarac na krivoj nozi uhvatio golmana Konga Leja Matampija. Kongo je prvi u Grupi C sa četiri boda, prati ga Maroko sa tri, dok je Obala Slonovače treća sa dva, a Togo je poslednji, četvrti sa jednim bodom.

22:00 - Olimpijakos ubedljiv protiv BaskonijeKošarkaši Olimpijakosa pobedili su večeras u Atini Baskoniju sa 92:62 (24:17, 26:11, 26:15, 16:19), u poslednjoj utakmici 18. kola Evrolige. Od početka utakmica u Pireju nije ličila na derbi kola. Olimpijakos je već u ranoj fazi počeo da gradi prednost, da bi utakmicu rešio već u drugoj deonici koju je dobio sa 15 poena razlike. Grčki tim je do kraja susreta bez većih problema sačuvao stečenu prednost. Olimpijakos su do trijumfa predvodili Jorgos Printezis, Kostas Papanikolau i Vasilis Spanulis sa po 12 poena, s tim što je plej grčkog tima imao i sedam asistencija. Srpski košarkaš Nikola Milutinov postigao je tri poena, uz tri skoka. U ekipi Baskonije istakao se Šejn Larkin sa 12 poena, dok je Adam Hanga postigao 11. Olimpijakos je na deobi drugog mesta Evrolige s Real Madridom, pošto obe ekipe imaju po 13 pobeda i pet poraza, dok je Baskonija četvrta sa 11 trijumfa i sedam poraza. Baskonija će u narednom kolu, u utorak, dočekati Crvenu zvezdu, koja je u seriji od pet pobeda, dok će Olimpijakos ugostiti Armani.21:31 - Kalinić definitivno odbio KinezeHrvatski golgeter Nikola Kalinić, posle dugih pregovora, definitivno je odbio da napusti Fiorentinu i pređe u Kinu za godišnju platu od čak 14 miliona evra. Fiorentina je bila spremna da prihvati ponudu Tjandjin Kvanžana u iznosu od 40 miliona evra, ali je Kalinić odbacio mogućnost odlaska u Kinu i da postane najskuplji hrvatski fudbaler u istoriji. "Ostajem u Fiorentini, to je samo moja odluka. Želim da igram u Italiji, za klub u kojem sam dve godine, gde mi je lepo i prijatno. Bio je veliki pritisak ovih dana, osećao sam da me 'guraju' u Kinu, ali se se nijednog trenutka nisam opredelio za odlazak", rekao je Kalinić. Kalinić je dve sezone prvi napadač Viole' i postigao je 20 golova na 53 utakmice u Seriji A, posle čega je dobio poziv trener Tjandjina Italijana Fabija Kanavara.

21:00 - Marsej odustao od dovođenja PajeaOlimpik iz Marseja odlučio je da ipak u zimskom prelaznom roku ne dovede fudbalera Vest Hema Dimitrija Pajea. Francuski klub smatra da će biti suviše komplikovano dovesti Pajea na Velodrom pre kraja prelaznog roka i da će pokušati da pronađu alternativno rešenje. Paje je odbio da igra za londonski klub, pošto je istakao da želi da se vrati u domovinu iz porodičnih razloga. On je takođe odbio i tri vredne ponude kineskih klubova. Fudbaler "čekićara" je bio spreman i za 30 odsto manju platu ne bi li ponovo igrao u Francuskoj.

20:25 - Pobede Darušafake i RealaKošarkaši Darušafake pobedili su u Istanbulu Uniks iz Kazanja sa 71:64 (23:17, 10:17, 18:18, 20:12) u meču 18. kola Evrolige. Turski tim je do pobede predvodio Bred Vonamejker sa 16 poena, šest skokova i pet asistencija, dok je Adrijen Moerman postigao 15. U ekipi Uniksa najefikasniji bio je Kit Lengford sa 16 poena, dok je Pavel Antipov ubacio 13. Darušafaka posle 18 utakmica ima 10 pobeda i trenutno se nalazi na osmom mestu Evrolige, dok je Uniks 12. sa sedam trijumfa i 11 poraza. Real Madrid na gostovanju u Kaunasu bio bolji od Žalgirisa sa 74:59 (17:17, 24:16, 12:20, 21:6). Real je do pobede predvodio Otelo Hanter sa 14 poena, dok je Trej Tompkins ubacio 12, a po 11 su dodali Džejsi Kerol i Gustavo Ajon. U ekipi Žalgirisa najefikasniji je bio Augusto Lima sa 13 poena, a po 11 su dodali Lukas Lekavicijus i Paulius Jankunas. Real je drugi na tabeli Evrolige sa 13 pobeda i pet poraza, dok je Žalgiris 13. sa šest pobeda iz 18 utakmica.

19:50 - Džerard se vratio u LiverpulBivši engleski fudbaler Stiven Džerard se vratio u Liverpul. On će da bude trener u akademiji kluba sa Enfila. Džerard je u Liverpulu proveo 17 godina, odigrao 504 utakmice i postigao 120 golova.

19:20 - Nemci žele EP 2024.Fudbalski savez Nemačke objavio je da će se kandidovati za domaćina EP 2014.

18:55 - Pliškova i Stricova predvode Češku u Fed kupuTeniserke Karolina Pliškova i Barbora Stricova predvodiće branioca titule reprezentaciju Češke u prvom kolu Fed kupa protiv Španije. Pliškova i Stricova su u Melburnu, gde su se plasirale u treće kolo Australijan opena. One su prošle godine igrale u dublu u finalu Fed kupa protiv Francuske i donele pobedu Češkoj. Selektor Petr Pala u tim je pozvao još Luciju Šafarovu i Katerinu Sinijakovu. Šafarova se vratila u ekipu prvi put od aprila 2015. godine, a Sinijakova je prvi put u državnom timu u Fed kupu.18:36 - Skopski MZT doveo još jednog britanskog reprezentativcaBritanski košarkaški reprezentativac Devon van Ostrum (Oostrum) od danas je igrač MZT Skoplje. Kako je saopštio skopski tim, Van Ustrum je potpisao ugovor koji važi do kraja Jadranske lige (ABA), s mogućnošću da bude produžen i za makedonsko prvenstvo. Uprava makedonskog šampiona ističe da je rešila da, posledneg dana pralaznog roka, angažuje još jednog košarkaša "koji bi povećao konkurenciju u timu i koji bi bio od velike pomoći u borbi za opstanak u regionalnom takmičenju". Dvadesečetvorogodišnji košarkaš visok je 193 centimetra i igra na obe bekovske pozicije, a od njega se očekuje da "popuni prazninu nakon odlaska Sulejmana Dijabatea". Van Ostrum u Skoplje dolazi iz Grčke gde je igrao za Koroivos. Na početki karijere je nastupao za špansku Baskoniju, a nosio je dres zagrebačke Cibone, finskog Kuvota i grčkog Arkadikosa.18:10 - Svetski kup u biatlonu: Hodžić pretposlednji u trci na 20 kilometaraReprezentativac Srbije u biatlonu Edin Hodžić zauzeo je danas pretposlednje 104. mesto u individualnoj trci Svetskog kupa na 20 kilometara u italijanskom Antholcu. Hodžić je stazu prešao za sat, dva minuta, 21 sekundu i pet desetinki, uz pet promašaja na strelištu. Prvoplasirani Anton Šipulin iz Rusije ostvario je rezultat od 50:38 minuta uz jedan promašaj. Francuz Martan Furkad bio je drugi sa 41 sekundom zaostatka i dva netačna hica, dok je treće mesto pripalo Sergeju Semjonovu iz Ukrajine sa zaostatkom od 56,8 sekundi i jednim promašajem. Furkad je vodeći u generalnom plasmanu u pojedinačnoj konkurenciji i osvojio je 114 bodova, ispred Šipulina sa 90 i Norvežanina Olea Ejnara Bjerndalena sa 83 boda. U ukupnom poretku Svetskog kupa prvi je Furkad sa 784 boda, a slede Šipulin sa 500 i Simon Šemp iz Nemačke sa 486 bodova.17:35 - Gvardiola: Bravo mora da prihvati kritike, ali nije jedini krivacTrener fudbalera Mančester sitija Pep Gvardiola rekao je da golman Klaudio Bravo mora da prihvati kritike zbog loše forme, ali da nije glavni krivac za rezultate ekipe. Mediji i navijači kritikovali su Brava posle poraza od Evertona od 0:4, u kome su protivnički igrači imali četiri šuta u gol. Gvardiola je doveo Brava iz Barselone, zbog čega je iz ekipe otišao dotadašnji prvi golman, ljubimac navijača Džo Hart. "Privatam to", rekao je Gvardiola upitan o padu forme čileanskog golmana. "To je deo našeg posla. To je trenerov posao, posao igrača i prihvatam to. Moramo dobro da igramo u oba šesnaesterca i da budemo nešto jači nego što smo bili do sada. Kada smo jaki pozadi (u odbrani) bićemo jaki i u napadu", rekao je Gvardiola.

17:10 - Zidan nije zabrinut zbog RonaldaTrener Real Madrida Zinedin Zidan rekao je da uopšte nije zabrinut zbog nešto neefikasnije igre fudbalera Kristijana Ronalda u poslednjih nekoliko utakmica. Ronaldo nije postigao gol iz igre u poslednje tri utakmice, ali je bio strelac iz penala u duelu protiv Sevilje. Njegova neefikasnost poklopila se sa dva uzastopna poraza Reala, posle niza od 40 utakmica bez poraza. "Kristijano je dobro. Možda je imao loš dan. Pa šta? On će uvek biti igrač koji pravi razliku. Izgubili smo nekoliko utakmica, ali nema razloga za brigu. Ništa nije slomljeno. U stvari, možda je i dobro izgubiti dve vezane utakmice, kako bi se podigli i izgradili samopouzdanje", rekao je Zidan. On je naveo da Ronaldo u poslednje vreme ne igra na svojoj poziciji. Portugalac je ove sezone postigao 12 golova u prvenstvu i ima dva manje od igrača Barselone Lionela Mesija i Luisa Suaresa.

16:45 - Džikić: Važna utakmica protiv FMPTrener Partizana Aleksandar Džikić rekao je da je predstojeća utakmica protiv FMP-a u Jadranskoj ligi važna za obe ekipe i da veruje da će njegov tim dati sve od sebe. "Protivnik ima bolje rezultate u poslednje vreme, sada se nalaze u sredini tabele. Njihova situacija im omogućava da skrate rotaciju, imaju dovoljno vremena između utakmica. To je dovelo do pomaka u igri nekolicine njihovih igrača, sada imaju više samopouzdanja, igraju bolje i učinkovitije. Vrlo dobro trče, agresivni su na skoku, imaju iskusnog organizatora igre i sigurno će imati dodatni motiv protiv nas", rekao je Džikić za klupski sajt. "Naš sastav će biti nepromenjen, neki igrači još traže svoju igru posle pauze, ali verujem da ćemo pred našim navijaćima dati sve od sebe. Utakmica je vrlo važna za obe ekipe, očekujem da se to vidi i na terenu", dodao je on. U prvom delu sezone Partizan je u Železniku pobedio FMP sa 65:56. Partizan je drugi na tabeli sa 14 pobeda i četiri poraza a FMP je osmi skorom od sedam pobeda i 11 poraza.

16:30 - Depaj napustio Junajted i oslobodio "sedmicu" za GrizmanaHolandski fudbaler Memfis Depaj napustio je Mancester Junajted i prešao u Lion u transferu vrednom 15 miliona funti.Depaj, koji je u Junajted stigao kao veliko pojacanje iz PSV-a pre godinu i po, pokušaće u Francuskoj da se vrati u staru formu koju je izgubio jer nije dobio šansu na Old Trafordu.Odlaskom Depaja, koji je nosio kultni dres Junajteda sa brojem sedam, praktično je otvoren put dolasku Antoana Grizmana iz madridskog Atletika na leto.

16:20 - Konte: Kosta ostaje u ČelsijuTrener fudbalera Čelsija Antonio Konte rekao je danas da napadač Dijego Kosta želi da ostane u klubu i da je u konkurenciji za tim za prvenstvenu utakmicu protiv Hala, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).Kosta je izostavljen iz tima za prošlonedeljnu utakmicu sa Lesterom zbog neslaganja sa kondicionim trenerom, a posle pisanja medija da su za njega zainteresovani pojedini kineski klubovi.Čelsi je saopštio da je španski reprezentativac tada izostavljen iz tima zbog povrede ledja i da je samostalno trenirao dva dana u sklopu oporavka."On je veoma srećan što igra za nas. Ne vidim nijedan problem", rekao je Konte.Fudbaleri Čelsija u nedelju na svom terenu igraju protiv Hala u Premijer ligi. Čelsi je prvi na tabeli sa 52 boda i ima sedam više od Totenhema i Liverpula.

16:00 - Radonjić: Nema odmora, spremamo se za IgokeuTrener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić istakao je da ekipa, novim gostovanjem protiv Igokee u ABA ligi, nastavlja naporan ritam utakmica. Košarkaši Crvene zvezde tek što su stigli u Beograd iz Tel Aviva posle velike pobede nad Makabijem (71:67) u Evroligi, produžili su pravo autobusom za Laktaše gde ih sutra očekuje duel sa Igokeom. "Igokea igra dobro ove sezone u regionalnom takmičenju, predvođena sa klupe trenerom Bajićem. Nismo imali puno vremena da se odmorimo od utakmice u Tel Avivu, a period do meča u Laktašima iskoristićemo da se oporavimo od velikih napora i spremimo za ekipu Igokee", rekao je Radonjić. Crnogorski trener dodao je da je Nemanja Dangubić ostao u Beogradu na detaljnim lekarskim pregledima kako bi se utvrdio stepen njegove povrede koju je zaradio na meču sa Makabijem. Centar Ognjen Kuzmić ističe da crveno-beli moraju da se oporave za sutrašnji meč."Još jedna teška i iscrpljujuca utakmica u Evroligi je iza nas, a već smo krenuli na sledeću u ABA ligi. Pokušaćemo da se oporavimo što bolje za meč sa Igokeom, jer želimo da odigramo dobru utakmicu i stignemo do povoljnog rezultata", rekao je Kuzmić. Utakmica 19. kola ABA lige između Igokee i Crvene zvezde igra se sutra od 17 sati.

Dejan Radonjić, foto: Saša Pavlić
Dejan Radonjić, foto: Saša Pavlić

15:24 - Kuzmić: Da se što bolje oporavimo do meča sa IgokeomKošarkaš Crvene zvezde Ognjen Kuzmić rekao je da će ekipa pokušati da se što bolje oporavi od iscrpljujuće utakmice u Evroligi, kako bi odigrala dobar meč protiv Igokee u Jadranskoj ligi i pobedila. "Još jedna teška, iscrpljujuća utakmica u Evroligi je za nama, a već smo krenuli na sledeću u ABA ligi. Pokušaćemo da se oporavimo što bolje za meč sa Igokeom, jer želimo da odigramo dobru utakmicu u Laktašima i stignemo do povoljnog rezultata", rekao je Kuzmić. Košarkaši Crvene zvezde otputovali su danas u Laktaše gde će u subotu od 17 časova igrati protiv Igokee, utakmicu 19. kola Jadranske lige. Košarkaši Zvezde su sinoć u Tel Avivu pobedili Makabi sa 71:67. Zbog povrede noge Nemanja Dangubić nije otputovao sa ekipom. Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da ekipa nije imala mnogo vremena da se oporavi od utakmice u Tel Avivu. "Igokea igra ove sezone dobro u regionalnom takmičenju, predvodjena sa klupe trenerom (Draganom) Bajićem. Nismo imali mnogo vremena da se odmorimo od završetka utakmice u Tel Avivu. Period do meča u Laktašima iskoristićemo da se oporavimo od velikih napora i spremimo. Dangubić je ostao u Beogradu na detaljnim lekarskim pregledima, kako bi se utvrdio stepen povrede", naveo je on. Zvezda je sa svih 18 pobeda jedina neporažena ekipa u Jadranskoj ligi, a Igokea je šesta na tabeli skorom od devet pobeda i devet poraza.

14:39 - Kalinić definitivno odbio Kineze i 14 miliona evra godiššnjeHrvatski golgeter Nikola Kalinić, posle dugih pregovora, definitivno je odbio da napusti Fiorentinu i pređe u Kinu za godišnju platu od čak 14 miliona evra.Fiorentina je bila spremna da prihvati ponudu Tjanđin Kvanžana u iznosu od 40 miliona evra, ali je Kalinić odbacio mogućnost odlaska u Kinu i da postane najskuplji hrvatski fudbaler u istoriji."Ostajem u Fiorentini, to je samo moja odluka. Želim da igram u Italiji, za klub u kojem sam dve godine, gde mi je lepo i prijatno. Bio je veliki pritisak ovih dana, osećao sam da me "guraju" u Kinu, ali se se nijednog trenutka nisam opredelio za odlazak", rekao je Kalinić za Sportske novosti.Kalinić je dve sezone prvi napadač "ljubičastih" i postigao je 20 golova na 53 utakmice u Seriji A, posle čega je dobio poziv trener Tjanđina Italijana Fabija Kanavara.Pre dolaska u Firencu igrao je za Dnjepar, Blekburn, splitski Hajduk, Pulu i Šibenik.

14:18 - Federer lako do osmine finala Australijan openaŠvajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se danas u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedio 10. tenisera sveta Čeha Tomaša Berdiha posle tri seta, 6:2, 6:4, 6:4. Federer, 17. igrač sveta, četiri puta je oduzeo servis Berdihu, koji nije imao nijednu priliku za brejk. Četvorostruki osvajač Australijan opena Federer je posle sat i 30 minuta ostvario šestu uzastopnu pobedu protiv Berdiha, odnosno 17. u 23 meča. Federer će u osmini finala igrati protiv Keija Nišikorija iz Japana, koji je ranije danas pobedio Lukaša Lacka iz Slovačke sa 6:4, 6:4, 6:4.

Rodžer Federer, Melburn, foto: AP
Rodžer Federer, Melburn, foto: AP

13:56 - Pliškova i Stricova predvode Češku protiv Španije u Fed kupuTeniserke Karolina Pliškova i Barbora Stricova predvodiće branioca titule reprezentaciju Češke u prvom kolu Fed kupa protiv Španije. Pliškova i Stricova su u Melburnu, gde su se plasirale u treće kolo Australijan opena. One su prošle godine igrale u dublu u finalu Fed kupa protiv Francuske i donele pobedu Češkoj. Selektor Petr Pala u tim je pozvao još Luciju Šafarovu i Katerinu Sinijakovu. Šafarova se vratila u ekipu prvi put od aprila 2015. godine, a Sinijakova je prvi put u državnom timu u Fed kupu.

Karolina Pliškova i Barbora Stricova, foto: Fonet AP
Karolina Pliškova i Barbora Stricova, foto: Fonet AP

13:30 - Merej u osmini finala Australijan openaPrvi teniser sveta Britanac Endi Marej plasirao se, devetu godinu uzastopno, u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedio Amerikanca Sema Kverija posle tri seta, 6:4, 6:2, 6:4. Marej je za dva sata pobedio 32. igrača sveta Kverija, pet puta mu je oduzeo servis, a Amerikanac je napravio jedan brejk. Britanac je rekao da je iznenadjen eliminacijom šestostrukog šampiona Australijan opena Novaka Djokovića, ali da misli da to ništa neće promeniti, osim ako se ne plasira u finale, koje je pet puta gubio u Melburnu, a četiri od Djokovića. "Nije trebalo da igram protiv Novaka danas pa sam se koncentrisao na Sema, da udjem u taj meč čiste glave i sa dobrim planom, da pokušam da odigram dobro. To sam uradio. Naravno, ako dodjem do finala, Đokovićeva eliminacija će imati efekta", naveo je Marej. On je poverdio levi skočni zglob u meču drugog kola, pa je bio oprezan na početku današnjeg. "Kako je meč odmicao osećao sam se sve bolje. Do kraja meča sam se dobro kretao i to je veoma pozitivno", rekao je Marej. Marej će u osmini finala igrati protiv Miše Zvereva iz Nemačke.

Endi Marej, Melburn, foto: Reuters
Endi Marej, Melburn, foto: Reuters

13:14 - Pobede Kerbera i Conge na AOBranilac titule Andželik Kerber iz Nemačke plasirala se u osminu finala pošto je pobedila Čehinju Kristinu Pliškovu u dva seta, 6:0, 6:4. Prva teniserka sveta će igrati protiv Amerikanke Koko Vandevej, koja je do svog prvog plasmana u osminu finala Australijan opena došla pobedom protiv Kanadjanke Eženi Bušar, 6:4, 3:6, 7:5 Amerikanka Venus Vilijams plasirala se u osminu finala pošto je za manje od sat vremena pobedila debitantkinju na Australijan openu Kineskinju Dian Jingjing sa 6:1, 6:0. Vilijams se tako plasirala 10. put u osminu finala Australijan opena od njenog debija 1998. godine. Ona će u osmini finala igrati protiv Mone Bartel iz Nemčke. Francuz Žo Vilfred Conga plasirao se u četvrto kolo pošto je pobedio Amerikanca Džeka Soka sa 7:6, 7:5, 6:7, 6:3. Conga, 12. nosilac, će u osmini finala igrati protiv Britanca Danijela Evansa koji je sa 7:5, 7:6, 7:6 izbacio domaćeg tenisera Bernarda Tomića.Japanski teniser Kei Nišikori plasirao se u osminu finala pošto je sa 6:4, 6:4, 6:4 pobedio Lukaša Lacka iz Slovačke. On će u osmini finala igrati protiv pobednika duela Švajcarca Rodžera Federera i Čeha Tomaša Berdiha. Taj meč je u toku.

12:46 - Zimonjić protiv Brajana pred zoru, igraju Lajović i TroickiPosle eliminacije svih srpskih tenisera u singlu na Australijan openu za seniore, šestog dana na teren u Melburnu sutra izaze trojica Srba u dubl konkurenciji. Nenad Zimonjić i Nemac Miša Zverev na terenu broj tri sastaju se sa najboljim dublom u istoriji braćom Brajan, Bobom i Majkom, oko četiri sata ujutro, dok bi u isto vreme trebalo da počne duel Dušana Lajovića i Viktora Troickog protiv Kolumbijaca Huana Sebastaijana Kabala i Roberta Faraha. U juniorskoj konkurenciji, Olga Danilović počinje nastup na "Ozi openu" i postavljena je za petog nosioca, a prva protivnica biće jos Aleksa Cvetičanin iz Australije. Meč Danilović i Cvetičanin prvi je na programu na terenu broj 19 i zakazan je za jedan sat iza ponoći.

12:10 - Čović čestitao prvom timu na rezultatimaPredsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda, Nebojša Čović javno je čestitao prvom timu na rezultatima koje je postigao u poslednje vreme, i ocenio je da klub treba "iz skromnosti" da proba da ostvari plasman u četvrtfinale Evrolige. "Svaka čast i sve čestitke momcima, treneru (Dejanu) Radonjiću i stručnom štabu. Ovo što radi trenutno naš prvi tim, uz sve ove ogromne napore, brojna putovanja jeste – podvig", rekao je Čović. Zvezda je u četvrtak uveče pobedila u gostima Makabi sa 71:67 i tako ostvarila petu uzastopnu pobedu u Evroligi. Predsednik crveno-belih naveo je da se prvi tim nosi sa "daleko skupljim timovima", koji Evroligu igraju "uz veliku podršku i mnogo veći komfor"."Uzmite samo najsvežiji primer Makabija. Drago mi je da su momci koji su pravi sportski ponos Srbije pobedili čuveni 'ponos Izraela'. Verujem da su konačno zapamtili ko smo", rekao je Čović aludirajući na činjenicu da su navijači Makabija pre više od tri godine razvili transparent na kome su uz psovku pitali "ko ste vi?". Zvezda sada ima 10 pobeda, odnosno dve više od timova koji su van mesta koje vode u četvrtfinale. "Idemo korak po korak, vidim da je zavladala svojevrsna euforija. Pobediti u samo nekoliko nedelja sve bivše prvake Evrope je neverovatan niz, ali mi moramo da ostanemo skromni, i da iz te skromnosti zaista pokušamo da napravimo nezapamćen podvig i plasiramo se u eliminacionu rundu. Ipak, dug put nas čeka", rekao je prvi čovek crveno-belih. Zvezda je doputovala u Beograd i odmah je krenula autobusom na put ka Laktašima, gde će sutra igrati protiv Igokee u Jadranskoj ligi.

11:45 - Partizan: Gordon potpisao, od Krstića verovatno ništaAmerički košarkaš Džamon Gordon potpisao je ugovor sa Partizanom do kraja sezone, dok od povratka Nenada Krstića u tim verovatno neće biti ništa. Nekadašnji košarkaš moskovskog CSKA i Galatasraja prošao je lekarske preglede i probu u Partizanu. Gordon je pauzirao godinu dana zbog povrede kolena, ali su pregledi utvrdili da je ono zdravo. "Sa Gordonom smo potpisali do kraja sezone, ali on neće biti sutra u protokolu za utakmicu sa FMP-om. Što se tiče Krstića, od toga verovatno nema ništa, ali ne mogu još ništa da kažem sigurno. To ćemo znati u toku danas ili sutra", rekao je sportski direktor Partizana Dragan Todorić. Nekadašnji centar Partizana Krstić nije igrao godinu i po dana, takođe zbog povrede kolena.

11:03 - Obamejan: Napuštam Borusiju na leto, ali ne idem u BajernPrvi strelac Borusije iz Dortmunda Pjer-Emerik Obamejan izjavio je da postoji velika verovatnoća da napusti klub na kraju sezone, ali je isključio prelazak u redove rivala Bajerna iz Minhena. Fudbaler iz Gabona odbacio je da krene putem Marija Gecea, Roberta Levandovskog i Matsa Humelsa koji su iz Borusije prešli u Bavarsku jer ne želi da razočara navijače "milionera". "Niko ne može da predvidi šta će se desiti u budućnosti. Jedina sigurna stvar je da ću ostati u Dortmundu do leta i srećan sam zbog toga. Postoji opcija da u junu napravim dogovor oko odlaska, ali to sigurno neće biti Bajern", rekao je Obamejan za Bild. Obamejan je često puta govorio da mu je san da jednog dana zaigra u dresu Real Madrida, koji je zainteresovan, isto kao i Mančester Siti za transfer na leto. Brzonogi golgeter ove sezone je postigao 20 golova na 22 utakmice u svim takmičenjima, a trenutno se nalazi na Kupu Afričkih Nacija u domovini, na kojem je već dao dva pogotka protiv Gvineje Bisao (1:1) i Burkine Faso (1:1).

Pjer-Emerik Aubamejang, foto: AP
Pjer-Emerik Aubamejang, foto: AP

10:33 - Određene petorke za Ol-star, nema VestbrukaGlasovima navijača, medija i košarkaša izabrane su petorke za NBA Ol-star meč, a zanimljivo da Rasel Vestbruk nije našao mesto u timu Zapada, iako ove sezone prosečno beleži tripl-dabl. Prema glasovima 50 odsto od navijača, odnosno po 25 odsto medija i igrača, prednost ispred Vestbruka dobili su Stefon Kari (Golden Stejt) i Džejms Harden (Hjuston). Pored pomenutog tandema ekipu sa Zapada čine Kevin Durent (Golden Stejt), Kavaji Lenard (San Antonio) i Entoni Dejvis (NJu Orleans), dok su prvoj petorci Istoka Kajri Irving (Klivlend), Demar Derozan (Toronto), Džimi Batler (Čikago), Lebron Džejms (Klivlend) i Janis Adetokumbo (Milvoki). Od srpskih košarkaša, Nikola Jokić je zauzeo 16. mesto na Zapadu sa 173.327, Boban Marjanović dobio je 11.551, a Nemanja Bjelica 10.077 glasova. NBA Ol-star vikend održava se od 17. do 19. februara u Nju Orleansu.

10:10 - Pajeu razlupan automobil, već se vratio u FrancuskuAutomobil fudbalera Vest Hema Dimitrija Pajea razlupan je ispred njegove kuće u Londonu, posle zahteva Francuza da napusti klub. Kako se navodi, vandali su sinoć ciglama polupali stakla na automobilu, posle čega je Paje odlučio da napusti Englesku i vrati se u domovinu. Paje je odbio da trenira sa prvim timom Vest Hema jer insistira na povratku u Marselj posle samo godinu i po dana na Ostrvu, iz porodičnih razloga. On je zbog Marselja, gde bi dobio 30 odsto manju platu u odnosu na sadašnju, odbio tri ponude iz Kine vredne čak 30 miliona evra godišnje. Vest Hem je prvobitno odbio da proda prvu zvezdu tima posle dve ponude kluba sa Velodroma, ali bi treća od 29 miliona evra trebalo da bude dovoljna da se transfer ostvari.

Dimitri Paje, foto: Reuters
Dimitri Paje, foto: Reuters

09:11 - Jović i Lazić: Velika pobeda, još je rano za priče o četvrtfinaluKošarkaši Crvene zvezde Stefan Jović i Branko Lazić ocenili su da je tim zabeležio veliku pobedu protiv Makabija u Tel Avivu, ali su obojica ocenili da je još rano za procene o četvrtfinalu. "Ima još mnogo da se igra. Ovo je jedan veliki korak za nas ka cilju", rekao je Jović novinarima u svlačionici posle meča u Izraelu. Zvezda je u četvrtak uveče pobedila Makabi sa 71:67, ostvarila svoju petu uzastopnu pobedu i stekla dva trijumfa više u odnosu na timove van prvih osam. "Stvarno dobra utakmica. Bili smo fenomenalni u odbrani poslednja dva minuta. Kontrolisali smo te njihove zvezde. Tu pre svega mislim na (Branka Lazića) Lazu, koji je fenomenalno odradio svoj deo posla u odbrani. Mi smo u napadu bili malo smireniji, znali smo otprilike šta treba da radimo. Znali smo i pre utakmice da možemo da se nadamo dobrom rezultatu ako ne budemo dozvolili da udjemo u njihov ritam i da umrtvimo igru", rekao je Jović.On je ocenio da bi utakmica imala drugačiji tok da su igrali Maik Cirbes i Kvinsi Miler. Plejmejker šampiona Srbije govorio je o plasmanu u četvrtfinale tek posle insistiranja novinara, kada je rekao da njegov tim samo gleda sledeću narednu utakmicu. "Pričamo o zatvorenom krugu. Ja ne znam ostale rezultate, niti se time bavim. Šta znam, ima još 12 utakmica do kraja, još mnogo toga može da se promeni. Najbitnije je da spremamo utakmicu po utakmicu i da radimo ono što najbolje znamo – da igramo kao tim i da ginemo jedan za drugoga. Pokazali smo na utakmicama kod kuće šta možemo, a večeras smo pokazali da tvrd orah i na strani. Nadam se samo da ćemo ostati zdravi, to je glavni uslov za bilo šta", rekao je Jović. Lazić je ponovo bio odličan u odbrani, a posle meča je ocenio da tim nije igrao najbolje što može. "Ovo je još jedna velika pobeda za nas. Nismo možda odigrali najsjajniju utakmicu, ali najbitnije od svega je da smo bili koncentrisani kad je bilo najpotrebnije i da smo pokazali smirenost i karakter da ih dobijemo, iako su na kraju treće četvrtine vodili šest razlike...ali smo polako držali taj priključak i na kraju odigrali koncentrisano i sproveli ono što smo se dogovarali ova dva dana šta smo spremali za njih", rekao je Lazić. Zvezda u Evroligi do sada još nije dobila Olimpijakos, ali je Lazić posle novinarskog pitanja rekao da se tim neće posebno spremati za tu utakmicu."Još jedino Olimpijakos nismo pobedili do sada, ostaje da vidimo kako će biti protiv njih. ; Pripremaćemo se kao za svaku utakmicu, bez obzira na dosadašnji rezultat i probaćemo da ih dobijemo. Što se tiče druge faze, ne znam. Ima još mnogo da se igra, rano još za prognoze", rekao je Lazić.

MOĆNA ZVEZDA NE PRESTAJE DA MELJE: Crveno-beli srušili i Makabi za 5. uzastopnu pobedu u Evroligi

RADONJIĆEVA 200. POBEDA SA ZVEZDOM: Dobro u odbrani i pametno u napadu

ŽIVE SVOJ SAN: Evo kako su Zvezdini košarkaši opisali trijumf nad Makabijem

08:05 - Čeferin: EP 2020. će biti veliki izazov za navijačePredsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da će Evropsko prvenstvo 2020. godine biti veliki izazov za navijače, ali je naveo da je siguran da će sve biti u redu. Evropsko prvenstvo 2020. godine odigraće se u 13 gradova širom Evrope, od Dablina na zapadu do Bakua na istoku. "Naravno da će pred navijačima biti veliki izazov, jer će morati da pređu hiljade i hiljade kilometara širom Evrope. To može biti vrlo interesantno, ali može biti veliki izazov, čak i za veliku organizaciju kao što je Uefa. Mislim da će biti sve u redu, siguran sam u to", rekao je Čeferin u Sankt Peterburgu. Domaćin polufinala i finala na EP 2020. godine biće londonski Vembli. Osim u Londonu, utakmice će se igrati u Bakuu, Minhenu, Sankt Peterburgu, Rimu, Kopenhagenu, Bukureštu, Amsterdamu, Budimpešti, Dablinu, Bilbau, Briselu i Glazgovu. Uefa će nastojati da spoji grupe kako bi se smanjila razdaljina za putovanja, ali tačan sistem takmičenja će biti otkriven kasnije. Imajući u vidu da je 13 zemalja u ulozi domaćina šampionata, svaka od tih reprezentacija moraće da prođe kroz kvalifikacije. Ranije su se reprezentacije domaćini automatski kvalifikovale za EURO, čak i kada su dve zemlje organizovale prvenstvo kao u slučaju Poljske i Ukrajine 2012. Fifa je najavila proširenje Svetskog prvenstva na 48 reprezentacija, a Čeferin je danas naveo da će se Uefa boriti da Evropa dobije više mesta u odnosu na sadašnji broj od 13 ekipa.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, foto: Profimedia
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, foto: Profimedia

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track